• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens giftigaste platser

  Här är listan på platserna du bör undvika på semestern. Om du prompt måste åka, se till att packa ned gasmask, skyddsdräkt och munskydd. Huffingtonpost har listat världens 9 mest förorenade platser.

  Världens giftigaste platser

  1. Radioaktiv strålning

  Karachay, Ryssland

  Bild 776176
  Från år 1949 till 1951 fungerade den lilla sjön Karachay som en dumpningsplats för radioaktivt avfall. En timmes vistelse här kan leda till döden på grund av den höga halten radioaktiva föroreningar.

  2. Svart av kol

  Linfen, Kina

  Linfen är en av de mest förorenade städerna på hela jorden. Om du hänger ut tvätt på tork här kommer den att vara svart innan den har torkat, enligt Mother Nature Network. Linfen ligger mitt i Kinas koldistrikt och att spendera en dag här är lika hälsofarligt som att röka tre paket cigaretter. Tre miljoner människor påverkas av föroreningarna.

  3. Ozon som dödar

  Los Angeles, USA

  Enligt American Lung Association är Los Angeles den stad i USA som är mest förorenad av ozon. I stratosfären finns ozon naturligt, men på marknivå blir det en luftförorening. Trafikens utsläpp bidrar till de ökade mängderna i staden. Höga halter av ozon kan ge nedsatt lungfunktion och besvär med luftvägarna. The California Air Resources Board räknar med att 18 000 personer dör för tidigt varje år på grund av luftföroreningarna.
  Bild 776177
  Ett förorenat Los Angeles. Foto: Stock Exchange

  4. Oljeutsläpp

  Nigerdeltat, Nigeria

  Man räknar med att mellan 1,2 och 1,7 miljoner ton olja har runnit ut i deltat de senaste 50 åren. Läckorna beror på dåligt underhåll av rör och sabotage vid stöld av oljan. Deltat är jordens tredje största våtmark och oljeutsläppet har skadat mangroveträsk och djurlivet beständigt.

  5. Smog i London

  London, Storbritannien

  Biltrafik, fabriker och jordbruk förorenar London och regionen runt omkring. Storbritannien står för störst utsläpp av kväveoxid i världen, vilket drabbar 1,5 miljoner människor. Man räknar med att befolkningen har sänkt sin medellivsålder med nio år på grund av luftföroreningar och varje år dör 50 000 personer tidigare på grund av föroreningarna.


  Bild 776178
  Dålig sikt i London. Foto: Stock Exchange


  6. Dumpade kemikalier

  Dzerzhinsk, Ryssland

  Mellan åren 1930 och 1998 dumpades här 300 000 ton kemikalier. Hundratusentals människor har påverkats av stadens kemiska föroreningar av bland annat nervgaserna sarin och VX. Kemikalierna är ett minne från kalla kriget då det tillverkades kemiska vapen. Enligt Mother Nature Network, år 2003, dog 260 procent fler personer än vad som föddes.

  7. Förorenat damm och sot

  Phoenix-Mesa-Scottsdale, USA

  Regionen har utsetts till år 2010 värsta plats i USA på grund av dess partikelföroreningar, damm och sot. Varje timma, året runt, förorenas regionen av dieselmotorer, kraftverk, och byggplatser.

  Bild 776179
  Landsbygden i Phoenix. Foto: Stock Exchange

  8. Stinkande flod

  Citarum, Indonesien

  Världens mest förorenade flod flyter igenom västra Java i Indonesien. Fem miljoner människor lever längs flodkanten. Asian Development Bank har bidragit med 3,5 miljarder kronor för att rengöra floden.

  9. Gruvverk förpestar staden

  La Oroya, Peru

  Utsågs av Blacksmith Institute 2007 till världens mest förorenade plats. Sedan 1922 har gruv- och smältverk drabbat de 35 000 invånarna med föroreningar av bly, zink, koppar och svaveldioxid. Enligt Time har 99 procent av barnen i staden blodvärden som är hälsofarliga.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!