• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Europas bästa julmarknader

  Proppa magen full med brända mandlar, näsan full av pepparkaksdoft, huvudet fullt av glühwein och väskorna fulla av juliga fynd. Ta ut stämningen i förskott på någon av Europas bästa julmarknader.

  Europas bästa julmarknader

  1) Christkindlmarket, Wien
  Välkänd klassiker

  När det lackar mot jul ligger doften av glühwein, rostade kastanjer och granbarr tät över Österikes centrala delar. Marknaden vid Rådhusplatsen är mycket klassisk, och mycket välbesökt! Hantverk, sötsaker och mat är bara något av det du kan hitta i de mer än 100 år gamla marknadsstånden.
  Adress: Framför Wiens rådhus
  Öppet: 13 nov–24 dec
  http://www.christkindlmarkt.at

  Bild 776346
  Foto: Henrik Petit/Tivoli.

  2) Tivoli, Köpenhamn
  Karuseller och ljusslingor

  Kombinera en mysig julmarknad med hisnande karuseller. Från mitten av november anordnar Tivoli en vacker marknad med över 70 stånd med allt från godis till danska julhantverk. Vackrast är det på kvällen då de ljusbeklädda träden lämnar en härligt sken över den traditionella nöjesparken. Testa dansk glögg med äppelskivor för att hålla värmen, eller den danska julölen som har smygpremiär i början av november varje år.
  Adress: Vesterbrogade 3
  Öppet: 12 nov–30 dec.
  tivoli.dk

  3) Rådhustorget, Lübeck
  En svenskfavorit

  Tyskland är ett riktigt måste för julmarknadsälskaren. Både Berlin, Hamburg och München är kända för sina marknader, men vårt val blir lättillgängliga Lübeck.
  Marknaden äger rum på Koberg och en gågata till Rådhustorget, som var en omtalad marknadsplats redan för 350 år sedan. Intill Mariakyrkan hittar du dessutom Sagoskogen där man kan möta Törnrosa, Hans och Greta och flera av bröderna Grimms figurer. Sagolikt är ordet.
  Adress: Rådhustorget, Breite Straße och Koberg.
  Öppet: 22 nov–30 dec.
  lübeck.nu

  Bild 776347
  Foto: Britt Ammets/Flickr

  4) Gamla stan, Prag
  Bjällerklang på tjeckiska

  Prag är vackert året om, och kanske ännu lite vackrare i advent med strålande julgranar och ljusslingor. Marknadsstånd sätts bland annat upp på gamla stans torg, på nedre delen av Námestí Republiky, på Vaclavplatsen och ibland på ön Kampa på Lillsidan. På marknaderna hittar du bland annat kar med levande karp från dammarna i södra Tjeckien. Denna fisk är ett traditionellt inslag på det tjeckiska julbordet
  Adress: Gamla stans torg, Náměstí Republiky, Václavské náměstí, Náměstí Míru, Kampa
  Öppettider: 27 nov–2 jan

  5) Hyde Park, London
  Julstämning i parken

  Att julklappsshoppa i London är en klassiker. Missa då inte den härliga marknaden i Hyde Park. Här finns Londons största utomhusskridskobana, ett pariserhjul och en julcirkus. Dessutom finns det över hundra stånd och flera barer som serverar värmande drycker. Hyde Parks julmarknad är färgstark och lite mer kommersiell än många andra.
  Adress: Hyde Park Corner
  Öppet: 19 nov–4 jan.
  hydeparkwinterwonderland.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!