Annons
Annons
Fanny Ernestrand

Fanny Ernestrand

Restips

Världens bästa nyårsfester

Skippa nyårshetsen och alla måsten här hemma – fira in det nya året utomlands. Vi listar sju städer med extra festliga tolvslag.

Text: Fanny Ernestrand • 2010-12-02 Uppdaterad 2021-09-14

1) Sydney, Australien
Sken på himlen

De färgglada sprakande fyrverkerierna över Sydneys hamn är bara en av alla anledningar till att flyga tvärs över jordklotet för att fira in det nya året. På nyårsafton ordnas här två fyrverkerishower och däremellan är hamnen fylld av förväntansfulla familjer, ungdomar och turister som alla ser fram emot att räkna ner tillsammans. Fyrverkerierna är världens kanske mest sedda och varje år har de ett nytt tema och utseende. Helt enkelt ett påkostat nyårsfirande där himlen fylls av alla världens färger.

2) Kitzbühel, Österrike
After ski gånger hundra

Nyårsscenerna ur Sällskapsresan 2 – med festglada turister i galna ansiktsmasker sörplandes ubåtsglas med öl och jägermeister är en passande bild av Kitzbühels nyårsfirande. En partyglad ort som vid årsskiftet fylls av österrikare och turister som på bästa möjliga sätt vill fira in det nya året. Raketer, drinkar och dans hela natten lång. Se bara upp för bakiströtta skidåkare dagen efter.

Världens bästa nyårsfester
I Rio firar man havsgudinnan Iemanja över nyår. Foto: Mike Vondran/ Flickr

3) Rio de Janeiro, Brasilien

Dansa i vitt

Karnevalen är inte den enda gången då brassarna är bäst på att festa. På nyårsafton firar man havsgudinnan Iemanja – Rios skyddsängel som sägs njuta av roliga nöjen. För att hylla henne klär Rioborna sig i vitt och festar med caipirinhas och kroppsnära dans.
Copacabana förvandlas till ett gigantiskt, men sandigt, dansgolv med fyrverkerier, välkända DJs och värme som gör att man kan festa utomhus flera timmar in på det nya året.

4) Prag, Tjeckien

Blixtrande himmel

Prag är en fantastisk feststad som om möjligt blir ännu bättre över nyår. Stadens barer, restauranger och klubbar fylls av folk som vid tolvslaget gör att staden nästintill exploderar. Gå mellan olika ställen, lär känna nytt folk och njut av alla förväntan som ligger i luften. Vid midnatt är det bäst att vara i gamla stan eller på Charles Bridge för bästa stämning, eller på kullen vid Prags slott för utomordentlig utsikt över pragbornas älskade fyrverkerier och ljusshower.

Världens bästa nyårsfester
Hogmanay -traditionellt nyårsfirande i Edinburgh. Foto: Jenni Douglas/Flickr

5) Edinburgh, Skottland
Fest med gamla rötter

Skottarna slår på stort och firar in det nya året under fyra (!) dagar. Det är maratonlånga fyrverkerishower, whisky i mängder, musik och såklart – dans, dans, dans. Nyårsfirandet som kallas Hogmanay är den perfekta mixen av tradition, hedonism och entusiasm ihop. I Edinburgh har man firat Hogmanay långt innan året fick tolv månader och 365 dagar – det är snarare en vinterfest där man passar på att festa extra länge då det blir mörkt redan klockan tre. Följ traditionen och strippa under Forth Rail Bridge och bada i den iskalla havsviken.

6) New York, USA
Klassiskt måste

New Yorks centralpunkt Times Square är ett klassiskt nyårsfirande som bör upplevas på plats istället för på tv-skärmen. Räkna in det nya året tillsammans med hundratusentals personer som vallfärdat till staden. Det är en gatufest utan dess like, och det gäller att komma dit i tid. Hela världen blickar mot torgets bländande ljus och den otroliga energi gästerna ger när högtalarna traditionsenligt räknar ner. Det är lätt att tappa bort varann, så se till att hålla koll på ditt gäng, och boka gärna plats någonstans efteråt – det brukar vara knökfullt på ställena i närheten.

7) Fouriesburg, Sydafrika
Dansfestival vid bergsfot

Rustler’s Valley i östra Sydafrika var den första platsen att hålla musikfestivaler i landet. Trots att småstaden ligger i den konservativa staten Free State – som inte alls håller upp till sitt fria namn – är festivalerna minnesvärda och fantastiska. Vid foten av Malutibergen hålls festivaler med techno-, dans- och trummusik med bra stämning. Årets kanske bästa festival är den vid årsskiftet där man blandar fest med familjär stämning, lokala utstyrslar med moderna och traditionell mat med färgglada drinkar. En annorlunda upplevelse omgiven av häpnadsväckande natur.


Text: Fanny Ernestrand • 2010-12-02
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top