Annons
Annons

706254.jpg

Krönika

Höstens billiga flyg

Till de mest konkurrensutsatta destinationerna är det idag lika billigt att flyga med ett traditionellt flygbolag som ett lågprisbolag. Vagabonds Per J Andersson har kollat in höstens flygbiljettkap - och inget av dem är med Ryanair.

Text: Per J Andersson • 2011-08-03 Uppdaterad 2021-09-15

Är du urless på att du inte kan checka in bagage utan att betala extra, att du får anorektisk service, att du inte får nån bestämd sittplats och att du landar på flygplatser en halv dagsresa från destination? Lugn, du kan faktiskt flyga lågpris i höst, utan att flyga med ett lågprisflygbolag – men tack vare att lågprisflygbolagen finns. Låter det snårigt. Jag ska förklara.

Lågprisflygbolagen har pressat de traditionella flygbolagen att också sänka priserna. Till destinationer dit det går lågprisflyg har därför de traditionella flygbolagen billigare biljetter än till destinationer där konkurrensen inte är lika hård. Inte så konstigt. De vill ju hänga med i konkurrensen.

Jag har letat rätt på några billiga resor där du får checka in bagage utan extra kostnad och där lockpriserna inte bjuder på otrevliga överraskningar i form av fantasifulla pristillägg.

Till exempel kan du senare i höst resa med SAS från Stockholm till Berlin för 464 kr till London för 596 kr och till Paris för 884 kr – alla exempel gäller enkel resa. Fortfarande finns billiga biljetter under attraktiva höstlovet.

Lufthansa lockar med enkelbiljetter till Milano för 499 kr och efter 1 november också till Beijing för 4 199 kr. Men glöm en billig utlandsresa under julhelgen – då stiger priserna som raketer.

British Airways, hårt pressade av Ryanair, har billiga biljetter till London hela hösten, 545 kr från Stockholm och 573 kr från Göteborg – enkel resa.

Air France, också de i konkurrens med Ryanair, har Paris-biljetter från Stockholm för 908 kr och från Göteborg för 531 kr.

LOT Polish Airlines, som konkurrerar med bland andra lågprisbolaget Wiss Air, har billiga biljetter till historiska weekendresmålet Krakow, från Stockholm kostar de 891 kr och från Köpenhamn 861 kr, enkel resa.

Kort sagt: tack lågprisflygbolag för att ni finns och sätter press på de traditionella flygbolagen. Och: förlåt för att jag är illojal och ändå reser med de traditionella flygbolagen. Varför skulle jag inte? De har ju numera lika billiga biljetter.


Text: Per J Andersson • 2011-08-03
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top