• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens bästa äventyr

  Ögonblick du aldrig glömmer. Adrenalinkickar som stannar kvar. Här är världens bästa äventyr.

  Världens bästa äventyr

  1. Sydafrika

  Dyk med vithaj

  Öga mot öga med en fyra meter lång vithaj – mellan er finns bara en tunn stålbur. Chansen att se världens mest fruktade djur är stor utanför Sydafrikas kust. Populära dykplatsen Gaansbay nås enkelt med en tvåtimmarstur från Kapstaden.
  Fysiskt krävande: Nej. Ingen tidigare dykerfarenhet krävs för den enklaste turen då man sänker ned en bur precis vid ytan.
  Bästa tid: April–september vid Seal Island, False Bay. September–mars i Gaansbay.
  Researrangörer: Till exempel white-shark-diving.com.


  2. VENEZUELA

  Skärmflygning i Mérida

  Fri som en fågel glider du fram. Vindarna bär dig ovan Anderna. Staden Mérida är ett centrum för äventyrssporter, men mest känt för skärmflygning. Du kan glida fritt i upp till 30 minuter, nedför 850 vertikalmeter. Nybörjaren kan ta en tandemtur, den särskilt intresserade kan gå veckolånga kurser.
  Fysiskt krävande: Varierar beroende på tur.
  Bästa tid: December. Då börjar torr-perioden.
  Researrangörer: Till exempel lokala arrangören Guamanchi Expeditions, guamanchi.com.

  Bild 777457
  Ner kommer du alltid ...

  3. ETIOPIEN

  Vandra i Simien bergen

  Tänk dig ett afrikanskt Grand Canyon, med hisnande stup och en artrikedom som gör varje djurälskare euforisk. Bergskedjan som är en av Afrikas största har ett dussintal toppar överstigande 4 000 meter. Med på Unescos lista över världsnaturarv.
  Fysiskt krävande: Ja. Har du höjdskräck? Avstå!
  Bästa tid: Oktober–januari.
  Researrangörer: Till exempel lasochres.se samt pathfindertravels.se.

  Bild 777458
  Simien bergen


  4. Nepal

  Paddla i glasklara forsar[/h2] Varmt vatten, mjuka sandstränder och lummig grönska omger dig. Floden Seti sägs vara en av världens bästa floder för forspaddling. Här finns både nybörjarvatten och sträckor för den erfarne paddlaren.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: Oktober till mitten av december och från mars till maj. Störst chans till lagom med vatten och ingen monsun.
  Researrangörer: Bland andra farawayadventures.com och paddlenepal.com.


  5. SVALBARD

  Hundspann i isbjörnarnas land

  Välkommen till ett rike av is och arktisk midnattssol, hem för nästan 3 000 is-björnar – men bara 2 500 människor. Det finns många sätt att upptäcka Svalbard: med kajak, expeditionsbåt, skidor, skoter. Men frågan är om inte hundspann slår det mesta. Du susar fram över vita vidder med en hoper siberian huskies gläfsande framför släden. Finns allt ifrån korta turer till sjudagarsövernattningar.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: April–maj.
  Researrangörer: Ett flertal, till exempel spitsbergentravel.no. Bland andra Polar Quest, Ecowatch Wildlife Expeditions och Grönlandsresor arrangerar gruppresor. Läs mer på svalbard.net.


  6. JAPAN

  Offpiståkning på Hokkaido

  Niseko på Hokkaido är puderfantasternas paradis – känt över hela världen för extremt bra offpiståkning. Ett snödjup på fem meter är inte ovanligt. Tröttnar man på Niseko finns faktiskt mer än 500 skidanläggningar i Japan och standarden är hög.
  Fysiskt krävande: Från nybörjare till avancerad.
  Bästa tid: Skidsäsongen börjar i slutet av november och sträcker sig fram till början av april. Bäst i februari–mars.
  Researrangörer: Pathfindertravels.se, japanspecialisten.nu med flera. Läs mer på snowjapan.com.

  Bild 777459
  Hokkaido

  7. Turkiet

  Längs Lykiska leden

  En tusenårsvandring mot solen, längs med bråda stup och glittrande hav, med välförtjänta raster vid mjuka sandstränder. Lykiska leden (Likya yolu på turkiska) följer den cirka 50 mil långa och vackra kuststräckan från Fethiye till Antalya.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: Senvår och tidig höst.
  Researrangörer: Antalya och Dalaman, nära den lykiska leden, nås av flyg från Skandinavien för 2 500–3 500 kronor tur-och-retur.


  8. RYSSLAND

  Fiska i Kamchatkas älvar

  Rykande vulkaner, varma källor, blå­skimrande berg med snöklädda toppar, gröna oändliga skogar och kristallklara forsar. Kamchatka, i bortre delen av Ryssland, var länge otillgängligt. Fort­farande med en aura av mystik – med fantastiska älvar för fiske.
  Fysiskt krävande: Nej, inte särskilt.
  Bästa tid: Sommaren, juli–september.
  Researrangörer: Bland andra Penguin Travel arrangerar en fiskeresa hit. Mer info på kamchatka.org.ru.


  9. PERU

  Längs inkaleden

  Den har kallats världens bästa vandringsled. Den klassiska turen görs på fyra dagar, och målet är förstås den gamla palatsstaden Machu Picchu.
  Periodvis är leden mycket brant men vyerna – helt otroliga.
  Fysiskt krävande: Ja, något. Du bör inte ha anlag för svindel eller vara känslig för höga höjder.
  Bästa tid: April–maj eller september–oktober. Undvik högtrycket under juni–augusti.
  Researrangörer: Man måste boka sin resa många månader i förväg. Inträdesbiljetter kan köpas hos Instituto National de Cultura (INC) i Cusco eller Aguas Calientes. Där får du också veta vilka arrangörer som har licens. För mer info kolla rwandatourism.com.

  Bild 777460
  Se gorillorna i Parque National des Volcans. Det var här gorillaforskaren Dian Fossey verkade.

  11. TANZANIA

  Flyg luftballong över Serengeti

  Kikaren i beredskap. Kameran i högsta hugg. När solen går upp över Serengeti svävar du sakta fram i en varmluftsballong ovanför hjordar av gnuer och bufflar. En ballongsafari kombineras alltid med en vanlig safari. Själva färden varar i ungefär en timme.
  Fysiskt krävande: Nej.
  Bästa tid: December–mars är torrperiod, och normalt sett många djur i Serengeti. Gnuer och sebror migrerar i stora hjordar då de söker bete, just då brukar man ha stor chans att se dem.
  Researrangörer: Bland annat Jambo Tours har paketresor från Sverige. Annars bokar du direkt med lokal arrangör som du hittar via Tanzania Association of Tour Operators (tatotz.org). Mer info på serengeti.org.

  Bild 777461
  1,2 miljoner gnuer kan inte ha fel. Serengeti är schyst.

  12. COSTA RICA

  Fira dig nedför ett vattenfall

  Costa Rica har satsat på ekoturism och skickligt lyckats med att både bevara och samtidigt slå mynt av landets fantastiska natur. Cykla, paddla kajak, vandra eller rid genom djungeln, bestig ett par vul­kaner, surfa litegrann. Sen ger du dig på rapellering. Med en sele firar du dig nedför ett stupande vattenfall.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: Minst regn i december–april.
  Researrangörer: Flera lokala, kolla till exempel arenal.net eller bungee.co.cr.

  Bild 777462


  13. GRÖNLAND

  Världens konstigaste golfbana

  Den äventyrlige golfaren måste förstås ha World Ice Golf Championships på sin meritlista. Varje år karvar man fram en niohålsgolfbana ur isen på den grönländska ön Uummannaq. Man spelar med klarröda bollar för att kunna ur­skilja dem i det vita landskapet. Tävlingen är öppen för alla med ett handikapp under 36, men bara 20 spelare får delta.
  Fysiskt krävande: Inte särskilt.
  Bästa tid: mars.
  Researrangörer: Läs mer på greenland-guide.gl/icegolf.

  Bild 777463


  14. ECUADOR

  Snorkla på Galápagos

  1835 kom Charles Darwin hit – och blev alldeles betagen. Det kan vi garantera att även du blir. De avlägsna vulkanöarna har en unik fauna. Här kan du bland annat skåda havsleguaner och blåfotade havssulor. Sen tar du på dig simfenorna och beger dig ned under ytan för att bekanta dig med korallfiskar, rockor, hajar, dykande fåglar, pingviner, sjölejon och leguaner.
  Fysiskt krävande: Nej.
  Bästa tid: Varmast i vattnet är det i december.
  Researrangörer: Ett otal, bland andra Jambo Tours, Carpe Adventures, Äventyrsresor, Kon-tiki resor, Temaresor och Sydamerikaexperten.

  Bild 777464


  15. CHILE/ARGENTINA

  Vandra i Patagoniens vildmark

  Praktfulla glaciärklädda bergstoppar möter vita slöjmoln. Däremellan ett strössel av turkosa fjällsjöar och grässlätter. I den södraste delen av Sydamerika finns härliga och utmanande vandringsleder, bland annat i nationalparken Torres del Paine. Här har du chans att se puma, det lilla lamadjuret guanaco och kanske skymtar du en kretsande kondor.
  Fysiskt krävande: Ja, beroende på vilket tempo och vilken sträcka du själv väljer.
  Bästa tid: Högsäsong och högsommar är december–februari.
  Researrangörer: Temaresor och Läs och res har resor hit.


  16. USA

  Skåda grizzlybjörn i Alaska

  Katmai National Park i sydvästra Alaska är en av de björnrikaste platserna i världen. I natursköna Hallo Bay kan du närstudera giganterna i deras naturliga omgivning som är mycket spektakulär – glaciärer, vulkaner, stränder, blänkande forsar och höga bergstoppar. Vildmarken nås med små chartrade flygplan. Hit hittar få turistgrupper.
  Fysiskt krävande: Nej, inte särskilt.
  Bästa tid: Juni. Då är det björntätt, parningstid och grönbete.
  Researrangörer: EcoWatch Wildlife Expeditions. Mer info finns också på grizzlybay.org.


  17. NEPAL

  Vandra till Everest Base Camp

  Att bestiga Mount Everest finns inte på kartan för oss vanliga dödliga. Men här är en klassisk trekkingtur för den som vill komma nära storheterna. Man flyger till Katmandu, och vidare till Lukla. Där-ifrån vandrar man i sherpafolkets land, och möter magnifika Himalaya.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: Kan vandras året om, men sägs vara bäst i september.
  Researrangörer: Bland andra pathfindertravels.se, aventyrsresor.se, hionlife.se och adventurelovers.se.


  18. ANTARKTIS

  Expedition till pingvinernas rike

  Kommer du hit tillhör du en exklusiv skara – bara 30 000 besöker Antarktis varje år. Själva Antarktis är större än Europa, den är världens kallaste och minst regniga kontinent, vigd åt vetenskap och fred. Har egentligen inga invånare (av människoart), men här huserar mängder av forskare. Och pingviner förstås.
  Fysiskt krävande: Nej. Bara kyligt.
  Bästa tid: December–januari (högsommar).
  Researrangörer: Bland annat Polar Quest, Grönlandsresor, Hurtigruten. Boende på expeditionsfartyg 12–15 dagar. Kostar från 50 000, och då ingår inte flygresan ned till Argentina.

  Bild 777465
  Iskallt möte med glaciär.

  19. TANZANIA

  Bestig Kilimanjaros utmanande topp

  Ett självklart måste för varje Svensson-äventyrare. Afrikas högsta berg når
  5 895 meter över havet. Vandringen går genom regnskog, och vidare upp över karga, steniga hedar. En bestigning tar minst fem dagar. Belöningen: En solnedgångsvy över vad som känns som en halv kontinent.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: Kan bestigas året om, men sägs vara bäst i september respektive januari–februari.
  Researrangörer: Bland annat Rosa bussarna, Äventyrsresor, Jambo Tours och JK Safaris. Du kan också boka direkt med lokal arrangör, zara.co.tz exempelvis zara.co.tz, mjsafaris.com and kilimanjaro-shah.com.

  Bild 777466


  20. Indien

  Möt Shere Khan

  Välkommen till Djungelboken! Nationalparken Bandhavgarh var tidigare privat jaktmark åt en maharaja. Nu ses den som en av världens bästa platser att skåda tiger i dess naturliga miljö. Här finns också leoparder, världens största buffel, apor och 250 olika fågelarter.
  Fysiskt krävande: Nej.
  Bästa tid: Parken är öppen oktober–juni. Bästa tid att resa hit är februari–juni.
  Researrangörer: Bland annat Thabelatravel, Rosa bussarna, Indcen resor och Indienresor har resor där tigersafari ingår. Äventyrsresor har en resa med nationalparker och stora kattdjur i fokus (pris från 38 800 kr).

  Bild 777467

  21. Australien

  Bli en vågmästare

  Längs Australiens låååånga kust ligger några av världens bästa surfställen. Varenda beach bum med något som helst surfintresse har hört talas om Byron Bay, Coolangatta och Seven Mile Beach, Geroa. Här finns förstås en uppsjö av kurser för nybörjare och mer erfarna.
  Fysiskt krävande: Ja. Beroende på nivå.
  Bästa tid: Australiensisk sommar i december–februari. Men beroende på ort kan vågorna vara högre.
  Researrangörer: Till exempel väletablerade surfcamp.com.au.


  22. NAMIBIA

  Åk bräda nedför sanddynerna

  Vintersport i öknen – jo, du hörde rätt. Att åka snowboard i sanden vid Sossusvlei är en säregen upplevelse.
  Säkrast är att sitta ned på brädan. En van åkare kan komma upp över 80 kilometer i timmen.
  Fysiskt krävande: Ja. Liftar saknas så det är klättringen uppför sanddynerna som är jobbigast.
  Bästa tid: Maj–september.
  Researrangörer: Man hyr utrustning på plats. Bland annat Jambo Tours har en rundresa där detta ingår. Rosa bussarna har också det i sitt program.


  23. NYA ZEELAND

  Kasta dig ut!

  Adrenalinkickar är en hel industri på Nya Zeeland som är ett världscentrum för äventyrsturism. Här föddes fenomenet bungy jump. Ett sådant är förstås obligatoriskt. Men vi vill ha dig på högre höjd. Kasta dig ut från ett litet propellerflygplan och lita på att fallskärmen bär dig.
  Fysiskt krävande: Inte särskilt.
  Bästa tid: Under vintermånaderna kan det bli lite kyligt, så sikta helst på ny-zeeländsk sommar: december–februari.
  Researrangörer: Ett flertal lokala. Välrenommerade är till exempel skydivewanaka.comoch nzone.biz.

  Bild 777468

  24. USA

  Långritt i Arizona

  Rid Arizona trail, längs gamla gruv- och diligensvägar i apachehövdingars fotspår. Fånigt likt en westernfilm, med Lucky Luke-kaktusar, röda kantiga berg och ökenlandskap. Målet är magnifika Grand Canyon.
  Fysiskt krävande: Ja.
  Bästa tid: April–oktober. Juni–augusti kan bli riktigt heta.
  Researrangörer: Hastsportresor.se och greenways.se har arrangerade ridresor i Arizona.


  25. BORNEO

  Klättra på Mount Kinabalu

  Orangutanger, flygekorrar, malajbjörnar, trädleoparder … Borneos regnskog är vida känd för sin enorma artrikedom. Det är en rekordfylld djungel. Här växer världens största orkidé, världens störs­ta köttätande växt och här bor världens största nattfjäril. I en av de mest välbesökta nationalparkerna, Kinabalu Park, ligger dessutom Sydostasiens högsta topp. Mount Kinabalu bestigs förslagsvis på två dagar, med övernattning i lodge. Du kan boka en topptur som innefattar klättring, eller välja att vandra hela vägen.
  Fysiskt krävande: Du bör ha bra kondition och vara förberedd.
  Bästa tid: April brukar vara torrast.
  Researrangörer: STA Travel, Äventyrsresor, Carpe Adventures, Indcen Resor med flera, har resor till Borneo. Charterbolaget Ving har sol-och-bad-resor till närliggande Kota Kinabalu. Du kan förstås också ta dig runt själv med buss och boka boende på egen hand. Kolla till exempel mountaintorq.com.

  Bild 777469

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!