• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är världens mest färgsprakande städer

  Från en enslig by på Grönland till vibrerande metropoler i Sydamerika – här är 16 av världens mest färgglada städer.

  1. Menton, Frankrike

  Hamnstaden Menton är ett semesterparadis och populär bland seglare och annat båtfolk. Foto: Thinkstock.

  Hamnstaden Menton är populär bland seglare och annat båtfolk. Foto: Thinkstock.

  Semesterparadiset Menton ligger i den regionen Provence–Alpes–Côte d'Azur på gränsen till Italien. Avnjut ett glas vin i hamnen, ta en dagsutflykt till Monaco eller spendera en dag på någon av stränderna – Menton har mer än 300 soldagar om året. 

  2. Procida, Italien

  Den vackra hamnen i Procida. Foto: Thinkstock.

  Den vackra hamnen i Procida har fungerat som kuliss i ett flertal italienska och internationella filmer. Foto: Thinkstock.

  Den lilla ön Procida är en välbevarad doldis utanför Neapelbukten. Ön är ungefär en tredjedel så liten som Capri och är inte alls lika känd bland turister som de andra öarna i bukten. 

  3. Wroclaw, Polen

  Gamla stan i Wroclaw. Foto: Thinkstock.

  Gamla stan i Wroclaw. Foto: Thinkstock.

  Den medeltida stadskärnan i Polens fjärde största stad är kantad av färgglada husfasader. Klättra upp i klocktornet på St. Elisabets kyrka för en fantastisk vy av staden. 

  4. Chefchaouen, Marocko

  Den blåa staden Chefchaouen. Foto: Jean-François Gornet/Creative Commons.

  Den blåa staden Chefchaouen. Foto: Jean-François Gornet/Creative Commons.

  Den blåa staden eller Marockos blå pärla Chefchaouen ligger i norra Marocko i Rifbergen. Staden grundades på 1400-talet och har fått sina smeknamn på grund av att stora delar av stadens muromgärdade kasbah och medina är blåmålade. 

  5. Isla Mujeres, Mexiko

  Isla Mujeres stadskärna är full av färgglada sockerbitshus. Foto: Brian Lauer/Creative Commons.

  Isla Mujeres är en populär semesterö som nås med färja från Cancún på Yucatánhalvön. Förutom kritvita stränder lockar dykning med valhajar och stora djävulsrockor. Här finns dessutom ett undervattensmuseum med 500 permanenta statyer. 

  6. La Boca, Argentina

  En gatukonstnär i La Boca. Foto: Hernán Piñera/Creative Commons.

  En gatukonstnär i La Boca. Foto: Hernán Piñera/Creative Commons.

  Muralmålningar, tangoklubbar och färg! Stadsdelen La Boca ligger sydöst om Buenos Aires centrum och är känt för sina pastellfärgade hus och gatukonstnärer. Den historiska gatan Caminito blev den första att målas efter att området övergavs ett tag under 60-talet. 

  7. Willemstad, Curaçao

  Nederländerna i Karibien. Foto: Thinkstock.

  Nederländerna i Karibien. Foto: Thinkstock.

  Curaçaos huvudstad Willemstad är en av de mest pittoreska städerna i Västindien. Hamnstaden som bär tydliga spår av Hollands kolonialisering är världsarvsklassad och staden är en salig blandning av olika kulturer. 

  8. Kulusuk, Grönland

  På Kulusuk kan man åka hundsläde och lyssna till traditionella trumcirklar. Foto: Thinkstock.

  Okej, Kulusuk kan kanske inte räknas som en stad då invånarantalet stadigt minskat de senaste årtiondena och nu är nere på 271. Byn ligger i sydöstra Grönland på en ö med samma namn och var länge isolerad från omvärlden. På grund av detta brukar den visas upp för turister som vill uppleva traditionell grönländsk kultur.

  En annan lista som Kulusuk skulle kunna platsa in på är 12 av världens mest isolerade städer

  9. Kinsale, Irland

  Starka färger i Kinsale. Foto: Dominique Kint/Creative Commons.

  Starka färger i Kinsale. Foto: Dominique Kint/Creative Commons.

  Kinsale är en mysig liten kuststad som ligger 20 minuter utanför Cork på Irlands sydkust. Längs de smala gränderna och kring hamnen finns förutom traditionsenliga pubar med lågt i tak dessutom ett flertal gourmetrestauranger som har satt Kinsale på kartan i matvärlden. Populära aktiviteter i staden är djuphavsfiske, segling och golf. 

  10. Burano, Italien

  Pittoreska Burano. Foto: Thinkstock.

  Pittoreska Burano. Foto: Thinkstock.

  En bit utanför Venedig ligger den lilla ön Burano. Enligt folksägen målades husen i färgglada färger så att lokala fiskare kunde hitta hem i dimman.

  Läs också: Världens vackraste kanalstäder

  11. Balat, Turkiet

   

  Balat. Foto: Moyan Brenn via Flickr/Creative Commons.

  Istanbuls gamla judiska kvarter ligger utanför turiststråken i det historiska Faithdistriket. För de som letar sig hit väntar färggranna gränder, mysiga caféer, konsthallar och butiker där man kan köpa traditionella hantverk. Att gatorna gör sig utmärkta för en skrytbild att lägga upp på sociala medier är inte heller fel. 

  12. Valparaiso, Chile

  Valparaiso klättrar på sluttningar som blickar mot Stilla havet. Foto: Thinkstock.

  Valparaisos historiska kvarter är långt ifrån en välplanerade. Istället är staden mer som ett härligt kaos av branta bergbanor, gatukonst, kyrkor, livfulla torg och hus som trotsar traditionella byggnadsstandarder. Det är kanske just därför staden länge har lockat frisinnade konstnärer och poeter. 

  13. Jodhphur, Indien 

  Färgsprakande Jodhpur. Foto: Thinkstock.

  Färgsprakande Jodhpur. Foto: Thinkstock.

  Jodhpur i Rajasthan är som en oas av färger i den torra indiska öknen. På gatorna – turbaner och saris i rosa, limegrönt och gult. Husen – 50 nyanser av blått. Missa inte smoothiebaren Om Juice Corner som har Indiens bästa lassi!

  14. Guanajuato, Mexiko 

  Guanajuatos gamla stad. Foto: Thinkstock.

  Guanajuatos gamla stad. Foto: Thinkstock.

  Den charmiga staden Guanajuato uppfördes på 1500-talet kring en silvergruva och den flådiga historiska stadskärnan vittnar om dåtidens rikedomar. Staden ligger i en smal dalsänka och ett bra sätt att se staden är under en vandringstur i bergen.

  15. Vernazza, Italien

  Vackra Vernazza. Foto: Thinkstock.

  Vackra Vernazza. Foto: Thinkstock.

  Egentligen skulle nästan alla av de fem italienska fiskebyarna som utgör Cinque Terre kunna platsa på listan – men vi valde att bara ta med en. Det är populärt att vandra längs med byarna som ligger i Ligurien på Italiens västkust. Blir man trött kan man vila benen och släcka törsten i skuggan på någon mysig trattoria. 

  16. Guatape, Colombia

  Foto: Istock.

  De färgglada gatorna i Guatape i närheten av Medellín är ett riktigt lyckopiller. På husväggarna avbildas allt från människor till former och djur och den lilla staden ligger i närheten av natursköna sjöar och den spektakulära klippan El Peñón de Guatapé.

  Läsartips:

  1. Salvador da Bahia, Brasilien

  Pelourinho i Salvador da Bahia. Foto: Thinkstock.

  Pelourinho i Salvador da Bahia. Foto: Thinkstock.

  Den historiska stadskärnan Pelourinho i den brasilianska staden Salvador är en charmig blandning av ljusa pastellfärger och portugisisk kolonialarkitektur. Men historien bakom Pelourinho är långt ifrån ljus. Pelourinho är portugisiska för spöpåle och namnet är hämtat efter pelaren på torgets mitt som användes för att straffa och tortera afrikanska slavar.

  Idag är staden som ligger på en udde på Brasiliens ostkust en pärla för kulturintresserade. Förutom sköna stränder bjuder staden på museum och ett stort utbud av festivaler, dansuppträdanden med brasilianska rytmer och teater. 

  – Fredde

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!