Annons
Annons

1134146.jpg

Restips

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna

Här är platserna som du måste ha en y-kromosom för att få besöka.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-10 Uppdaterad 2021-09-14

“Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Så lyder första meningen i första artikeln i FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. 

Och även om världen i många aspekter går mot att bli mer öppen, jämlik och accepterande, så finns det fortfarande områden, länder och utrymmen i det offentliga rummet där personer diskrimineras på grund av religion, sexuell identitet, nationalitet, eller som i dessa fall – kön.

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
Är du kvinna kan du glömma att få komma in på Burning Tree Clubs ägor. Genrebild: Thinkstock.

1. Burning Tree Club, Maryland, USA

Golfklubben Burning Tree Club är belägen cirka 2 mil från Vita huset och har som vana att tilldela USA:s presidenter och domare i högsta domstolen hedersmedlemskap. 

Klubben är alltså extremt exklusiv så det räcker inte att bara vara man för att få tillgång till banan. Men med det sagt så har den dessutom en policy som helt exkluderar kvinnor från ägorna – de får inte ens gå in i köket. Och när Sandra Day O’Connor blev USA:s första kvinnliga domare i högsta domstolen, lyste hedersmedlemskapet från klubben med sin frånvaro. 

En annan anrik golfbana som länge förbjöd kvinnor är St Andrews i Skottland, men förra året avslutade klubben 260 år av sexism genom att acceptera sina första kvinnliga medlemmar någonsin. 

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
Azadi Stadium i Teheran. Foto: Tabarez/ Creative Commons via Wikipedia.

2. Sportarenor, Iran

Irans kvinnor har länge varit exkluderade från sportevent där män deltar eftersom detta anses vara olämpligt för en kvinna. Anledningen till varför är lite av ett mysterium. Kanske är det för att kvinnans naturlig svaga anatomi gör det svårt för henne att klättra upp för alla trapporna till läktaren? Vi vet inte.

Oavsett de oklara förhållandena kring förbudet har det dock kommit indikationer på att landet kan vara på väg att revidera förbudet.   

Efter internationella påtryckningar tilläts kvinnor för första gången sedan 1981 gå på fotboll i Iran. En tid innan hade 29-åriga Sahar Khodayari tänt eld på sig själv utanför domstolen i Teheran efter att ha gripits för att hon smet in på en fotbollsmatch.

Var det ett steg mot frihet eller ett pr-trick? Amnesty har kallat det för ett “cyniskt pr-trick” att låta en begränsad skara kvinnor komma in på matchen. Ingen vet om det var en engångsföreteelse.

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
Ett tempel i Sabarimala. Foto: Jai via flickr/Creative Commons.

3. Sabarimala, Kerala, Indien

Sabarimala är ett religiöst center som ligger i södra Indien i delstaten Kerala. Hit leder en av världens största pilgrimsfärder tillägnad den hinduistiska gudomen Ayyappan. Ungefär 50 miljoner personer vallfärdar till centret varje år. Eller nej, ungefär 50 miljoner män vallfärdar till centret varje år.

På grund av ett tabu kring menstruation i hinduistisk tradition är det ganska vanligt att kvinnor som har mens inte får gå in i tempel. I Sabarimala har detta tabu dragits till sin spets och alla kvinnor som är i det stadie av livet då de har ägglossning är portade.

Under hösten 2018 bröt våldsamma protester ut, sedan landets högsta domstol hävt förbudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala. Hinduiska grupper, samt premiärminister Narendra Modis nationalistparti BJP, motsätter sig domstolsordern och menar att den inskränker deras rätt att utöva sin tro.

Trots att förbudet hävts är det inte många kvinnor som vågat besöka templet då de hotats till livet och blockerats från att besöka templet. 

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
“Inga kvinnor bakom denna punkt”. En skylt som leder upp mot Mount Omine och huvudentrén till Ōminesanji-templet. Foto: Mass Ave 975 via Wikipedia/Creative Commons.

4. Ōmine, Nara, Japan

Enligt en tusenårig tradition får endast män vandra den snåriga stigen upp till det buddistiska templet som tronar på Ōminebergets topp. Detta på grund av att kvinnor ses som en distraktion för de pilgrimer som besöker templet och som bör ägna sig åt självförnekelse.

Trots att berget bara är tillgängligt för hälften av jordens befolkning och trots protester från diverse kvinnorättsorganisationer utsågs berget till ett världsarv av Unesco 2004.  

14 intressanta fakta du inte visste att du ville veta om världen

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Foto: Thinkstock.

5. Saudiarabien

Saudiarabien kanske inte har en given plats på den här listan, eftersom landet inte totalförbjuder kvinnliga resenärer. Men landet är slutet och styrs av lagar som innebär stora begränsningar för kvinnliga besökare och inte minst sina kvinnliga medborgare. Till en början är det svårt att få visum till landet – oavsett kön – och det är dessutom svårt för kvinnor att röra sig på offentliga platser om de inte åtföljs av en manlig släktning eller familjemedlem. 

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
Klostret Agia Grigoriou på Athos. Foto: Thinkstock.

6. Athos, Makedonien, Grekland

Athos är en av tre halvöar som sträcker sig ut i det Egeiska havet från Haldikihalvön i norra Grekland. Det som gör Athos unikt (som också är listat som ett världsarv) är att halvön är en autonom munkstat. På Athos finns 20 öst-ortodoxa kloster som befolkas av ungefär 2 000 munkar.

För att besöka Athos och dess vackra natur, de vita stränderna som omges av kristallklart turkost vatten, de många klostren som vittnar om en mångfald av arkitektoniska stilar som lyser av skapelseglädje – som har skildrats i otaliga reseberättelser – så måste man ha ett speciellt tillstånd. Och vara man så klart. Alternativt ta på sig en lös-mustasch?

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna
Vagabondläsaren Victoria Persson på toppen Shireet Ulaan Uul, Mongoliet. Bakom skylten gäller följande: du får inte röka, dricka alkohol eller vara kvinna. Foto: Mia Börjeson.

7. Läsartips: Tuvkhun Monastery, Mongoliet

Tuvkhun, eller Tövkhön Monastry är en av de mest betydelsefulla platserna för tibetansk buddism i Mongoliet. Centret grundades av det dåvarande religiösa överhuvudet Zanabazar på mitten av 1600-talet och dess tempel och vitmålade stupor ligger utspridda på sidan av en bergsvägg.

Högst upp på toppen, med utsikt över en skogbeklädd dal, där får och jakar betar, och där sherpor brygger sprit och yoghurt av mjölken, ligger en av templets heligaste stupor.  Och enligt tradition är det också här som det tar stopp för kvinnor. Enligt vissa reseguider har denna tradition dock börjat luckrats upp, men när Mia Börjeson och Victoria Persson besökte Mongoliet i juli år var budskapet tydligt – tillträde förbjudet för kvinnor. 

Källor: The Independent /Fox News / New York Times.

Bästa platserna för att se världens mest utrotningshotade djur

10 bästa länderna för etiskt resande 2015

Barnförbjudet – nej tack!

10 filmer som får oss att längta ut i världen

29 oväntade lagar du bör känna till på resan


Text: Johanna Jackson • 2015-10-10
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top