• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Insidertipset: Västindiens bästa rombarer

  Att dricka rom på en karibisk strand är något som alla borde göra minst en gång i livet! Här är romexpertens egna barfavoriter.

  Insidertipset: Västindiens bästa rombarer
  Karibiens flytande guld. Foto: Duane Dove.

  Duane Dove är kakaobonde, romexpert och sommelier. Han har rötter på ön Tobago och tipsar här om sina favoriter bland Karibiens rombarer.

  Duane Dove är medförfattare till boken
  En rik historia om rom och choklad (Ica förlag).

  Brown Betty Rum Shop, Tobago

  Traditionell och folklig

  Tobagos äldsta rombar är folklig, här hittar man allt från politiker till vägarbetare. Det serveras lokal frukost och lunch från klockan 7 tills maten tar slut. Här serveras rom utan några krusiduller, i bästa fall tillsammans med en karaff med vatten. Mr Murry – en varm väldigt lugn äldre herre driver baren sedan 40 år tillbaka.
  James Park, Scarborough, Tobago

  Bar Code, Tobago

  Sportbar med stort utbud av rom

  Bar Code lockar en trendig klick människor som är ute efter härligt barhäng. Vill man botanisera i rommens fotspår är detta det bästa stället på ön att börja på! Här bjuds även på skakade cocktails som levereras från duktiga bartendrar. Calypso-musik med lokala artister spelas nästan varje helg och det går att spela biljard. Blir du hungrig framåt småtimmarna kan du testa de hetaste kycklingvingarna i staden.

  Milford Road, Scarborough, Tobago barcodetobago.com

  John Moore Bar, Barbados

  Klassisk "rum shop"

  En traditionell bar byggd i trä med en lång bardisk och dubbla dörrar vid ingången. Stället ligger precis vid strandkanten och är mycket populärt bland politiker och folk som hänger vid Weston Beach. Baren är högljudd och det kan förekomma heta diskussioner bland stammisarna, som kallas för rum-jumbies. På lördagar serveras saturday pudding & souse, en inhemsk specialitet som består av fläsk och nötkött, rotfrukter, chili och brödfrukt.  
  Weston, St James, Barbados 

  Trinidad är inte bara känd för sin rom utan även för sina vackra stränder. Foto: Thinkstock.

  Trinidad är inte bara känd för sin rom utan även för sina vackra stränder. Foto: Thinkstock.

  Chez TonTon, Guadeloupe

  Med smak av franska Västindien

  På Guadeloupes sydöstra kust ligger klassiska Chez TonTon. Här spelas zouk-musik i hög-talarna från tidig morgon till sent in på natten och man får uppleva det genuina franska Västindien. Husets specialitet är Ti-Punch, en enkel mix av rom, råsocker och lime. Vill man äta så måste man prova deras blaff de poisson, en fisksoppa med dagens fångst och grönsaker. 
  Rue du Pere du Labat, Bas Du-Bourg, Basse-Terre, Guadeloupe 

  Stumblin, Trinidad

  En modern bar med en välbärgad klientel var namn antyder på det faktum att man oftast snubblar på vägen hem. Baren ligger på Port of Spains stora bargata Ariapita Avenue som även är känd som The Avenue. Hit går huvudstadens unga och välbärgade sent på kvällen för en vild partykväll. I högtalarna spelas Calypso-musik, i baren som har ett romutbud utöver det vanliga serveras cocktails och  Zaya-rom – en lokal privateblend med toner a Crème brûlée. Det finns inget uttalat dansgolv, men i Trinidad och Tobago dansar man å ena sidan överallt. 
  Ariapita Avenue Woodbrook, Trinidad facebook.com/Stumblin-On-The-Avenue

  Text: Duane Dove och Johanna Jackson.

  Läs mer om rom och chocklad i Duane Doves och Ia Orres bok som du kan beställa här.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!