• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 platser att besöka innan de förändras för alltid

  2015 samlades världsledare i Paris för FN:s klimattoppmöte COP21 för att komma överens om åtaganden som minskar klimatpåverkan och utsläpp av olika växthusgaser.

  8 platser att besöka innan de förändras för alltid
  Döda havet kan vara borta om 45 år. Foto: Thinsktock.

  För några platser kan det dock redan vara försent. Här är 8 platser som förändras på grund av mänsklig påverkan och som riskeras att förändras för alltid.

  1. Venedig

  Upptäck Venedig innan det är för sent.

  Risken för översvämning, stigande havsnivåer och ruttnande huspålar som sakta sjunker ner i marken har länge varit ett hot mot kanalstadens framtida existens. Många frågar sig hur länge Venedig kommer att finnas kvar. Tidigare hade man trott att Venedig slutade att sjunka vid 2000-talet, men ny forskning har visat att staden fortsätter att sjunka.

  Hoppet stavas MOSE, ett kostsamt dammsystem som är tänkt att skydda lagunen från en höjning av vattennivån på upp till 60 cm. Det är dock en lösning som har gått 10 år över tiden, som inkluderar fängslade politiker och korruptionsanklagelser och som kritiker menar ändå bara är en kortsiktig lösning.

  Så om du ännu inte besökt Venedig, vandrat över stadens många broar med en gelato i handen, flytt undan duvor på Markus-platsen och druckit Bellini på Riva degli Schiavoni – åk!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!