• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 bästa länderna för etiskt resande 2016

  Var ska du åka om du vill bidra till en positiv utveckling när det gäller mänskliga rättigheter och miljön? I organisationen Ethical Traveler årliga lista över Världens mest etiska semesterländer finner du svaret.

  10 bästa länderna för etiskt resande 2016
  Här är destinationerna du ska välja om du vill resa med gott samvete. Foto: Istock.

  Den ideella organisationen grundades på mitten av 90-talet i syfte att uppmuntra resenärer att använda turismen för att bidra till en positiv förändring i världen.   

  De 10 destinationerna som väljs ut är utvecklingsländer som arbetat på ett medvetet sätt för att förbättra miljön, social välfärd, djurhållning och mänskliga rättigheter. Utvärderingen görs bland annat med hjälp av uppgifter från Unicef, Amnesty och Reportrar utan gränser.

  I år finns det fem nya länder på listan, och fem länder som fanns med även på 2015 års lista. Bläddra fram i bilspelet för att läsa om varför just dessa nationer kvalade in på årets lista över etiska destinationer.  

  Världens mest etiska resmål 2016

  Länderna presenteras i bokstavsordning. Alla länder med en stjärna bredvid sig fanns även med på förra årets lista. 

  Dominicas huvudstad Scotts Head. Den bergiga ön är bland annat känd för sin vattenfallstäta djungel och sina mangroveskogar.

  1. Dominica, Karibien*

  Dominica fortsätter att arbeta för hållbar energi och har som mål att övergå helt till förnybara energikällor i framtiden. I jämförelse med andra länder i Karibien erbjuder Dominica gratis och lättillgänglig hälsovård till sina medborgare och 2015 lyckades man eliminera mässling, röda hund och påssjuka från ön.  

  Landets arbete med att skydda valar och annat marint liv hyllas och man har till och gjort undervisning om vikten att skydda marinlivet en obligatorisk del av grundskolans läroplan.

  Ö-nationen får dock inte bara beröm utan kritiseras på grund av att man fortfarande inte avkriminaliserat homosexualitet. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!