• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 hotade Unesco-världsarv att besöka innan det är för sent

  Det finns totalt 48 Unesco-världsarv som riskerar att förstöras för alltid på grund av orsaker som väpande konflikter, naturkatastrofer, tjuvjakt eller människans påverkan på miljön. Alla dessa är självklart värda att besöka men vi har listat fem unika platser som lockar oss lite extra.

  Unescos lista över hotade platser infördes 1972. Syftet var att informera och höja medvetenheten om de hotade världsarven samt att uppmuntra åtgärder som leder till att bevara platserna i fråga. 

  Eftersom vissa av dessa platser är sköra är det självklart viktigt att man använder sig av seriösa och ansvarsfulla arrangörer om man väljer att besöka något av världsarven. Och att man visar respekt för platsen – något som alltid är viktigt så klart ­–­ men i synnerhet här. 

  1. Everglades nationalpark, USA

  Träskmarkerna och mangroveskogen i Everglades är ett viktigt habitat åt fåglar och marina arter som sjökor och sköldpaddor. Att åka en tur med en träskbåt på det stora området och spana efter alligatorer är en poppulär aktivitet bland besökare. 

  I Everglades trivs en stor mångfald av olika djur- och växtarter. Foto: Istock.

  På grund av hot från en växande infrastruktur och bebyggelse så krymper området i en oroväckande fart. Dessutom hotas det känsliga ekosystemet av övergödning. Därför togs nationalparken med på listan över hotade världsarv år 2010. 

  En tvättbjörn i Everglades. Foto: Istock.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!