Annons
Annons
Att flyga tur och retur till Thailand står för cirka 2,5 ton koldioxidutsläpp per person. Foto: Istock.

Att flyga tur och retur till Thailand står för cirka 2,5 ton koldioxidutsläpp per person. Foto: Istock.

Restips

Så dålig är din Thailandsresa för miljön

Svenskarnas flygresande har ökat kraftigt de senaste åren och om trenden fortsätter kommer våra flygresor snart att gå om bilen som den största miljöboven. Men exakt hur dålig är till exempel en resa till Thailand?

Text: Johanna Jackson • 2016-04-07 Uppdaterad 2021-06-23

Även om vägtrafik och industrier som jordbruk och övrig matproduktion står för betydligt mer utsläpp än flyget så ökar vårt flygresande – och således även utsläppen från flygtrafiken dramatiskt.

Allt är dock inte becksvart. Arbeten med att minska de farliga utsläppen pågår och många flygbolag går successivt över till mer miljövänliga bränslen som biogas. Men trots det går det inte att blunda för flygets negativa ekologiska fotavtryck.

Så hur står sig då utsläppet från en Thailandsresa jämfört med andra utsläpp?

En Thailandsresa tur och retur motsvarar 2,5 ton koldioxidutsläpp per person. Det enligt en doktorsavhandling som DN tidigare rapporterat om. 

Det är lika dåligt för miljön att åka fram och tillbaka till Thailand som att äta kött i 2,7 år, skriver nyhetssajten Kit. Värt att notera är dock att flygresor står för cirka 2 procent av världens koldioxidutsläpp jämfört med världens matkonsumtion som står för en fjärdel eller 25 procent av koldioxidutsläppen. Av dessa är den största andelen en konsekvens av köttkonsumtion.

Så dålig är din Thailandsresa för miljön
Flyg är det värsta transportmedlet räknat på utsläpp per kilometer enligt statistik från Trafikverket. Foto: Istock.

Att åka fram och tillbaka till Thailand motsvarar även ungefär samma utsläpp som att åka fyra gånger till Mallorca, skriver DN, eller som att förse en lägenhet med en familj som förbrukar 2000 kWh el per år med ström i två och ett halvt år. 

Din Thailandsresa släpper ut lika mycket koldioxid som att köra 1 500 mil i en normalstor bensinbil. Eller som att köra samma bil i åtta månader, eller ett år beroende på vad man anser vara ett genomsnittligt bruk av en gemonsnittlig bil. 

1 500 mil i bil tar dig ungefär mellan Stockholm och Mozambiques huvudstad Maputo. Eller mellan Malmö och Kapstaden med 107 mil till godo.  

5 tips för att resa mer klimatsmart

Så dålig är din Thailandsresa för miljön
Vill du resa klimatsmart? Välj tåget! Foto: Istock.

1) Välj rätt bränsle
Använd transportmedel som drivs med förnybara bränslen, till exempel biogas, etanol, RME och vätgas.

2) Res smart, res tillsammans
Om du måste åka bil, utnyttja alla säten och fyll bilen med medpassagerare. Om du måste flyga, boka avgång med hög beläggning och välj bolag som flyger med nya, effektiva maskiner. I så fall minimeras koldioxidsutsläppen per passagerare. 

3) Flyg bara när du måste
Undvik att resa till destinationer som ligger långt bort. Semestra hellre i Europa men stanna länge om du reser långt. Försök att undvika flygresor på kortare distanser. Välj hellre tåget! 

4) Välj rätt båt
Vissa snabbfärjor bidrar med mer koldioxid än ett flygplan på samma sträcka. En långsam färja är ur miljöhänsyn bättre än en snabb. Välj helst färjor med hög beläggning, om det är möjligt. 

5) Köp utsläppsrätter
Ett sätt att hindra utsläpp är att köpa så kallade™?utsläppsrätter hos Naturskyddsföreningen. En utsläppsrätt kostar 170 kr och står för 1 ton koldioxid. Detta gör att du minskar möjligheterna för företag, som ingår i utsläppshandeln, att släppa ut koldioxid. Du köper alltså rätten till utsläpp som sedan aldrig används. 

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter

5 hotade Unesco-världsarv att besöka innan det är för sent

Här är världens mest vegovänliga städer

14 kartor som kommer att förändra din syn på världen


Text: Johanna Jackson • 2016-04-07
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top