Annons
Annons
Allt du behöver veta om online-bokningssajternas extra avgifter. Foto: Istock.

Allt du behöver veta om online-bokningssajternas extra avgifter. Foto: Istock.

Restips

Boka smart och undvik extra avgifter: 10 tips till dig som bokar flyg på nätet

Att hålla koll på dolda avgifter när man ska boka flyg på nätet kan vara svårt. Vagabond hjälper dig att navigera i avgiftsdjungeln!

Text: • 2016-05-11 Uppdaterad 2021-06-23
  • I samband med Vagabonds kartläggning av extra avgifter på 10 stora resesajter online ger vi er 10 tips för att boka flyg på nätet. Vill du läsa kartläggningen? Klicka här.

1. Förblindas inte av priset

Många börjar sitt reseletande på prisjämförelsesajter som Momondo och Flygresor. Ofta är prisskillnaderna mellan onlineresebyråerna små, ibland skiljer det bara några kronor. Men priserna blir hur som helst oftast lägre än om du bokar direkt på flygbolagets sajt. Ibland marknadsför resebyråer priser som inte är bokningsbara, vilket beror på att synkningen med flygbolagens bokningssystem inte alltid är på topp.

Tips: Stirra dig inte blind på lägsta priset. Börjar du boka på en sajt och upptäcker att det tillkommer många extrakostnader, testa en annan. En resebyrå med högre pris kan visa sig vara bästa klippet i slutändan.

2. Personlig service kostar extra

En nyhet hos flera onlineresebyråer, exempelvis Travellink och Flygstolen, är att resenären måste köpa ett så kallat servicepaket för 95–199 kronor per bokning för att få hjälp av en resesäljare över telefon som hjälper till med ombokning av biljett, hitta alternativa restider om flygbolaget ändrar sin tidtabell, beställning av specialmat etc. Andra nätresebyråer, som Ticket och AOB Travel, gör tvärtom. De erbjuder istället traditionell resebyrå-service även för internetkunderna – gratis.

Tips: Klickar du nej i rutan om att köpa servicepaket hos Supersaver travel får du ett ambert meddelande på skärmen: “Vill du verkligen inte ha vår hjälp?”. Överväg sannolikheten för att det kan bli problem. Vill du ha denna trygghet utan att betala, välj en annan resebyrå.

Boka smart och undvik extra avgifter: 10 tips till dig som bokar flyg på nätet
Många bokningssajter tar extra för personlig service.

3. Att boka om resan är inte gratis

Låga biljettpriser betyder nästan alltid att flygbiljetten inte är ombokningsbar. Därför erbjuder flera online-resebyråer vid bokningstillfället en tjänst (195–595 kronor i våra prisexempel) där resenären senare kan boka om icke ombokningsbara biljetter om det finns platser på andra avgångar inom samma prisklass. Är den nya biljetten dyrare får du betala mellanskillnaden.

Tips: Är du tvärsäker på när du ska resa, köp inte omboknings-avgiften. Velar ni inom resesällskapet kan det vara värt att kosta på sig tjänsten. Obs! Du tillåts inte boka av resan och får inte pengarna tillbaka genom den här tjänsten, undantaget Ticket och AOB Travel.

4. Förvirrat om bagage hos Norwegian

Norwegian är näst största reguljÙ?rflygbolaget (efter SAS) som flyger svenskar utomlands. Men bokar du ditt Norwegianflyg hos en resebyrå online kan det bli för-virrat. Biljettpriserna som en del resebyråer, exempelvis Resfeber och MrJet, marknadsför inkluderar alltid två incheckade bagage. Andra – som RCG och Travellink – säljer Norwegian utan bagage. Vill du checka in en väska eller två betalar du extra. Bagageavgifterna är olika höga hos dessa resebyråer (och dessutom högre än på Norwegians sajt eftersom resebyråerna ofta inkluderar en serviceavgift). En del har olika avgifter för en respektive två väskor. Bokar du på Expedia kan du inte boka incheckat bagage överhuvud-taget. Vill du ha det måste du i efterhand gå in på Norwegians sajt och boka bagage där. En tillfällig lösning enligt Expedia, och svår att hitta information om på deras sajt. 

Tips: Behöver du checka in bagage? Kolla vilka som lägger på bagageavgift och lägg på 240–500 kronor extra på biljettpriset. 

Boka smart och undvik extra avgifter: 10 tips till dig som bokar flyg på nätet
Avgifter för bagage på Norwegian varierar kraftigt beroende på vilken resebyrå du bokar med.

5. Konkursskyddsförsäkring överflödig?

Flygbolagskonkurser sker med jämna mellanrum, exempelvis lågprisflygbolagen Sterling och Spanair, ungerska Malev och nu senast Estonian Air. Reser du med ett flygbolag som ligger i farozonen kan du hos vissa onlineresebyråer teckna en konkursskyddsförsäkring för under hundralappen. Men bokar du flyg ihop med hotell är konkursskyddsförsäkringen överflödig – för då får du vid en flygbolagskonkurs ersättning från den statliga resegarantin som alla resebyråer och researrangörer betalat in till -Kammarkollegiet.

Tips: Det kan gå snabbt utför för ett flygbolag, bokar du långt i förväg går det inte att säga om flygbolaget kommer att gå i putten eller inte.

6. Billigast betala via internetbank

Sex av de tio onlineresebyråerna som vi granskat tar ut en extra avgift på 100–150 kronor per bokning (inte per person) när du-betalar med kontokort eller via faktura. Vill du slippa kostnaden, betala via din internetbank. Men tre resebyråer, MrJet, AOB Travel och -Bravoflyg, tar inte ut kortavgift, och Expedias avgift är max 23 kronor.

Tips: Bankernas kontokort har med få undantag en reseförsäkring som -inkluderar avbeställningsskydd. Många banker har samma försäkring kopplad till sina internetbanker. Men kontokortsförsäkringen ger inte samma försäkringsskydd på själva resmålet som reseskyddet i hem-försäkringen eller reseförsäkringar. Se kortförsäkringen som komplement till hemförsäkringen.

Boka smart och undvik extra avgifter: 10 tips till dig som bokar flyg på nätet
Spara pengar genom att betala med din internetbank.

7. Boka inte avbeställningsskydd i onödan

Alla onlineresebyråer erbjuder avbeställningsskydd. Hos de resebyråer vi tittat på kostar de 84–295 kronor. Men har du betalat resan via kort eller internetbank där avbeställningsskydd ingår behöver du knappast köpa resebyråns avbeställningsskydd. Konsumenternas försäkringsbyrå konstaterar att vi ofta är överförsäkrade när vi är ute och reser. En del av resebyråernas avbeställningsskydd kan dock ha mer generösa regler för när man tillåts avboka.

Tips: Hemförsäkringens reseskydd inkluderar vanligtvis inte avbeställningsskydd, om du inte kompletterat hemförsäkringen med utökat reseskydd (Resplus hos Trygg-Hansa, Resklar hos Folksam och Utökat reseskydd hos Länsförsäkringar). Jämför villkor på Konsumenternas Försäkringsbyrå, konsumenternas.se, som är en oberoende jämförelsesajt.

8. Ta god tid på dig när du bokar

Låt dig inte hetsas av meddelanden om att det bara finns ett fåtal platser kvar. Det är mycket oklokt att först betala och sedan ångra sig, eftersom det då ofta inte finns någon återvändo. 

Tips: Ångrar du dig mitt i bokningen och vill kolla en annan sajt, inga problem. Så länge du inte fyllt i dina betaluppgifter och tryckt på betalknappen kommer ingen att kräva dig på pengar.

Boka smart och undvik extra avgifter: 10 tips till dig som bokar flyg på nätet
Låt dig inte stressas när du ska boka.

9. Slut med pojkvännen – boka om resan

I normalfall innebär avbeställningsskydd stränga villkor för att få boka av resan och få pengarna tillbaka. Vanligtvis krävs antingen akut sjukdom eller dödsfall i familjen för att du ska få boka av. Men några onlineresebyråer i vår kartläggning, Ticket och AOB Travel, erbjuder en garanti där du kan boka av resan på grund av vilken oförutsedd händelse som helst. Kanske ser vädret ut att bli dåligt i semesterparadiset, kanske har du gjort slut med pojkvännen och har tappat lusten att resa. AOB Travels garanti har ett fast pris, medan Tickets pris på sin garanti beror på vilken sorts resa du köper – ju dyrare resa, desto mer kostar garantin. Obs! Gäller per person, inte per bokning.

Tips: Att köpa en garantiförsäkring kan vara en trygghet om resan är dyr och bokas långt i förväg, då så mycket hinner hända i ditt liv som inte ryms inom det vanliga avbeställningsskyddet. Har du bokat en billig resa i närtid, är det kanske inte värt pengarna.

10. Dubbelkolla reseförsäkringen

Alla onlineresebyråer erbjuder särskilda reseförsäkringar från försäkringsbolag specialiserade på reseförsäkringar. Har du ingen hemförsäkring behöver du absolut köpa till en sådan här reseförsäkring när du bokar din resa. Har du en enkel hemförsäkring kan du “bättra på” den med reseföretagets reseförsäkring. Men har du köpt utökat reseskydd till din hemförsäkring behöver du absolut inte teckna de särskilda reseförsäkringarna som resebyråerna erbjuder.

Tips: Har du sparat till en dyr resa med familjen är det inte så kul om någon blir liggande sjuk en hel vecka på resmålet. De flesta reseförsäkringar och det utökade reseskyddet i hemförsäkringarna ger inte bara ersättning för förlorade semesterdagar (dina sjukdagar) på resmålet, utan även ersättningsresa för hela familjen (upp till ett visst belopp) om någon i familjen är sjuk mer än halva tiden.

5 nya appar som fÙ�renklar resan

De här smarta resväskorna gör ditt liv – och din resa – så mycket lättare

Så luras resenärer av den nya flygplatsbluffen

Svarta listan: Här är resebranschens värstingar


Text: • 2016-05-11
RestipsGranskningarInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top