• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 weekendkombinationer för både stad och bad

  Du sitter på ett myllrande storstadstorg, dricker espresso och njuter av pulsen. Sedan blir du badsugen och tar båten, tåget eller bussen till de bästa stränderna och badklipporna.

  5 weekendkombinationer för både stad och bad
  Porec och Venedig. Först svalkar du dig i glasklart havsvatten i Porec, sedan tar du båten till kanalernas Venedig. Eller så gör du tvärtom. Foto: Istock/AOP-IBL.

  1. Venedig och Porec

  Kanaler och klippbad 

  Börja med Venedig. Skippa den turisttrånga huvudgränden mellan Markusplatsen, Rialtobron och Santa Lucia-stationen. Gå istället vilse i de skuggiga gränderna i stans utkanter och drick en campari på mer vardagliga Campo Santa Margherita i Dorsoduro och Campo di Ghetto Nouvo i Cannareggio. 

  Efter ett par nätter i den sagolika och bilfria kanalstaden tar du snabbåten till badorten Porec i Kroatien. Här vandrar du på den mysiga gågatan i gamla stan, tittar på lämningar från romarriket och badar i det kristallklara Adriatiska havet från klippor och bryggor.

  Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn till Venedig, snabbfärja Venedig–Porec (3 tim 45 min), direkt-flyg hem från Pula, 6 mil söder om Porec.

  2. Tallinn och Pärnu

  Spa och medeltid 

  På andra sidan Östersjön ligger Estlands klassiska badort Pärnu. Hit kommer du inte minst för utbudet av hälso- och spabehandlingar. Hälsoinstituten är många och priserna lägre än hemma. Men här finns mer än kroppsbehandlingar och lata dagar på den breda stranden. Exempelvis Museum of new art, ironiskt nog beläget i kommunistpartiets gamla huvudkontor. 

  Pärnuresan bör givetvis kom-bineras med Tallinn. Vandra runt innanför ringmuren i Vanalinn, gamla stan, och fascineras av den välbevarade medeltida miljön. Slå dig ner på något av stans otaliga kaféer. Hoppa på en spår-vagn för att få en glimt av resten av staden.

  Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn och färja från Stockholm.

  Tallinn och Pärnu. Först vandrar du i gamla stan i Tallinn, sedan badar du vid Östersjöns finaste sandstrand.

  Tallinn och Pärnu. Först vandrar du i gamla stan i Tallinn, sedan badar du vid Östersjöns finaste sandstrand.

  3. Gdansk, Sopot och Gdynia, Polen

  Polsk trippel

  Gdansk är präglat av historien. Inte minst av andra världskriget och kommunism. Vandra runt bland ärrade byggnader och avsluta på något av den tusenåriga Hansastadens kulturella evenemang – utbudet är stort. En kort pendeltågsresa bort ligger den gamla kurorten Sopot som närmast påminner om en fransk kuststad. På sommaren mer än fördubblas invånarantalet här och epitetet Polens St Tropez är numera vedertaget. Njut av den vita stranden, havet och den intillliggande gröna parken innan en pulserande festnatt tar vid. Avsluta din weekend med att shoppa i Gdynia, den tredje staden i Trojmiasto, polska för Trestaden.

  Resa hit: Direktflyg till Gdansk från Stockholm och Malmö. Från Nynäshamn och Karlskrona avgår färjor till Gdansk respektive Gdynia.

  Gdansk och Sopot. Gör en rundresa i Polen. Foto: Istock.

  4. Barcelona och Sitges

  Katalansk kombo

  Det är inte så konstigt att week-endresenärerna fortsätter att vallfärda till Barcelona. I den katalanska huvudstaden för-enas flertusenårig historia med mode och modern arkitektur och design. Nattlivet
  är hett och restaurangerna i världsklass. Möjligheterna till shopping och museibesök närmast oändliga. 

  För en komplett weekend beger du dig med pendeltåget till badorten Sitges, känd för festandet och partysäsongen som drar igång med jättekarneval i slutet av februari. Den frisinnade atmosfären har anor ända tillbaka till 1920-talet vilket länge lockat hbtq-personer från världens alla hörn hit. Men det finns också en lugnare och mer avslappnad sida av Sitges som tar vid när hög-säsongen lider mot sitt slut. Dessutom kan man stoltsera med 17 badstränder, varav många är bättre än Barcelonas.

  Resa hit: Direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

  . Sitges och Barcelona. Först njuter du av strandliv i Sitges, sedan tar du pendeltåget till myllrande Barcelona

  Sitges och Barcelona. Först njuter du av strandliv i Sitges, sedan tar du pendeltåget till myllrande Barcelona

  5. Tirana och Dürres

  Klubbliv & soldyrkan

  Albaniens huvudstad är kanske något udda som weekend-resmål. Men med kuststaden Dürres – landets Costa del Sol – en timme bort är det ett perfekt kombiresmål för den som söker det annorlunda. Dessutom är det riktigt billigt. Besök "hemliga staden", Blokku, i Tirana. Här bodde partipamparna under kommunisttiden och stadsdelen hölls då stängd för vanligt folk. Idag är det precis tvärtom – det är här det händer. 

  Till Dürres tar du dig enklast med tåg. Söder om hamnen ligger den flera kilometer långa stranden kantad av barer och hotell. Försäljare, musikanter och solbadande människor i en salig men charmig röra. Balkan-strandliv för den som gillar fart och fläkt. 

  Resa hit: Flyg till Tirana via exempelvis Belgrad eller Wien.

  Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!