Annons
Annons

1304457.jpg

Frankrike

Guide: Calvados, Frankrike

Tips på boende restauranger, sevärdheter och saker att göra i Calvados.

Text: Per J Andersson • 2016-06-07 Uppdaterad 2023-07-05

Snabbfakta Calvados

Vad: ett departement i den franska regionen Basse-Normandie.
Storlek: 5 548 km2.
Antal invånare: 273 000.
Huvudort: Caen.
Bra att veta: drycken med samma namn som depar­tementet har s k skyddad ursprungsbeteckning (Appellation d’origine controlée), ett system som skapats för att skydda lokala jordbruksprodukter och deras produktnamn.

Resa dit

Tåg med flera byten eller direkt-flyg från Skandinavien till Paris. Från Paris Lazare
går direkttåg till Deauville–Trouville. Tågresan tar 2 tim, ibland måste du byta i Lisieux, boka på sncf.com. Kör du bil tar du motorvägen A13 från Paris de 20 milen till Calvados kust.

Ta sig runt

Hyrbil är smidigast om du tänker se dig om i Calvados och besöka osttillverkare och calvadosdestillerier. Det är också gott om vandringsleder för såväl långa vandringar med övernattningar som endagsutflykter, läs mer på calvados-tourisme.com.

Bo

Le Royal, Hotel du Golf och Le Normandy, hotelsbarriere.com, är hotellkedjan Barrières tre klassiska lyxhotell i Deauville med dubbelrum från 1 800 kr/natt. Även om du inte bor här rekommenderas en drink i någon av barerna för att uppleva den historiska semestermiljön.

Vårt val: Hotel Flaubert, flaubert.fr, charmigt hotell i normandiskt korsvirkeshus på stranden i Trouville. Dubbelrum från 1 000 kr/natt.

Le Central, le-central-trouville.com, mysigt hotell med centralt läge ovanpå krogen med samma namn vid fiskmarknaden i Trouville. Dubbelrum från 900 kr/natt.

Fermes Saint Simeon, fermesaintsimeon.fr, är en före detta bondgård som en gång i tiden gav husrum och serverade cider åt Claude Monet och de andra impressionisterna. Idag ett extremt lyxigt boutiquehotell och spa med dubbelrum från 3 000 kr.

Guide: Calvados, Frankrike
Kustnära fulländning. Ett glas vitt Cotes du Rhone och ett fat nykokta musslor

Äta

Calvados i allmänhet och området Pays d’Auge i synnerhet är känt för cider och calvados och ostarna camembert, pont l’éveque och livarot som kommer från byarna med samma namn, men också för smöret och grädden som görs på mejeriet i Isigny Ste Mère. Lokala kockar älskar att spetsa gräddsåsen till kycklingen eller köttet med calvados och vid kusten, inte minst i Trouville, serveras fantastisk fisk och skaldjur.

Guide: Calvados, Frankrike

Som om kossorna i Pays d’Auge gått på charmkurs.

Film

Klassiska tårdryparen En man och en kvinna från 1966, som vann en Oscar för bästa utländska film, är inspelad i Deauville. Kärlek i Normandie från 2010 är inspelad på flera platser i Calvados, bland annat i Pont l’Eveque och Lisieux. I september varje år arrangeras American Film festival i Deauville, läs mer på festival-deauville.com.

Guide: Calvados, Frankrike
Äppelkindade vintageaffischer för drycken som fått sitt namn av området där den produceras.

Missa gärna!

Deuavilles och Trouvilles kasinon. Om du inte har en fäbless för James Bond-miljöer och nyrika ryssar ska du hoppa över högkvarteren för fru fortuna och demonen mammon.

Missa inte!

Honfleur. Den gulliga fiskebyn som på 1800-talet blev impressionisternas favorit. Ligger vid floden Seines utlopp i Engelska kanalen.

Guide: Calvados, Frankrike
Honfleur.

5 nyskapande sätt att dricka calvados

1. Äppel-mojito
4 cl calvados,
1 cl ljus sirap,
1 cl citronjuice,
8 cl sodavatten,
myntablad,
krossad is.

2. Honfleur
4 cl calvados,
2 cl amaretto,
1 cl limejuice,
5 cl grapefruktjuice

3. Calvados-Manhattan
3 cl calvados,
3 cl bourbon,
3 cl söt vit vermouth

4. Cavalcade
4 cl calvados,
2 cl amaretto,
5 cl tranbärs-juice,
3 cl äppeljuice,
3 droppar tabasco.

5. Normandy Treasure
5 cl calvados,
5 cl citronjuice,
3 cl galliano,
3 cl ljus sirap,
1 äggvita,
2 skvättar ango-stura bitter.

Fler recept på calvados-cocktails.com

Guide: Calvados, Frankrike

Livsnjutarweekend i franska Calvados


Text: Per J Andersson • 2016-06-07
FrankrikeGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top