Annons
Annons

1308222.jpg

Restips

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns

Hitte-på-länder och fiktiva stater finns det gott om. Här är några av de mest säregna.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-16 Uppdaterad 2021-06-23

Det finns två sätt att definiera en mikronation på. Dels kan man använda ordet för att beskriva en erkänd och självstyrande stat som har mindre än två miljoner invånare. Exempel på en sådan mikrostat, som det då kallas, är Nauru, Tonga, Andorra och Lichtenstein.

Det andra sättet som ordet används på är fÙ�r att beskriva landområden vars självständighet har hävdats men inte erkänts internationellt. Det kan handla om allt från konstnärsprojekt till en politisk aktion mot nationen som landområdet ligger i. Vi har samlat några av de mest speciella. 

1. Republiken Molossia 

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns

Molossia grundades 1999 av Kevin Baugh som utropade sig själv till president över sitt hem i den amerikanska delstaten Nevada. Därefter har nationen hunnit förklara krig mot Östtyskland, infört en egen valuta som kallas valora (1 valora = 100 futtrus), förbjudit tobak (i Molossia) och inrättat en flotta på fyra fartyg varav ett av dessa består av en upplåsbar 90 centimeter lång jolle. Man skulle kunna säga att mikronationen är rätt så modern, bland annat legaliserade man samkönade äktenskap 2002 – 12 år före delstaten Nevada.

Molossia har tre invånare och tar emot cirka dussin turister årligen, enligt uppgifter från presidenten. 

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns
Gränsen till Molossia och president Kevin Baugh. Foto via Creative Commons.

2. Kungariket Elleore 

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns

Elleore är en ö, tillika mikronation utanför danska Själland som uppropades 1944 av en grupp lärare som köpte ön för att använda den till att arrangera sommarläger på. Monarkin vars nuvarande kung är Leo den tredje har ett rikt kulturarv som man vårdar med sammankomster och andra konvent som den årliga Ellympiaden till exempel. Man utfärdar även sina egna frimärken, har 9 ministrar, en egen tidzon som är 12 minuter efter dansk tid och en egen valuta – Leo d’Or (1 Leo d’Or = 17 danska kronor).  

Förövrigt är Daniel Defoes novell Robinson Crusoe bannlyst från ön eftersom den är en “grov förvrängning av förhållanden på öar”.

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns
Ellefolket vid konungarikets 70-års jubileum. Foto via elleore.dk.

3. Republiken Jamtland 

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns

Republiken Jamtland eller formellt “De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund” grundades 1964 som ett kulturprojekt men har även politiska inslag i form av den jamtska befrielserörelsen som startade på 50-talet som en protest mot den svenska regionalpolitiken. Den faktiskta viljan till att bli självständig är däremot nästan icke-existerande, syftet är i stället att verka för den jamtska kulturen. 

Republiken är starkt förknippad med musikfestivalen Storsjöyran i Östersund och dess nuvarande president är folkartisten Ewert Ljusberg. Förutom en flagga har mikronationen även en nationalsång – “Så tåga vi tillsammans.”

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns
Till vänster: Foto från Befrielserörelsen Jamtland/Facebook. Till höger: President Ewert Ljusberg. Foto: Calle Eklund via Wikimedia.

4. Whangamomona

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns
Foto: Istock.

Whangamomona är en småstad och mikronation på sydkusten av Nya Zealands nordö. År 1989 beslutade sig de lokala styrande myndigheterna att rita om kartan för området som Whangamomona låg i med resultatet att staden skulle höra till en annan region. De gjorde byborna rasande och de utropade en egen stat. Samhället ligger på landsbygden och har cirka 171 invånare (enligt 2006 års folkräkning) och dess största sevärdhet är, ja ett klocktorn, som inte ens ligger i Whangamomona utan i huvudorten Stratford. 

Men det som Whangamomona – säg det snabbt tre gånger om du kan – kanske är mest känt för, är dess förrförra president: Billy Gumboot som dog på posten efter 18 månader i tjänst. Billy efterträdes av en pudel. Nuvarande president är Vicki Pratt som äger den lokala puben. 

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns
Foto: Robyn Gallagher/Creative Commons.

5. Det Globala Landet för Världsfred

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns

Egentligen ingen klockren mikronation då staten saknar anspråk på ett territorium. Istället vill man instifta en global nation av kärlek och fred. The Global Country of World Peace, som rörelsen heter på engelska grundades år 2000 av den framlidne indiska gurun Maharishi Mahesh Yogi. 

Organisationen har en egen valuta (1 Raam = 10 euros), ett högkvarter i Holland och 2001 försökte man köpa ett landområde i Tuvalu som man ville förvandla till en suverän stat likt Vatikanstaten. För detta skulle man betala drygt 2 miljoner dollar om året. Efter ett noggrant övervägande avböjde dock den polynesiska önationen.  

5 mikronationer du antagligen inte visste fanns
Högkvarteret i Vlodrop, Holland och Maharishi Mahesh Yogi. Foto: Wikimedia/Creative Commons.

5 okända mikronationer

Här är världens 10 äldsta bebodda städer

14 kartor som kommer att förändra din syn på världen

Så luras volontärer att ta hand om lejon som sedan dödas


Text: Johanna Jackson • 2016-06-16
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top