Annons
Annons

Kolla hur SAS ut under glansdagarna!

Restips

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Högar med havskräftor, lufttorkad skinka och nymalen peppar. SAS arkivbilder bjuder på en riktig nostalgitripp. Kan det vara så att det var bättre förr?

Text: Johanna Jackson • 2016-06-17 Uppdaterad 2022-10-18

I takt med att tiderna har förändrats har portionerna på flygplansmaten krympt. Men för flera decennier sedan var det andra bullar som gällde. Kolla bara in de här härligt nostalgiska bilderna från SAS mellan 50- och 80-talet. 

På 70-talet arbetade sommelierer på flygningarna. Notera provsmakningsskålen i silver runt mannens hals i bakgrunden. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Räkfrossa, lax och kaviar i förstaklass på 80-talet. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Här serverar en kock hungriga gäster på 70-talet. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Nyskuren skinka och andra charkuterier. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

SAS historia inleds 1918 när Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL) grundas. Bilden nedanför visar en flygvärdinna som serverar te i första klass någon gång på 60-talet. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

1927 föds Det Norske Luftfartselskap A/S (DNL). Här ser vi ett SAS-plan under en flygning till Asien på 60-talet. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

1943 grundas det svenska bolaget Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA), för att flyga mellan England och Sverige. 1946 slås DNL, DDL och SILA ihop. SAS är bildat.

Två år senare uppgår även Aktiebolaget Auerotransport i SAS. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

50-tal. Här kan man se hur bagagehyllorna fortfarande är öppna in till kabinen.

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Lax, hummer eller pannbiff? Så här kunde maten se ut i första klass under 80-talet.

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Här är ett odaterat foto som visar hur en kvinna blir sevrverad havskräftor. För att skölja ner dem bjuds det på akvavit. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Ost och färsk frukt. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Första klass 1969. En passagerare inspekterar utbudet av skaldjur. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Så här kunde maten se ut i första klass.

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

I ekonomiklassen var det inte riktigt lika flådigt. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Och så här tjusigt kunde maten presenteras på 50-talet. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

70-tal. En måltid i ekonomiklass med lax, räkor och ägg.

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

En scen från 60-talet som mer ser ut att komma från en tågkabin än en flygplanskabin. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Vid luftfartstrafikens gryning var fönstrena fyrkantiga. Detta ändrades sedan, varför kan du läsa här.

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Två menyer. Till vänster, en handskriven meny någon gång mellan 1946 och 1948. Till höger, en meny från 1954. 

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr

Vad säger ni? Var det bättre förr eller inte?

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Johanna Jackson • 2016-06-17
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top