• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar

  Där det finns turister finns det även bedragare som vill lura dem på pengar. Förutom de mer "traditionella" metoderna som stöld och påhittade extraavgifter så finns det en uppsjö av sätt som skurkar och bedragare kan försöka göra detta på. Här är några av de vanligaste.

  1. Korvtricket – vanligt på flygplatser

  En klumpig person "råkar" fläcka ner din skjorta genom att spruta senap på dig när han äter en varmkorv eller något liknande. Full av ursäkter vill denne sedan hjälpa dig att torka bort fläcken, och tar under tiden för sig av dina ägodelar. Enligt Travel + Leisure är denna blåsning vanlig på platser där det finns mycket folk och där personer har bråttom och eller är okoncentrerade.

  2. Jetskibluffen – särskilt vanlig i Phuket och Pattaya 

  Vagabond har tidigare skrivit om jetskibluffen när vi listade 7 vanliga turistbluffar i Thailand, men kort går den ut på att en arrangör pressar dig på pengar för påstådda skador. Se därför till att alltid noggrant gå igenom alla eventuella repor och bucklor på vattenscootern tillsammans med arrangören innan du ger dig av. 

  Foto: Istock.

  En vattenscooter utanför Phuket. Foto: Istock.

  3. Gratisarmbandet – bland annat Paris

  En man eller kvinna överrumplar dig med vänlighet och börjar prata med dig samtidigt som hen börjar fläta ett armband runt din handled. När personen, som kan vara väldigt påstridig är klar går armbandet inte att ta av och du krävs på betalning. Enligt Huffington Post är denna bluff även vanlig i flera europeiska storstäder. Även versioner som inkluderar att någon spår din hand eller ger dig en örtbukett eller blomma förekommer.

  4. Tre koppar  – vanligt i storstäder som Barcelona, London, Stockholm och New York 

  Att säga att du inte ska satsa pengar på gatuspel kan tyckas överflödigt, men det är trots en del turister som går på den här bluffen. Spelet går ut på att försöka gissa var en boll eller kula ligger efter att en man eller kvinna skyfflat runt den under tre stycken koppar. Ofta kan du se hur andra medspelare/turister vinner men när det är din tur att gissa lyckas du aldrig gissa rätt. Detta är för att de andra spelarna ofta är i maskopi med personen som leder spelet.

  5. Det falska konstgalleriet – Kina

  Den här bluffen ska vara särskilt vanlig i stora kinesiska städer som Shanghai och Peking. Det som sker är att du blir kontaktad av ung person som utger sig för att vara en konststudent, skriver Travel + Leisure och hänvisar till China-Mike. Om du går kan du bli pressad att betala en dyr entréavgift eller att köpa överprissatta drinkar eller konstverk. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!