Pandanusfrukt. Foto via Reddit.
15 exotiska frukter som du antagligen aldrig hört talas om
Det finns hundratusentals olika frukter i världen. Vi har letat rätt på några av de mest udda som du kan hålla utkik efter på din nästa resa.
1. Langsat
Langsat eller Duku hör hemma i Sydostasien och går att hitta på marknader i bland annat Malaysia, Thailand, Kambodja, Filippinerna och Indonesien. Fruktköttet skyddas av ett hårt skal. Smaken är söt och bitter och beskrivs ibland som en mix av druvor, grapefruit och banan.
2. Elefantäpple
Elefantäpplen förekommer i Indien och på Sri Lanka. Vissa beskriver lukten från frukten som anis, andra säger att den påminner mer om en blandning av mögelost och russin. Den söt-sura frukten, som sägs vara bra för matsmältningen, går att äta rå, men vanligast är att den används för att göra juice eller smoothies på.
3. Ormägg
Ormägg, eller salak har fått sitt namn på grund av att skalet påminner om ormskinn. Frukten är en uppskattad delikatess med en smak som påminner om ananas. Salak hör ursprungligen hemma i Indonesien men går att hitta i andra närliggande länder som Malaysia och Thailand.
4. Ackee
Ackees har sitt ursprung i Västafrika men förekommer även i flera länder i Karibien som Jamaica där den är vanlig i matlagning och är en huvudingrediens i landets nationalrätt – saltfisk och ackee. Frukten som har en krämig textur och mild smak som påminner om äggröra skall endast ätas när den är mogen eftersom den är giftig annars.
6. Santol
Santol, suräpple, krathon eller bomullsfrukt är ett vanligt inslag i både det thailändska och filippinska köket. Frukten äts både rå och tillagad och har en smak som påminner om äpple och persika med inslag av citrus. Ibland används frukten i den thailändska rätten som tam istället för papaya.
7. Kiwano
Kiwano eller horngurka kommer från Subsahariska Afrika men odlas numera på ett flertal platser som Portugal, Italien, Chile, Nya Zeeland och vissa delar i USA. Smaken påminner om gurka med inslag av banan och citron. Frukten används ofta i rätter med fisk eller skaldjur.
8. Sockeräpple
Sockerannona eller sockeräpple från engelskans “sugar apple” är vitt spridd i världen och förekommer i många olika varianter och namn. Smaken på det krämiga fruktköttet är, som namnet avslöjar – mycket söt och har inslag av vanilj och citrus.
9. Atemoya
Atemoya är en hybrid av sockeräpple och cherimoya som är särskilt populär i Taiwan där den är känd som pineapple sugar apple på grund av dess smak som liknar ananas.
10. Akebi
Den här märkliga frukten är hemmahörande i Japan. Den odlas inte i någon vidare utsträckning men har traditionellt använts i vissa maträtter särskilt på huvudön Honshu. Smaken på den gelatinaktiga frukten beskrivs som söt men intetsägande.
11. Pandanusfrukt
Pandanusfrukt, halafrukt eller tahitian screwpine förekommer i Polynesien, Mikronesien och vissa delar av Australien. Frukten som växer i palmträd är trådig och sägs smaka lite som kokosnöt och används i desserter men kan även ätas rå. Även bladen används i matlagning och för att göra smycken och andra hantverk.
12. Fingercitron
Fingercitron eller Buddhas hand är en citrusfrukt men har till skillnad från citroner och apelsiner inget fruktkött. Den används i traditionell österländsk medicin men även som smaksättare i marmelader och olika likörer.
13. Stjärnäpple
Cainito eller stjärnäpple har sitt usprung i Västindien men har spridit sig till flera delar av Asien och Afrika. I Vietnam går frukten till exempel under namnet vú sữa som betyder bröstmjölk (efter den vita fruktjuicen.) Fruktköttet är gelatinaktigt och smakar lite som kokosnöt.
14. Mamey
Mamey odlas i Mexiko och stora delar av Sydamerika men har även introducerats till Australien och Nya Zeeland. Frukten kommer i en rad olika underarter och anses vara en delikatess av många. Smaken beskrivs som komplex med toner av sötpotatis, kryddig pumpa, honung, mandel, och vanilj.
15. Svart sapote
Svart sapote tillhör persimonsläktet och förekommer naturligt i Mexiko, Karibien och norra Sydamerika. Frukten är känd för att både smaken och konsistensen ska vara som chokladpudding.
Text: Johanna Jackson • 2016-10-28
Restips • Listor • Mat och dryck