• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Filippinerna, Calamianöarna

  Vagabonds guide till Calamianöarna.

  Guide: Filippinerna, Calamianöarna
  Till vänster: Välkomstdrinkar förbereds på Al Faro. Till höger: Lokal öl svalkar. Foto: Jonas Gratzer.

  Resa till Filippinerna 

  En av de snabbaste flygvägarna är med SAS nonstoplinje Stockholm–Hongkong och sedan vidare till Manilla. Bra förbindelser finns också med Qatar, Emirates och Etihad via Persiska viken och med Thai via Bangkok.
  T/r-biljetter från drygt 5 000 kr.

  Calamianöarna är en ögrupp längst norrut i provinsen Palawan. Det går reguljärflyg Manilla–Busuanga (55 min) med Ceu Pacific, Philippine Airlines South East Asian. Från Busuanga är det knappt en timme med bil till Pärlviken.

  Air Juans sjöplan (airjuan.com) landar direkt i bukten och kostar cirka 2 400 kr enkel väg. Tillgängligheten beror på om de kan fylla tillräckligt många platser och flygningar kan ställas in vid dåligt väder.  

  Resa runt

  Utriggare tar resenärer runt övärlden. En heldag med snorklar och lunch kostar 300–400 kr. Det är viktigt att ta med pengar till de personer som ser efter öarna – hotell-personalen vet hur mycket, vanligtvis inte mer än ett par tior. På Busuanga tar man sig lättast runt med hyrmoped. Det går en färja från staden Coron till den populära orten El Nido på provinsens huvudö Palawan.

  Hyr en utriggare och ta med dig en handduk, så är dagen gjord.

  Boende

  Al Faro Cosmio (alfaropalawan.com) är hotellet med det fyrliknande tornet. Beläget på en kulle. Hemtrevligt och med vackra solnedgångar från evighetspoolen. Bungalower från 600 kr/natt.

  Puerto del Sol (puertodelsolresort.com) passar dykfantaster. Dykmästaren Günther är  en lokal legend sedan han fann den berömda katedralgrottan på Coron. Bekväma bungalower från 800 kr.

  Ann & Mike (ddivers.com) drivs av ett dansk-filippinskt par som bjuder på den mysigaste och minst pretentiösa övernattningen i byn Concepcion. Rum från 150 kr. 

  Sällskapssjuk öbo.

  Äta

  Det filippinska köket är knappast känt för att vara kulinariskt, men med färsk fisk, kalamansi, chili och kokosnöt kommer man långt. Al Faro och Ann & Mikes serverar god hemlagad mat, både asiatisk och västerländsk. Utriggare kommer oftast med grill.

  Stränder

  Miniöar med kritvita stränder och fiskstinna små rev ligger aldrig mer än en kort båtfärd bort. Testa till exempel Calambuyan Island och Pass Island.

  Prisläge Filippinerna 

  Budgetresenären kan sova för under 200 kr, måltider kostar sällan mer än 50 kr, en flaska öl 15 kr, hyra för moppe 60 kr/dag, utriggare 300–400 kr/dag.

  3 sköna äventyr

  1. Dykning
  Dykentusiaster får inte missa vraken från andra världskriget. Men det finns också grottor och fina rev. Den som kan tänka sig att resa över natten kan besöka Aporevet, världens näst största.

  2. Udda safari
  På ön Calauit finns ett reservat för afrikanska djur. Barn som inte dyker roas säkert av att mata girafferna.

  3. Båtromans
  För de med pengar och tid rekommenderas Taos eko-inriktade segelkryssning från Coron till El Nido. 5 000 kr för fyra nätter – en unik upplevelse som måste bokas i tid! (taophilippines.com)

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!