• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Den här moskén i Iran är en av de häftigaste vi sett på länge

  Den vackra glasmosaiken i moskén skimrar nästan lika mycket som stjärnorna av tusen och en natt.

  Den här moskén i Iran är en av de häftigaste vi sett på länge
  Shah Cherag, Shiraz. Getty Images.

  Tiotusentals glasskärvor smyckar väggarna och taken i Shah Cheragh. Moskén vars historia är fylld av mysticism ligger i den iranska staden Shiraz och är en viktig destination för pilgrimer. 

  Utanför Shah Cherag. Foto: Istock.

  Inuti moskén finns ett mausoleum för sönerna till Musa al-Kazim, som levde på 700-talet och är en viktig religiös figur inom shiaislam. 

  Shah Cherag. Foto: Bigstock.

  Moskén och monumentet är bara en av många vackra byggnader i Shiraz. Staden, som ligger i sydvästra Iran, brukar kallas för en hub av persisk kultur. Här föddes en gång Bahai-religionen och innan den islamska revolutionen var regionen stor inom vinproduktion. 

  Nasir al Molk-moskén eller "den rosa moskéen". Ytterligare en av Shiraz vackra moskéer. Foto: Getty Images.

  Grunden till moskén lades någon gång på 900-talet men efter dess har flera restaureringar gjorts. Namnet Shah-e-Cheragh är persiska och kan översättas till "Ljusets konung" och har att göra med legenden bakom upprättandet av moskén. Enligt den hittades graven av en ayatolla som såg ett ljus i fjärran och följde ljusets källa.

  Där såg han att ljuset strålade upp från en grav. När graven undersöktes fann han en kropp som var klädd i en gyllene rustning. På denna fanns en text som löd: Äran tillhör Gud, Ahmad, son till Musa".

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!