• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 9 populära platser som har fått nog av turism

  Vi reser som aldrig förr. Stora tillströmningar av turister kan naturligtvis vara positivt för lokala företag i form av ekonomiska möjligheter och vinster. Samtidigt finns det även platser som har blivit så pass populära att de nästan dukar under av turism.

  9 populära platser som har fått nog av turism
  Riomaggiore, Italien. Foto: Istock.

  "Turismen är en av de mest motståndskraftiga och snabbast växande ekonomiska sektorerna (i världen)…", slår Taleb Rifai, generalsekreterare för Världsturismorganisationen fast, i en ny rapport från november 2016.

  I den kan man även läsa att den globala turismen ökade med fyra procent, eller cirka 34 miljoner människor, under årets första nio månader jämfört med samma period i fjol. 

  Men trots potentiella ekonomiska vinningar kan ökad turism så klart även ha stora negativa konsekevenser för platser och utgöra ett hot antingen mot miljön eller mot lokalbefolkningens livskvalitet. (Och då har vi inte ens tagit med aspekten av att flygresande i sig anses vara ohållbart och inte speciellt miljövänligt). 

  Här är nio ställen där trycket från turismen börjar bli för stort och där antingen beslutsmakare eller invånare har satt ner foten med ett tydlig budskap: "Åk någon annanstans, vi klarar inte av fler turister." 

  1.  Santorini – invånare: 18 880

  Den ljuvliga vulkanön som tillhör Kykladerna besöks under högsäsongen mellan maj och september av drygt 10 000 kryssningsturister dagligen. Med start 2017 kommer ön att begränsa antalet turister som kommer med kryssningsfartyg till max 8 000 per dag. Inga begränsningar är dock planerade för flygtrafiken. 

  Vart ska jag åka istället? Spana in: Greklands 10 bästa öar – hitta ön som passar dig

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!