• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Årets 25 bästa resmål 2017

  Sveriges mest beresta redaktion har korat destinationerna som du bör ha extra koll på 2017.
  Varsågod, här är världens 25 bästa resmål!

  Årets 25 bästa resmål 2017
  Kapstaden i Sydafrika – årets hetaste resmål i alla kategorier. Foto: Fotolia.

  25. Baja California, Mexiko

  Valarnas halvö

  Varje år vandrar tusentals valar från Arktis ner till sitt vinterhem i Baja California, den långa landtungan på Mexikos västkust. Här kan du se jättedjuren på nära håll även från land, och har du tur får du höra valarna ropa över bukten om nätterna, ett ljud som är svårt att glömma. Baja California är världens näst längsta halvö, och en roadtrip från gränsstaden Tijuana ner till Los Cabos bjuder på makalösa vyer över både öken och vulkaner. Generellt är den skyddade östkusten bättre för stränder och bad, medan den karga västkusten lämpar sig utmärkt för surfing.

  Bäst tid att åka: Året runt (dec–april för valskådning).
  Resa hit: Direktflyg till Los Angeles och hyrbil eller buss vidare söderut. Eller flyg med en mellanlandning till San José del Cabo.

  24. Tbilisi, Georgien

  Storstad med smak

  Med ett alfabet som påstås ha hämtat inspiration från vinrankans vindlingar och ett kök som slår kulinariska broar mellan öst och väst, är det knappast förvånande: Tbilisi står för några av de häftigaste smakupplevelserna mellan Paris, Bagdad och Mumbai. I den georgiska huvudstaden väntar gott om sköna vinkällare, kaféer och restauranger. Men också välmatad storstadspuls.

  Vandra längs pampiga avenyn Rustaveli. Strosa längs gamla stans hus som hänger som svalbon över Kurafloden. Följ branta gränder mot torg, katedraler och heta bad. Snarare förr än senare får dofterna dig att stanna. Chashashuli, ojakhuri och ostri är en trio mustiga grytor med stänk av chili, tomat och koriander. Valnötter och granatäpplen sätter fart på sallader. Khachapuri påminner om både pizza och ostpaj, men smakar bättre än båda. Glömde vi vinet? Världshistoriens första sägs ha framställts i Georgien där man alltjämt är bra på att göra vin.

  Bäst tid att åka: Maj–juni och september.
  Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Tbilisi. 

  Vagabond tipsar: Georgisk källarfest

  Trappstegen ner till Racha kan få dig att tveka. Källarserveringen på Mikhail Lermontovgatan 6 har lagt ner noll energi på interiör. Allt handlar om maten, georgisk husmanskost, som lockar en stadig ström av kvarterets folk. Här äter du vidunderligt trerättersmiddag med bra vin för under en hundralapp. 

   – Mikael Persson, reporter

  23. Patagonien, Chile och Argentina

  Långt ifrån lagom

  Foto: Istock.

  Ända sedan Bruce Chatwin kom ut med sin hyllade resereportagebok I Patagonien 1975 har de mäktiga vidderna på Latinamerikas sydspets utgjort en magisk lockelse på resenärer norrifrån. Här blir snön från Anderna till bäckar som rinner österut och förvandlas till blänkande insjöar och ringlande floder i ett kargt högland med frodiga dalar på en yta nästan lika stor som två hela Sverige. I Patagonien kommer du nära naturen och det är alltid extra allt: extra symmetriska vulkaner, extra vida vidder, extra kraftiga floder och extra tät växtlighet.

  Vi är särskilt förtjusta i utbudet av utomhusaktiviteter. Cykla på 124 mil långa Carretera Austral från Puerto Montt ner till vägs ände i Villa O'Higgins (se reportage i Vagabond nr 10.2016). Rid på hästryggen eller vandra mellan azurblå sjöar, kritvita glaciärer och grå kalkstensstoder i den bergiga nationalparken Torres del Paine. Se ett av världens häftigaste naturskådespel när Perito Moreno-glaciären kalvar (släpper ifrån sig gigantiska isblock) så att det smäller som om någon tuttat på nyårsfyrverkerierna. 

  Bäst tid att åka: Nov–mars.
  Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Santiago eller med två mellanlandningar till Punta Arenas eller Ushuaia.

  22. Okinawa, Japan

  Japans strandparadis

  Okinawa. Så här kan Japan också se ut. Foto: Fotolia.

  Det japanska öriket har en stor spännvidd. Hokkaidos snötäckta berg i norr är den ena extremen, Okinawa längst ner i söder är den andra. Här är det subtropiskt klimat, snorkling och vita stränder som gäller. Här föddes nationalsporten karate och här finns en av världens så kallade blå zoner: en plats där medellivslängden är betydligt högre än på andra ställen i världen. Här är det inget ovanligt med folk som är över 100 år och fortfarande är aktiva. Förklaringen ligger i den nyttiga kosten med mycket grönsaker och fisk i kombination med ett enkelt, aktivt och harmoniskt liv. Åk hit och smittas av den hälsosamma livsstilen du också!

  Bäst tid att åka: Juli–sept är högsäsong, men även okt–mars har fint väder.
  Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Naha.

  21. Colombia

  Hetast i Sydamerika

  Glöm drogbaroner, mord och Pablo Escobar. Visst finns delar av detta kvar, men Colombia har verkligen tvättat sin byk de senaste åren. Folket röstade visserligen nej till regeringens fredsavtal, som trots det godkändes av kongressen i december. Gerillagruppen FARC kommer nu att omvandlas till ett vanligt politiskt parti. Landet är därmed säkrare än någonsin och har öppnat sin famn för turism. Resenärerna som åker hit pratar lyriskt om sitt nyfunna Eldorado.

  Få länder kan mäta sig med Colombias spännvidd vad gäller  klimatzoner och aktiviteter. Åk en stilla flodbåt genom Amazonas ångande djungel, hoppa på en gungande partybuss i Cartagena, bada vid öde stränder i Karibiska havet eller besök de världsberömda kaffeodlingarna i Zona Cafetera. 

  Bäst tid att åka: Året runt.
  Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Bogotá och Cartagena.

  Vagabond tipsar: Tayrona nationalpark

  Vill du se djur, natur och samtidigt njuta av en sandstrand är det helt rätt att ta inrikesflyg från Bogotá till Santa Marta och besöka närliggande Tayrona nationalpark vid Karibiska havet. På Playa Canaveral bor du i stilfull bungalow med utsikt över djungel och hav. På Playa Arrecifes finns enklare budgetboende ett stenkast från en palmkantad sandstrand.

   – Tobias Bestelid, chefredaktör 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!