• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 platser du aldrig skulle gissa låg i Storbritannien

  Storbritannien är så mycket mer än trista industristäder i gråtoner. Landet bjuder dessutom på vita stränder, spektakulära klippor och prunkande växtlighet.

  10 platser du aldrig skulle gissa låg i Storbritannien
  Nej, det här är inte Spanien eller någon annan varm Medelhavskust. Låt oss presentera Kynance Cove.. I södra England. Foto: Istock.

  1. Portmeirion, Wales 

  Nej, du har inte hamnat på ett soldränkt torg i Ligurien. Men Clough Williams-Ellis (1978), arkitekt och grundare till byn i norra Wales, uppgav att han bland annat hämtade inspiration till stilen från den italienska jetset-byn Portofino. 

  Foto: Istock.

  2. Durdle Door, Dorset

  Man skulle kunna tro att man befinner sig i Frankrike men i själva verket finns den här vackra kalkstensklippan i Dorset. 

  Foto: Istock.

  3. Isles of Scilly 

  Vackra vita sandremsor som nästan påminner om Karibien och ett kuperat grönt landskap där vilda ponnyer betar. Ögruppen Isles of Scilly ligger i södra England och nås med en kort färjetur från Cornwall. Där hittar vi även…

  Foto: Visit Isles of Scilly.

  4. Tresco Abbey Gardens

  Som ligger på ön Tresco. Trädgården har över 300 subtropiska växter från länder som Brasilien, Burma och Sydafrika. Här finns även vackra skulpturer, frigående fasaner och ett maritimt museum. 

  Foto: Bigstock.

  5. Shri Swaminarayan Mandir, London 

  Vid första anblick kanske du tror att du befinner dig någonstans i Indien. I själva verket står du istället framför det hinduiska templet i Londonförorten Neasden. Att templet finns här är så klart inget märkvärdigt i sig med tanke på hur många hinduer det bor i London.

  Foto: Bigstock.

  6. Luskentyre Beach, Harris

  En vit sandstrand i Skottland? Ja, det finns faktiskt en hel del av dem. På den glesbefolkade ön Harris i Yttre Hebriderna finns en av de mest spektakulära. 

  7. Fairy Pools, Isle of Skye

  För den som har varit på Skottlands Isle of Skye kanske de sagolika omgivningarna inte ter sig så överraskande, men visst ser de vackra vattenfallen i dalen Glen Brittle nästan ut som de istället hör hemma i Norge eller på Island?

  8. Kynance Kove, Cornwall 

  Cornwall i södra England är ett kapitel för sig (läs Vagabonds bästa tips till grevskapet). Här är klimatet betydligt mildare och längs med kusten finns den ena pittoreska småstaden efter den andra. Kynance Kove är beläget på halvön The Lizard och är Cornwalls mest målade och fotograferade plats, vilket kanske inte är så svårt att förstå. 

  9. St Michael's Mount, Cornwall

  Ett annat populärt utflyktsmål i Cornwall är ön och borgen St Michael's Mount som vilar utanför staden Marazion. När det är lågvatten kan man vandra hit på den klarlagda sjöbottnen. 

  10. Beachy Head, East Sussex

  På Englands sydkust, en dryg timme från Brightons myllrande strandpromenad ligger udden och utsiktspunkten Beachy Head – ett mindre känt kustparti jämfört med klipporna i till exempel Dover. Ställ dig högst ut på de 150 meter höga nästan vertikala kritklipporna och blicka ut över den Engelska kanalen – du kommer inte att lämnas oberörd. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!