• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tåg snabbare än flyg – jo, det är sant!

  På måndag 5 juni är det Världsmiljödagen. Kanske fira med att dagen till ära boka tåg istället för flyg. Tåget är dessutom inte bara bra för klimatet. Du spar – tro't eller ej – också tid, hävdar Vagabonds Per J Andersson.

  Tåg snabbare än flyg – jo, det är sant!
  När man tar tåget i Europa får man också en bild av hur vår världsdel ser ut, som här vid Landwasserviadukten på smalspåriga Rhätische Bahn i närheten av Davos i Schweiz. Foto: Fotolia
  Per J Andersson

  På resor på upp till drygt 70–80 mil kan tåget vinna tidskampen om du i flygresan räknar in transfern till och från flygplatsen med mera, anser Vagabonds Per J Andersson.

  Att välja tåget före flyget i Europa har blivit allt svårare. Flyget har ju blivit billigare för varje år och är idag så lätt att boka att vem som helst när som helst på dygnet med några få knapptryckningar kan boka en resa var som helst på jorden. Tåget har samtidigt blivit mer nationellt och mindre internationellt, vilket innebär att långdistanståg lagts ner och flera europeiska tågbolag, inklusive SJ, helt har slutat att sälja utrikestågbiljetter.

  Men för den envise som trotsar svårigheterna finns det massor att tjäna på att välja tåget:

  1. Först och främst det uppenbara: som tågresenär bidrar du inte lika mycket till klimatuppvärmningen. Inom en snar framtid när klimatet skenar kommer det kanske inte vara något val. Dessvärre fortsätter vi att flyga som om nästan ingenting hänt ända fram till avgrundens brant. Bättre att lite oftare börja välja tåget för att slippa ställa om totalt, hastigt och dramatiskt när klockan väl är slagen och klimatkatastrofen står för dörren.

  2. När det gäller flera resor tjänar du tid på att ta tåget istället för flyget. Låter det galet? Tidsvinsten hänger givetvis ihop med hur lång sträckan är. Men för upp till 70–80 mils resväg kan tåget vinna tidskampen om du i flygresan räknar in transfern till och från flygplatsen och all bufferttid du behöver för att hinna med incheckning, säkerhetskontroll och andra köer och fördröjningar på flygplatsen. Med tåget reser du från stadskärna till stadskärna. När tåget är framme, ja då är du framme på riktigt och har inte timmar av väntan vid bagageband och på dyra transferbuss- eller flygplatstågresor framför dig innan du når din verkliga destination. Dessutom slipper köpa världens dyraste fika på de överprisatta flygplatskaféerna. 

  3. På tåg, inte minst långdistanståg med restaurangvagn, är det lättare att knyta kontakter med andra resenärer och göra resan till ett socialt mingelparty. Det händer tyvärr väldigt sällan i kön till säkerhetskontrollen ute på flygplatsen eller där man sitter nerklämd på rad i sin trånga flygfåtölj och försöker få plats med med benen - då är det bara irritation och inte alls nyfikenhet på medresenärer som gäller.   

  I samband med Världsmiljödagen nu på måndag 5 juni har resesöksajten Omio kartlagt 15 europeiska resor som går snabbare med tåg än flyg. De har jämfört den genomsnittliga miljöbelastningsfaktorn och energiförbrukningen på 15 populära resor som hjälper spara på tid - och planeten.

  15 tågresor som sparar både restid och planetens klimat:

  Från

  Till

  Tid sparad i timmar jämfört med flyg

  Koldioxid sparad (kg)

  Energi sparad (liter)

  Marseille

  Lyon

  1:27

  121.1

  43.7

  Bryssel

  London

  2:08

  111.6

  40

  London

  Manchester

  1:21

  109.6

  44.2

  London

  Paris

  0:09

  106.3

  37.5

  München

  Frankfurt

  0:21

  102.8

  42.6

  Bryssel

  Frankfurt

  0:43

  102.8

  41

  Valencia

  Barcelona

  0:16

  102.6

  39.8

  Barcelona

  Toulouse

  1:07

  101

  39.4

  Paris

  Frankfurt

  0:22

  98.2

  27.9

  Madrid

  Valencia

  1:28

  97

  36.9

  Manchester

  Edinburgh

  0:21

  94.3

  37.4

  Paris

  Lyon

  1:28

  91.8

  25.7

  München

  Wien

  0:15

  123

  49

  Madrid

  Malaga

  0:47

  87.3

  30.2

  Amsterdam

  Bryssel

  1:39

  78.9

  31.8

   

  Så gjorde Omio sin undersökning: Genom ett partnerskap med Ecopassenger kunde man jämföra de 15 tågresornas inverkan på miljön genom att redovisa den genomsnittliga lastfaktorn för resan via järnväg och luft. Ecopassenger tog data från Omio och jämförde den genomsnittliga lastfaktorn för järnvägsresor med typiska flygplan för EU-flygningar, den genomsnittliga passagerarkapaciteten för varje rutt samt koldioxidutsläppen samt energiförbrukningen för varje rutt. 

  Fler jämförelser hittar du på Omios sajt.

  Fotnot: Jag skriver här ovanför att SJ helt slutat sälja utlandsbiljetter. Det är inte helt sant. SJ har fortsatt att sälja biljetter på de tåg man själva kör till Köpenhamn, Oslo och Narvik, påpekar SJ:s presschef Niclas Härenstam. Även tågresan till Berlin kan du boka hos SJ, men när jag söker resor till Berlin på SJ:s sajt visar det sig att förutom att du kan boka konkurrerande Snälltåget, som några sommarnätter kör direkttåg Malmö–Berlin via Trelleborg–Sassnitz, får du ta tåget till Köpenhamn … men sedan är det slut på tågåkandet. Där byter du till "Scandibuss Flygtransfer Bohemian lines, Buss 4843". Alltså: Sj kan boka en bussresa som man av någon outgrundlig anledning döpt till "flygtransfer".

  För den som reser är världen vacker, Per J Andersson (Ordfront)

  Läs mer

  I min bok "För den som reser är världen vacker" finns flera kapitel om tågresandet, historiskt och idag, och om tågets betydelse för litteraturen, musiken och filmen. Läs mer om boken här!

  Lyssna på mer

  I senaste avsnittet av resepodcasten Tur och Retur är jag med och pratar om tågresor med Sara Arnald och Karin Wallén. Finns här, och där poddar finns.

  Tur och Retur, tåg, Per J Andersson

  Tur och retur

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!