Annons
Annons

1446647.jpg

Restips

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist

Från små till stora insatser, här kommer några tips på vad du kan göra om du vill vara en ansvarsfull turist.

Text: Johanna Jackson • 2017-09-27 Uppdaterad 2021-06-22

Vissa av dessa punkter är givna för de flesta och listan är inte tänkt att vara en manual utan mer som förslag. För att inleda med en klyscha: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Val av resa 

1. Gör research

Läs på om landets historia, lär dig om det politiska och ekonomiska läget. Plugga in lokala sedvänjor och “do’s and don’ts”.  Förutom att slippa framstå som en ignorant turist minimerar du också risken att trampa i klaveret, får större behållning och förståelse om resmålet. Att visa kunskap och intresse för platsen du besöker ökar också i många fall dina chanser att bonda med lokalbefolkning. 

2. Ta tåget?

Förutom att det är ett mer miljövänligt sätt att resa är det dessutom väldigt trevligt. Och i vissa fall går det faktiskt snabbare att ta tåget än att flyga – jo det är sant. Läs mer här.

3. Åk någon annanstans

Ingen har väl missat sommarens rubriker om platser där lokalbefolkningen fått nog av turister? Välj Rotterdam istället för Amsterdam, Porto istället för Lissabon, Menorca istället för Mallorca, Valencia istället för Barcelona, Ålesund, Lucca, Verona eller Gallipolli istället för Venedig etcetera, etcetera. Och om du prompt vill besöka de populära destinationerna som översvämmas av turister:

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist
Ålesund har smeknamnet “Norges Venedig”. Foto: Istock.

4. Välj att resa på lågsäsong

Du slipper trängas med tusentals andra turister och det är även billigare i många fall. 

5. Om du ändå flyger:

Välj linjer som har en hög beläggning och bolag som flyger med effektiva och bränslesnåla flygplan. Och ja, vi är medvetna om att denna punkt inte riktigt lirar med punkten ovan, men ibland måste man välja sin hjärtefråga. Att flyga i fullsatta plan och under högsäsong är kanske bättre för miljön men sämre för lokalbefolkningen och platsen som resan går till och vice versa. Försök också att flyga direkt och skippa mellanlandningar i största möjliga mån.

6. Klimatkompensera 

Genom att köpa utsläppsrätter eller koldioxidkompensation. Du kan även numera välja och jämföra flygresor baserat på koldioxidutsläppet.   

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist
Mellanlandningar är en miljöbov, försök att boka nonstop-flyg om valet ges. Foto: Istock.

På destinationen

7. Välj ett ansvarsfullt boende

Att bo på ett homestay, ett litet familjeägt hotell eller att hyra en lägenhet gynnar i många fall lokalbefolkningen mer än om du checkar in på ett stort hotellkomplex som ägs av en kedja. Att välja ett hotell som är eko-certifierat eller som aktivt jobbar med att minska sin miljöpåverkan kan också vara ett alternativ.

8. Ställ frågor och krav 

Var inte rädd för att ställa frågor till ditt hotell eller resebyrå. Har de anställda som jobbar på hotellet schyssta arbetsvillkor och levnadslöner? Lyft frågan och visa att den är viktig för dig. Det samma gäller för miljöfrågor.

9. Ta det lugnt med alkoholen 

Pissfulla människor som uppför sig illa och härjar är inte särskilt roliga för någon. 

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist
Foto: Istock.

10. Lägg undan telefonen

Behöver du verkligen 10 olika selfies i 15 olika vinklar framför Brooklyn Bridge, Times Square, Central Park och Top och The Rock? Okej, att ta selfies är förmodligen oftast rätt så harmlöst – men det är överraskande hur många turister som dött eller skadat sig i jakten på den perfekta bilden. Koppla ur och koppla av. Byt fokus. Blicka ut istället för in. Och är det ändå inte mer intressant att ha en bild på någon ny bekantskap, en leende gatumatsförsäljare eller på själva platsen istället för din egna nuna som du kan se varje dag i spegeln ändå?

11. Och för allt i världen – snälla, ta inte dumma selfies framför minnesmonument

Att ta foton på monument som Auschwitz, Förintelsemonumentet i Berlin eller Choeung Ek, Kambodja behöver inte vara respektlöst i sig, men att göra det samtidigt som du gör en “snygg pose”, plutar med läpparna eller står på händerna är inget annat än osmakligt.

12. När vi ändå är inne på ämnet: Ta inte bilder med vilda djur

Rapport efter rapport har avslöjat att djur som används inom turism- och nöjesindustrin ofta plågas och hålls i inhumana förhållanden. Tigrar drogas för att hållas lugna, delfiner och späckhuggare tvingas spendera sina liv i små plaskdammar, elefanter kedjas och misshandlas med vassa redskap, apor och trögloris får sina tänder utdragna för att sedan dras runt på stränder och turiststråk, uppfödda lejonungar tas bort från sina mödrar så att turister ska kunna handmata dem med nappflaskor i tron om att ungarna är föräldralösa och så vidare.

Visst finns det bättre och sämre exempel på djur inom turism, men om du kan hålla, klappa, rida eller komma nära ett vilt djur som skulle lemlästa dig i naturen, är det en stor indikation på att något förmodligen är fel. 

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist
Djur i nöjesindustrin, inte så roligt som det kanske låter. I alla fall inte för djuren. Foto: Istock

13. Visa respekt när du fotograferar

I vissa länder anses det oartigt och kränkande att fotografera folk. Ett bra tips är att helt enkelt be om lov. 

14. Rid inte på elefanter

På samma sätt som att mÙ�nga initierade källor menar att de flesta vilda djur som fotas eller hålls i oseriösa nöjesarrangemang som cirkusar och andra shower plågas och lider, så har avslöjanden efter avslöjanden visat att situationen är densamma för många av de elefanter som hålls för turister att rida på i länder som Indien och Thailand. På senare år har frågan om elefantridning uppmärksammats både internationellt och nationellt och många arrangörer däribland Apollo, Tripadvisor, Tui och Ving har valt att ta bort elefantridning ur sina sortiment. Men det betyder inte att möjligheten inte finns kvar. Att gå på delfinarium är inte heller särskilt djurvänligt.

15. Köp inte med dig souvenirer från djur

Skippa snäckhalsband, koraller och plånböcker gjorda av reptilskinn. Var också försiktig när du köper prylar av trä, i vissa fall kan prydnadssakerna vara gjorda av hotade arter. Att handla med och att köpa levande eller delar av hotade djur- och växtarter är naturligtvis olagligt och en bra tumregel kan vara att avstå ifall du är osäker på om souveniren är laglig eller ej. Läs mer här.

16. Shoppa lokalt

Vill du gynna lokalbefolkningen väljer du att satsa på närproducerade varor och hantverk och skippar massproducerat. Samma sak gäller naturligtvis för var du äter och vad du äter.

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist
Smugglar du utan att du vet om det? Smycken av korall och snäckor är vanliga souvenirer men kan komma från hotade arter som dessutom är olagliga att föra in i Sverige. Foto: Istock.

17. Skippa hajsoppan

Och valsashimin och alkohol med ormar i. Undvik att äta hotade fiskarter som ål, haj, havskatt, marulk, rocka, svärdfisk eller blåfenad tonfisk. Omkring 100 miljoner hajar dödas varje år i fisket. Många dödas för sina fenor. Tillagningen av hajfenssoppa bÙ?rjar med att fenorna skärs av, ofta från en levande haj. Sedan dumpas djuret tillbaka i havet och dör. Hajfensfiske utförs främst av stora fiskebåtar som tar in ofantliga mängder marina djur. I många länder är hajfenssoppa förbjudet, men inte överallt. 

18. Skräpa inte ner i naturen

Plast är ett stort hot för världens hav och de marina djuren som bor där. Idag uppskattas det att varannan havssköldpadda har plast i magen. Plocka också gärna upp skräp som du ser ute i naturen och haven.   

19. Släck lampan 

I många länder är elektricitet inte en självklarhet. Spara därför på energin och minimera ditt användande, särskilt i underutvecklade länder där strömavbrott är vanligt.   

20. Visa civilkurage på resan

Alla turister reser tyvärr inte utomlands för att sola, bada och uppleva nya miljöer och intryck. Om du misstänker att ett barn eller någon annan far illa på destinationen eller utnyttjas sexuellt bör du alltid anmäla detta till lämplig myndighet. I Sverige finns det nationella initiativet resekurage.se som tipsar om vad man kan göra om du misstänker att någon utnyttjas där du semestrar.

"För den som reser är världen vacker"

10 bästa länderna för etiskt resande (2016)

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner


Text: Johanna Jackson • 2017-09-27
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top