• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här kan du tvingas böta tusentals kronor – om du tar med dig sand från stranden

  Brukar du samla in sand eller plocka med dig en len sten från stranden som en gratis souvenir att ta med dig hem? Gör inte det! På flera platser är det olagligt, och det kan dessutom leda till dryga böter. Dessutom riskerar du att skada den lokala miljön.

  Här kan du tvingas böta tusentals kronor – om du tar med dig sand från stranden
  Lalaria på Skiathos går endast att nås via båt, men är ett populärt utflyktsmål bland turister. Foto: Istock

  Ön Skiathos och den vackra klapperstensstranden Lalaria har länge haft problem med strandtjuvar. 

  Enligt Thodoris Tzoumas på öns kulturförening har fenomenet med nallande turister och lokalbor varit så stort att strandens utseende förändrats drastiskt de senaste 10 åren. Det enligt Lonely Planet som hänvisar till Athenian-Macedonian News.  

  Nu har lokala myndigheter fått nog. De som ertappas med stenar riskerar att bötläggas på belopp motsvararande 400 och 1000 kronor. Lappar som uppmuntrar turister att "ta foton istället för stenar" har även satts upp i området. 

  Gräv ner händer och tår i sanden, men lämna kvar den när du går. Foto: Istock

  Men problemet med sten- och strandtjuvar är inte ett unikt problem för Grekland. På flera håll i världen är det olagligt och räknas som smuggling att ta med sig stenar, snäckor, sand eller koraller, men även djur- och växtdelar. 

  På Hawaii kan böter för sandstöld bli så höga som 100 000 dollar – drygt 900 000 kronor och tidigare i sommar införde även italienska Sardinien böter för att få bukt med sandtjuvar. Här kan de som bryter mot förbudet tvingas betala upp till 3 000 euro, eller cirka 32 000 kronor. Det rapporterar bland annat Hufvudstadsbladet

  Så om du blir frestad att plocka snäckor eller runda stenar nästa gång du är utomlands, är det alltså bäst att låta bli. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!