Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Krönika

Krönika: Vandring är den nya yogan

"Det finns snart inte en Tinderprofil utan obligatorisk fjällselfie, skriver Vagabonds krönikör Karin Wallén."

Text: Karin Wallén • 2019-06-04 Uppdaterad 2021-09-15

Alla vet att det är bra för kroppen förstås – styrkan och flåset, rumpmusklerna och hållningen. Men i snacket om vandringens fördelar har det på senare år riktats allt mer fokus mot vad den gör med vårt mentala tillstånd och vår allmänhälsa. 

Det talas om naturens påverkan på allt från blodtryck till immunförsvar. För att inte tala om stressreducering och det meditativa i att bara sätta en fot framför den andra, och i lagom takt mala fram utan det urbana brus vi vanligtvis omges av. 

Nyttan av att vandra och vistas i naturen omges av forskningsrapporter och superlativ, tidningsartiklar och hashtags (#hiking är uppe i 42.6 miljoner inlägg på Instagram). Jag är med minst tio grupper om vandring på Facebook. Det finns snart inte en Tinderprofil utan obligatorisk fjällselfie i funktionskläder. 

Vandring är kort sagt så trendigt att ett gemensamt vårvrål oss vandrare emellan skulle ge utslag på Richterskalan.

Och nu är det tydligen officiellt: 2019 är året då vandringen tar sitt slutgiltiga kliv in på livsstilsarenan. Den har stått där och trampat i snårskogen i några år, kämpat sig upp förbi branten med fjällbjörkar, och ståtar nu högt på kalfjället i all sin soliga glans. Hajkande superkändisar som Reese Witherspoon, Taylor Swift och Jennifer Garner hjälper förstås till, och det brittiska trendanalysföretaget WGSN har nyligen gått ut med att “vandring är den nya yogan”. 

Medierna har inte varit sena att haka på. Inte heller modevärlden. Gucci gör vandringsskor, Prada gör rosa vandringssockor, Balenciaga gör frilufsiga parkas och Acne samarbetar med Fjällräven. 

Det ska vara snyggt att vandra. Men den som vill vara riktigt, riktigt trendig i år ser (eller låtsas se) bort från all yta – och riktar istället blicken inåt. 

Krönika: Vandring är den nya yogan
Karin Wallén, krönikör.

För två år sedan var “skogsbad” med på nyordslistan och nu svämmar skogarna snart över av arrangerade träffar där man betalar dyrt för att bli ett med naturen. Här vandrar man långsamt samtidigt som man tar in omgivningarna genom övningar i mindfulness.

I ursprungslandet Japan tar man skogsbad – shinrin yoku – på största allvar. Där finns 1 200 certifierade guider som kan leda dig på någon av de för ändamålet godkända stigarna.

Det började på 1980-talet som en motkraft mot den livsstil som börjat råda, med stress och brist på återhämtning. Unga människor arbetade ihjäl sig, och även det fick ett eget ord i Japan: karoshi. Nu deltar mellan 2,5 och 5 miljoner människor årligen i de japanska skogsbaden, och trenden har spridit sig.

I en skog strax utanför centrala Stockholm kostar det 499 kronor för att gå ut och insupa skogens helande krafter i grupp. Fika ingår ej. Däremot ingår en halvtimmes rådgivning per telefon om hur du kan utnyttja naturen för att må bra. Jag skulle kunna berätta det gratis, faktiskt, i tre enkla steg: 

Ta dig till naturen. 

Släpp ner axlarna.

Börja gå. 

Krönika: Lyx på riktigt

Krönika: "Vandra din egen vandring"

16 prylar för den ultimata vandringen


Text: Karin Wallén • 2019-06-04
KrönikaVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top