Annons
Annons
Världens högsta hus och världens största affärsgalleria. Konstgjorda stränder och ett överflöd av lyx, modernitet – och shopping. Lockande? Men bör vi åka dit? Foto: Getty Images

Världens högsta hus och världens största affärsgalleria. Konstgjorda stränder och ett överflöd av lyx, modernitet – och shopping. Lockande? Men bör vi åka dit? Foto: Getty Images

Förenade Arabemiraten

Ska vi resa till diktaturer?

Är det moraliskt okej att resa till länder där regimen kränker mänskliga rättigheter? Ska vi bojkotta Kina, Kuba, Thailand och Dubai på grund av bristen på demokrati? Vad tycker du?

Text: Redaktionen • 2019-08-02 Uppdaterad 2022-11-28

Ett av de länder som just nu diskuteras är Dubai, aktualiserat av att en av emirens hustrur – prinsessan Haya – rymt till London med två av parets barn och begärt ensam vårdnad. Hon har vittnat om hur hon blivit torterad av säkerhetstjänsten i Dubai på uppdrag av sin man.

Förenade Arabemiraten, där Dubai är ett av sju kungadömen, är ett land där män enligt Amnesty har viss rätt att slå sina hustrur, där regimkritiker fängslas och torteras och där gästarbetarna från Asien – som utgör 85 procent av landets befolkning – saknar grundläggande medborgerliga rättigheter och lever som en andra klassens invånare.

Men det är ju inte bara i turistlandet Dubai som mänskliga rättigheter kränks. Det görs de också på Kuba, i Kina, Thailand och till en viss del också i Turkiet och Egypten. För att inte prata om Nordkorea, som är i en klass för sig när det gäller totalitärt förtryck.

Vagabonds redaktör Per J Andersson har skrivit flera krönikor där han argumenterar för att vi ändå inte bör turistbojkotta de här länderna. Ett land är mer än sin regim, resonerar han, och kontakt med folket kan ge en bild av vad som verkligen händer i landet och dessutom ge invånare i länder utan fri press en bild av vad som egentligen sker i omvärlden och även i det egna landet. Undantagen, tycker han, är när oppositionen uttryckligen vädjar till oss att inte besöka landet som turister, som fallet var med ANC i Sydafrika på 1980-talet och med Aung San Suu Kyi i Burma på 00-talet.

Men en resa till en diktatur kräver av respekt till de drabbade, anser han, att man inte kommer helt ovetandes om vad som pågår i landet. Läs på! Kolla Amnestys rapporter! Läs nyhetsmedia om den senaste utvecklingen! Och man bör också kunna ställa krav på researrangörerna att de har koll – och inte med sin aningslöshet är med och bidrar till kränkningen av mänskliga rättigheter, exempelvis på de hotell som man anlitar.

Här kan du lyssna på diskussionen om turistresandet till Dubai i P1 Morgon i Sveriges Radio.

Frågan är: Vad tycker du?


Text: Redaktionen • 2019-08-02
Förenade ArabemiratenAnsvarsfull turismDubai

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top