Annons
Annons
Elefantridning nämns som en turistattraktion som borde upphöra. Foto: Alex Mares-Manton/GettyImages

Elefantridning nämns som en turistattraktion som borde upphöra. Foto: Alex Mares-Manton/GettyImages

Nyhet

11 resmål du INTE ska resa till 2020

Plastiga stränder, för många turister på samma ställe och farliga selfies. Här är resmålen och resebeteendena du ska undvika, enligt guideförlaget Fodors.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-12-05 Uppdaterad 2021-09-15

Varje år gör Fodors en “Nej-lista” för resmål där etiska, miljömässiga och ibland politiska perspektiv avgör om ett resmål är okej att resa till eller inte.

Psst..Håll dig uppdaterad med Vagabonds nyhetsbrev. Tips, nyheter, inspiration och tävlingar!

Barcelona, Spanien

När Barcelona listas är det så klart med en sak i åtanke ­– antalet turister som blivit ett problem för lokalborna. Fodors ser ingen annan lösning än att antalet turister måste bli färre: “Ingen utbyggnad av trottoaren och omdirigering av bussar kan lösa den grundläggande frågan att turism är det största problemet för staden.”

Big Sur, Kalifornien, USA

Big Sur är en kustnära region i Kalifornien som blivit omåttligt populär, bland annat på grund av en hårt arbetande turistnäring samt HBO-serien Big Little Lies. Lokalbefolkningen klagar på nedskräpning, olaglig camping och eldning i ett område där bränder blir allt vanligare och farligare.

11 resmål du INTE ska resa till 2020
Knökat på Las Ramblas i Barcelona. Foto: Carl Court/GettyImages

Angkor Wat, Kambodja

Världsarvslistade Angkor Wat är Kambodjas mest besökta plats. Det stora antalet besökare sliter dock enormt på tempelkomplexet och det görs försök att minska eller åtminstone reglera antalet besökare. Dessutom förvärrar turismen vattenbristen i området. 

Bali, Indonesien

Indonesiens mest besökta ö mår inte bra av det stora antalet turister som lockas hit. Regeringen överväger en turistskatt för att motverka den värsta miljöförstöringen. Under 2017 slog man larm om mängden plast på stränderna och i vattnet vilket lett till förbud mot engångsplast. Förbudet trädde i kraft i december 2018, och i år har myndigheterna debatterat om att införa en turistskatt på omkring 100 kronor per besökare. Dessutom är vattenförsörjningen ett problem då hotell och golfbanor tar en stor del av vattnet vilket orsakat problem för bönderna.

Hanoi Train Street, Vietnam

1902 byggde franska kolonisatörer en järnväg som går genom Hanoi och Hai Phong till de norra provinserna i Vietnam. I Hanois gamla kvarter ormar sig järnvägen genom ett tätbefolkat område och passerar husen med bara en armslängd. Det hela är såklart väldigt fotogeniskt vilket lockar turister och Instagrammare, men det börjar knaka i fogarna. Nyligen fick ett tåg abrupt stanna för att inte köra på personer som tog selfies på spåret.

11 resmål du INTE ska resa till 2020
Plast i havet är ett stort globalt problem och Bali är långt ifrån ensamma. Foto: Jag_cz/GettyImages

Matterhorn, Schweiz/Italien

Visst skulle Fodors kunnat lista Mount Everest, vilket de gjorde i fjol, men detta år vill säga nej till bergsklättring på Matterhorn. Sju klättrare har hittills dött när de försökt bestiga berget i år. Förra året var antalet omkomna elva och trots att lokala guider ställt sig bakom ett klättringsförbud har de schweiziska myndigheterna inte agerat.

  • Läs Per J Anderssons krönika om benägenheten att ständigt välja världskända platser bara för att bocka av dem från någon patetisk bucket list.

Florida Keys, Florida, USA

En fjärdedel av världens korallrev har dött under de senaste 30 åren på grund av blekning, vilket är en påföljd av klimatförändringarnas uppvärmning av världshaven. Och med korallernas död, försvinner även det viktiga marina liv som lever där. Delar av Floridas korallrev – det tredje största barriärrevet i världen – håller på att dö. Dels av blekning men också av en okänd sjukdom som forskare tror bland annat kan bero på kontakt med människor.

Floridas universitet, ideella organisationer och statliga myndigheter arbetar för att skydda korallrevet och turister kan hjälpa till genom att hålla sig borta.

Cozumel, Mexiko

Korallsjukdomen i Florida har även hittats i Mexiko, vilket fick myndigheterna att förbjuda marina aktiviteter i Parque Nacional Arrecifes de Cozumel, ett populärt resmål för turister och kryssningsfartyg, fram till årsskiftet 2019-20.

Vill man ändå besöka Florida och Mexikos korallrev bör man vara försiktig med hur man dyker och åker båt i området och, som Fodors säger, utöva god koralletikett.

11 resmål du INTE ska resa till 2020
Kvinna som snorklar vid ett korallrev som dött av blekning. Foto: RainervonBrandis/GettyImages

Galápagosöarna, Ecuador

Antalet personer som åker till Galapagosöarna har ökat lavinartat de senaste åren. Det är främst djurlivet på öarna som lockar turister, men det är också de som blir negativt påverkade av den massiva turismen.

Turister har under de senaste 20 åren betalat 100 dollar (vilket motsvarar cirka 1 000 svenska kronor) för att besöka Galápagos nationalpark, men från och med nästa år höjs avgiften till mellan 200 och 400 dollar. De höjda avgifterna är ändå marginella i förhållande till vad som skulle behövas för att skydda nationalparkens djur och miljö, skrev Fodors.

Komodo, Indonesien 

Myndigheterna i Indonesien hade ursprungligen planerat att stänga Komodo i ett år från januari 2020 men avbröt efter att ha fastställt att Komodovaranernas beteende och livsmiljö inte hotades av turisternas närvaro. Men trots detta är myndigheterna oroliga över antalet turister och hur det påverkar djurlivet på ön, dessutom finns ett problem med tjuvjakt. Därför diskuteras det om att begränsa antalet besökare och att införa en turistskatt på omkring 1 000 dollar (vilket motsvarar cirka 10 000 svenska kronor).

Exatra: Elefantridning

Slutligen ville Fodors även ta upp en turistattraktion som måste upphöra, och det är elefantridning – vilket Vagabond skrivit mycket om de senaste åren – senast i nr 10.2019.

För att tämja elefanter tas de ifrån sina mammor vid tidig ålder och för att få dem att lyda och bli fogliga bryter man ner djuret. Elefanter som används inom turistnäringen som riddjur eller i shower blir slagna, sparkade och hållna i alldeles för små inhägnader tills de brutits ner och är fogliga nog för att hanteras bland turister och okända människor som vill ta selfies, bad eller rida på en elefant.

Processen åskar såväl fysiska som mentala skador på djuret och är en traumatisk upplevelse. På grund av detta lider många elefanter av posttraumatisk stress resten av livet.

11 resmål du INTE ska resa till 2020
I Thailand har elefantridning ökat i takt med att antalet turister blivit fler. Foto: Alex Mares-Manton/GettyImages

Slutklättrat på Australiens kända klippa Uluru

Venedigs turistskatt införs 2020 – böter om du inte betalar

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar

De vill inspirera till ett reko resande


Text: Helle Kikerpuu • 2019-12-05
NyhetAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top