Annons
Annons
Per J Anderssons framtidsspaning är både dyster och hoppfull. Foto: GettyImages

Per J Anderssons framtidsspaning är både dyster och hoppfull. Foto: GettyImages

Krönika

Krönika: Framtiden – jorden förblir populäraste resmålet

"Jorden förblir nog bästa resmålet närmaste årtusendet", det skriver Vagabonds redaktör Per J Andersson när han spanar om framtidens resor och eventuella rymdfärder och digitala lösningar.

Text: Per J Andersson • 2019-12-30 Uppdaterad 2021-09-15

Framtidsspaningar lider av för stark tilltro till den tekniska utvecklingens välsignelser. Som femtiotalets visioner av att alla snart bor i städer som ser ut som Manhattan med flygande bilar mellan tusen meter höga skyskrapor. Som författaren H G Wells som på 1890-talet förutsåg att vi skulle äta doftlösa knallgröna pastejer på burk.

Och så allt det där tröttsamma tjatet om att vi inom en snar framtid kommer att semestra i rymden. Det tror jag inte en sekund på.

Att betala drygt en miljon kronor för att få sväva i tyngdlöshet är ju redan möjligt. Och inom hundra år är det kanske tekniskt möjligt att resa ut i den riktiga rymden och tillbringa ett par veckor med allinclusive på månen eller till och med Mars. Men hur kul är det? Att resa i veckor eller månader instängd i en plåttub genom ett tomrum med livsfarlig kosmisk strålning till en öken utan luft att andas. Snacka om dystopi! Nej, jorden förblir nog bästa resmålet närmaste årtusendet.

Det finns förvisso framtidsspaningar som varit mer träffsäkra. Som Aldous Huxleys Du sköna nya värld från 1932 där pensionärerna i framtiden ligger ensamma i sängar på vårdhem och stirrar in i tv-apparater, medan resten av mänskligheten stoppar i sig lyckopiller för att stå ut. Där är vi ju på sätt och vis redan nu.

Och redan idag finns ju hyrbilskontor, flygplatser, järnvägsstationer och hotell där vi förväntas sköta allt med hjälp av en automat eller en app.

Nyligen fick jag mejl från en pr-agent som entusiastiskt lanserade ännu “ett nytt heldigitaliserat hotell utan personal som tar gästen ner till en drömsk värld”, vilket bara var ett annat sätt att säga: ett källarhål där du inte får möta en levande själ. Med en rysning slängde jag mejlet.

Dessvärre ser jag framför mig den första charterresan där guiden inte längre är på plats på resmålet, utan sitter på huvudkontoret och pratar med resenärer via en skärm. Förresten, varför en livs levande reseledare på länk? Varför inte köra fullt ut med AI? Thomas Cooks och Tuis motsvarigheter till Apples Siri och Samsungs Bixby hälsar alla resenärer välkomna till Mallorca!

Men misströsta inte! Digital teknik kan ju användas till så mycket mer än att anonymisera livet och öka lönsamheten i turistindustrin. Den kan ju också skapa mellanfolkliga kontakter. 

Jag tänker på Airbnb och Meet the Locals, två digitala tjänster där vem som helst kan anmäla sig och erbjuda besökare från hela världen vandring i en stadsdel, matlagningskurs i köket eller en gemensam middag på kvarterskrogen, där man får smaka på och fråga sin lokala värd om traktens specialiteter. Alltså ny teknik som förmedlare och inte som ersättare för de mänskliga mötena.

Min framtidsspaning är därför både dyster och hoppfull. Resegiganterna kommer att fortsätta med sin stordrift där digitaliseringen snart blir det nya normala, eftersom den är kostnadseffektiv. Det blir som rymdresorna – fast på jorden. Undrar du något? Inga problem! Svaret är aldrig längre än en knapptryckning bort! Färre sinnen aktiveras. Livet blir mer förutsägbart, tråkigare, gråare, doftlösare.

Samtidigt växer motrörelsen, där vi resenärer som längtar efter att få uppleva lokala egenheter under globaliseringens blanka fernissa rundar resejättarna och fixar upplevelserna på egen hand. I denna gränslösa underström bjuds det på fler mänskliga möten, fler dofter och fler smaker. Inte färre.

Vagabond gästar SVT i ny serie om framtiden

Krönika: ”Wild and crazy – man är ju på semester i Spanien”

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien


Text: Per J Andersson • 2019-12-30
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top