• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 saker svenskarna gör för att resa hållbart – men är de effektiva?

  Nätverket Schyst resande har tittat på de vanligaste sätten svenskar väljer att resa mer hållbart. Men gör de stor skillnad, eller finns det andra, mer effektiva sätt att resa hållbart?

  8 saker svenskarna gör för att resa hållbart – men är de effektiva?
  Att skippa flyget är det mest effektiva klimatval du kan göra på resan. Foto: GettyImages

  6 av 10 svenskar gör något för att göra sina resor mer hållbara, enligt en färsk undersökning från Ticket. Schyst resande har gått igenom de åtta vanligaste valen som dessa resenärer gör.

  1. Väljer lokalt

  48% stöttar lokalbefolkningen/lokala näringsidkare

  Gör det stor skillnad? Ja. Genom att boka ett mindre hotell, besöka lokala affärer, äta på kvartersrestaurangen och göra utflykter med det lokalägda dykcentret eller guide- företaget så bidrar du mer till ekonomin på plats. I vissa länder läcker annars så mycket som 90 procent av pengarna från turismen ut ur landet.

  Supertipset: Undvik all-inclusive.

  2. Väljer direktflyg

  45% väljer direktflyg utan mellanlandningar

  Gör det stor skillnad? Nej. På kortare sträckor minskar det utsläppen något. Men på längre resor är det faktiskt oklart om det har någon effekt. Det sparar visserligen bränsle att inte mellanlanda, men långa direktflyg sker i stället på högre höjd – vilket orsakar större utsläpp.

  Supertipset: Välj en närmare destination. Om en familj i stället för att flyga till Thailand åker till Kanarieöarna så minskar resans klimatavtryck med 46 procent. Det går också att kombinera tåg och flyg för att minska flygsträckan utan att öka restiden så mycket. Att ta tåget Stockholm–Köpenhamn och sedan flyga till London minskar flygavståndet med ca 40 procent, enligt Centrum för turism. Bäst är förstås att ta tåget hela vägen!

  3. Energisparar

  40% energisparar på hotellet

  Gör det stor skillnad? Viss skillnad – boendet står för 21 procent av turismens utsläpp.

  Supertipset: Spara redan innan du åker. Välj ett miljöcertifierat hotell eller ett mindre, enklare boende (t ex utan pool och luftkonditionering).

  4. Undviker aktiviteter med djur

  38% avstår från alla aktiviteter med djur Gör det stor skillnad? Ja.

  Supertipset: Undvik närkontakt. Om vilda djur låter sig klappas, ridas på eller uppträder så beror det på att de har tränats med grymma metoder. Att rida på eller bada med elefanter är typiska exempel på aktiviteter där djuren far illa.

  5. Skippar flyget

  27% väljer andra resesätt än flyg, som tåg eller båt
  Gör det stor skillnad? Ja. Att byta flyg mot tåg är det absolut mest effektiva klimatval du kan göra på resan.

  Supertipset: Tänk bara på att inte ersätta flyget med en kryssning, som kan orsaka tre gånger så stora klimatutsläpp. Ett enda mellanstort kryssningsfartyg kan dessutom släppa ut lika mycket skadliga partiklar som en miljon bilar.

  6. Väljer andra resmål

  17% väljer alternativa resmål utan överturism

  Gör det stor skillnad? Ja. För att jämna ut turistströmmen och inkomsterna som den ger, åk gärna utanför högsäsong eller till ställen med mindre trängsel.

  Supertipset: Om du befinner dig på ett populärt resmål, tänk på att ditt borta är någon annans hemma och drick inte alkohol på ett sätt som går ut över de som bor där. Turistfylla är en stor anledning till protesterna mot överturism.

  7. Klimatkompenserar

  17% klimatkompenserar sin resa

  Gör det stor skillnad? Klimatkompensations effekter är ifrågasatt av många miljöorganisationer. Schyst resandes resonemang är att det inte fungerar: "Möjligheten att "köpa sig fri" kan också skapa en bild av att vi inte behöver förändra vårt beteende".

  Exempel: En studie publicerad 2016 av Öko-institue, ett oberoende forskningsinstitut, och Stockholm Environment Institute, bedömer till exempel att bara två procent av projekt inom FN:s system för klimatkompensation bedöms ha hög sannolikhet att ge reella utsläppsminskningar.

  Enligt undersökningen har 85 procent av de undersökta projekten en låg sannolikhet att ge utsläppsminskningar som är additionella och inte övervärderade. Endast 2 procent har en hög sannolikhet att vara "additionella" – ett av de viktigaste kriterierna vid klimatkompensationsprojekt och avgörande för "miljömässig" integritet. Mer om rapporten finnas att läsa på DN.

  Dessutom visade en annan undersökning av DN att det är svårt, nästintill omöjligt, att kontrollera flygbolagens klimatkompensation. Sex av de totalt 15 bolagen som granskades uppgav att de klimatkompenserar varav tre var transparenta med hur många ton koldioxidutsläpp de kompenserat för.

  Supertipset: Flyg mindre.

  8. Packar lättare

  15% packar lättare för att minska bränsleförbrukningen

  Gör det stor skillnad? Nej. Tyngd är en viktig faktor för flygets utsläpp, men bagaget utgör en liten del av planets vikt. En studie där man tittat på effekten av lättare inredning (vilket skulle kunna motsvara effekten av lättare bagage) visade på endast 1-2 procents minskning av utsläppen.

  Supertipset: Hur mycket ett flyg släpper ut skiljer sig en hel del mellan olika flygbolag. Se t ex Atmosfairs rankning. Här är dock viktigt att komma ihåg att även relativt effektiva flyg skadar klimatet.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!