• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gudomligt skapande: här tillverkas tusentals gudar

  Välkommen in i en myllrande verkstad som upptar en hel stadsdel i norra Kolkata. I Kumortuli ser man vidden av festivaler, firanden och den indiska gudavärlden – här tillverkas nämligen skulpturer för hinduismens miljoner gudar och att vandra genom kvarter och gränder är konstnärligt och kulturellt häpnadsväckande.

  Gudomligt skapande: här tillverkas tusentals gudar
  Kumortuli är känt för att ha världens största ikontillverkning och marknad. Foto: Jonas Gratzer

  Jamen titta där, en naken gudinna! Och där en näckande gud! I stadsdelen Kumortuli i norra Kolkata har det bott krukmakare sedan staden grundades på 1700-talet. Idag ägnar sig de flesta åt att skulptera gudar och gudinnor av lera från den intilliggande Huglifloden.

  Det är som att kliva in i en verkstad. Överallt pågår skulpterandet. Grå lera förstärkt med gul halm blir till muskulösa armar och ben, runda kvinnobröst och magar med valkar (jodå, det traditionella indiska idealet är lite överflöd). Så småningom ska de få kläder också. Men magen brukar förbli blottad.

  Indisk skulptör

  Skulpturerna kommer i alla storlekar. Ibland är dem enorma... Foto: Jonas Gratzer

  Indisk skulptör med lite n gudsskulptur

  ... andra gånger är de små! Foto: Jonas Gratzer

  Gudinnan Durga skulptur

  Gudinnan Durga. Durga Puja är en stor och populär religiös festival för hinduismen och firas i tio dagar under oktober och september. Foto: GettyImages

  När jag och fotografen Jonas Gratzer traskar runt i kvarteren är det högsäsong för kunskapens och kulturens gudinna Saraswati, eftersom det ett par veckor senare är dags för hennes festival. Då ska hundratusentals människor gå i procession på stadens gator. Och när festen är slut slängs gudinnorna i floden, upplöses och blir åter till lera och halm.

  Indisk gud skulpteras

  "När festen är slut slängs gudinnorna i floden, upplöses och blir åter till lera och halm". Foto: Jonas Gratzer

  En gränd i Indien fylld med skulpturer

  En gränd fylld med skulpturer. Foto: Jonas Gratzer

  Vem är vem i hinduismens gudavärld?

  Reser du runt i Indien och besöker tempel är det lätt att blanda ihop dem. Det finns ju hundratusentals om inte miljoner uppenbarelser av gud. Låt mig därför få presentera några av dem:

  Brahma

  Skaparen och son till den högsta guden. Avbildas alltid med fyra huvuden och ibland sittande i en lotusblomma. Sällan föremål för direkt dyrkan, även om det finns en del Brahmatempel (ett av de mest kända ligger i Pushkar i Rajasthan).

  Saraswati

  Vishetens och lärdomens gudinna och Brahmas gemål. Avbildas alltid med en sitar i famnen. Dyrkas framför allt i östra Indien, där festivalen Saraswati Puja i januari är en stor händelse.

  Vishnu

  Upprätthållaren av den gudomliga jämvikten och balansen mellan gott och ont. Avbildas alltid med fyra armar och ibland sittande på den hoprullade månghövdade ormen Shesha. Oftast dyrkar man någon av hans nio uppenbarelseformer, där Rama och Krishna är populärast. Rama är hjälten i eposet Ramayana, där han tillsammans med apkungen Hanuman och hans aparmé slåss mot demonkungen Ravana för att ta tillbaka sin bortrövade älskling Sita. I diktverket Bhagavatapurana lovsjungs Krishnas kärlekslekar med herdinnan Radha, en relation som är förebild för otaliga moderna skildringar av kärlekspar i Bollywoodfilmer.

  Lakshmi

  Rikedomens, lyckans och skönhetens gudinna. Gemål till Vishnu. Dyrkas under den stora divalifesten som firas över hela Indien i oktober-november.

  Shiva

  Både skapare och förstörare. Avbildas ofta mediterande och med en treudd i ena handen och tre horisontella streck i pannan. Shivas riddjur, tjuren (nandi), brukar finnas med på bilder och framför skulpturer av honom. Guden symboliseras ibland av lingam, en erigerad penis, som står i Yoni, en stiliserad livmoder.

  Parvati

  Gudinna som representerar den perfekta kvinnan som både är en god älskarinna och asket. Gemål till Shiva. Tillsammans har de sonen Ganesh, elefantguden, som kan undanröja hinder och skapa lycka och framgång, är oerhört populär över hela Indien och finns på bild i många hinduiska hem. Shiva-Parvati-Ganesh symboliserar den ideala familjen. Parvati kan bland annat uppenbara sig som Durga eller Kali. Kali representerar den kvinnliga kosmiska energin, shakti, och brukar skildras ömsom som vild och blodtörstig, ömsom som öm och moderlig. I Kalitemplet i Calcutta offras getter till hennes ära.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!