Annons
Annons
Annons
Naturskyddsföreningens nya årsbok tipsar om 100 höstaktiviteter i Sverige. Foto: GettyImages

Naturskyddsföreningens nya årsbok tipsar om 100 höstaktiviteter i Sverige. Foto: GettyImages

Sverige

Höstresor för dig som vill upptäcka Sveriges natur

Allt fler vill ge sig ut i naturen – men vad ska man göra där? I Naturskyddsföreningens nya årsbok finns 100 tips på aktiviteter för stora och små som vill upptäcka naturen. Här listar vi åtta av bokens hösttips runt om i Sverige.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-23 Uppdaterad 2021-06-22
Annons

1. Pärlälvens fjällurskog

Ta dig till startpunkten vid Årrenjarka eller Kvikkjokk i Jokkmokk. I Pärlälvens fjällurskog hittar du perfekta dagsturer för dig, vännerna eller familjen. En skog som tagit 10 000 år att bildas och som bjuder något för alla.

2. Följ fåglarnas flytt

Fågelskådning på hösten är speciell. Den som har tur kan få se sällsynta fåglar från Asien eller östra Europa som flugit fel och hamnat i Sverige under flytten söderut.

Annons

Ta dig till Tåkern i Östergötland som är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar. Välj mellan de fyra fågelstationerna på Hov, Svälinge, Väversunda eller Glänås. Upplev Prinsessan Estelles sagostig som startar vid naturum i Glänås med de allra minsta i familjen.

3. Horsö-Värsnäs

Gå på upptäcktsfärd i den vilda och avskilda naturen i Horsö-Värsnäs, som är ett naturreservat i norra delen av Kalmar. På halvön Värsnäs finns ett stort antal mycket gamla ekar som hyser många sällsynta arter av insekter, lavar och svampar. Där finns en vanlig badplats, ett naturistbad och ett belyst motionsspår. Hösten är dock svamparnas årstid och för många en favoritsysselsättning. Sök dig till äldre skog, helst blandskog med både barr- och lövträd. Kom ihåg att inte plocka och äta okända svampar.

4. Tyresta naturreservat

Ta dig till urskogen Tyresta naturreservat sydost om Stockholm. Här kan du räkna till 800 olika sorters lavar och mossor. Du kan också prova Ryssbergen i Nacka eller Häringe naturreservat i Haninge. Dyk ner bland “skogens koraller” i form av spännande lavar på stock och sten. Det enda som behövs är tålamod och en lupp för att se de fascinerande organismerna.

5. Kronhjortar och slott

Ta dig till Fyledalen eller Christinehofs slott i Tomelilla för att se kronhjortar i all sin prakt. De stora kronhjortarna kan bli 2,5 meter långa och när de tar i för att imponera på hindarna kan det höras flera kilometer bort. Att uppleva kronhjortens bröl eller när de försvarar sina revir är en stark naturupplevelse.

2015 bildades ett naturreservat som omfattar 853 hektar av Fyledalen. Naturreservatet är avsett att skydda områdets biologiska mångfald som inkluderar ett stort antal arter av fladdermöss, svampar och skalbaggar samt örn.

Inom Ekoparken finns flera utmärkta leder, från 1,4 till 12 kilometer. Alla har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott. På helgerna kan man följa med slottets guider, klädda i 1700-talets mode, som visar Christinehof och berättar om slottets byggkvinna: den unga köpmannadottern Christina Törne som blev jämlik maka till greve Carl Piper, och slutade sina dagar som Nordens främsta företagare och Skånes okrönta drottning.

6. Jämtlands laxar

Att se laxfiskar som öring och lax vandra är i sig ett mäktigt skådespel i naturen. De långa förflyttningarna för att återvända till födelseplatsen är ibland dramatiska och fulla av hinder. I Jämtland kan du se öringens lek. Följ Dammån uppemot Bydalsfjällen i Jämtland.

7. Kosteröarna

Ta dig till fantastiska Kosteröarna strax utanför Strömstad och börja leta efter strandfynd. Efter en kraftig storm är det alltid extra spännande att ge sig ut till västkusten för att se allt spännande som kan spolas in på stranden. Längs hela västkusten kan du hitta valthornsmusslor, äggkapslar från rockor eller västkustens småhajar.

I september minskar serviceutbudet på Kosteröarna, men hösten bjuder på unika naturupplevelser och tillfälle att njuta av lugnet som råder på öarna. I oktober bjuder skärgårdsrestauranger in till skörde- och skaldjursfest.

8. Sälsafari

Ta dig till Axmar eller en annan valfri plats längs Gävleborgs kust. Utöver sin storslagna vackra natur erbjuder Bottenhavskusten och bruksorten Axmar på en upplevelse utöver det vanliga. Där får du chansen att se och uppleva gråsälen i dess naturliga miljö. Ett minne för livet för stora och små. Har ni tur, så kanske några vågar sig fram för att säga hej.

Höstresor för dig som vill upptäcka Sveriges natur
Ut i naturen. Formgivare: Lukas Möllersten

Mer om boken

Ut i naturen är årets bok från Naturskyddsföreningen. Den är skriven av författaren Erik Hansson och uppdelad efter säsong – från vår till vinter. Boken innehåller 100 tips på aktiviteter och upplevelser för såväl den enskilda som hela familjen. Alltifrån att spana efter höstens fågelsträck, leta spår i snön och uppleva norrsken till aktiviteter för familjens allra minsta, som äventyrlig björnsafari eller kunskapsberikande artbingo.

Ut i naturen ges ut den 22 september 2020 av Naturskyddsföreningen i samarbete med bokförlaget Ester Bonnier.

Abisko – 3 härliga dagsturer för vandring

Grövelsjön – 3 dagsturer på fjäll och i skog

Sveriges nationalparker från norr till söder


Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-23
SverigeDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top