• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resorna vi drömmer om under pandemin

  Vart drömmer vi om att resa? Och vad kostar en flygbiljett om vi skulle få för oss att dra? Har vi slutat att fantisera om sol och stränder? Och blev flygresorna så där skitdyra som experterna förutspådde? Vagabond har kollat statistiken och har svaret.

  Resorna vi drömmer om under pandemin
  Flyga utomlands? Nästan ingen gör det. Men många drömmer om det. Foto: Getty Iamges

  I våras slutade vi nästan helt att resa utomlands.

  I somras ökade resandet något, bara för att plötsligt bromsa in igen i september.

  Varför?

  Jo, lusten att bege sig till Europas storstäder och Medelhavets stränder svalnade ju när allt fler länder, som Storbritannien, Frankrike och Spanien, började rapportera om en andra våg av coronasmitta med nya restriktioner och lockdowns.

  Häromdagen meddelade statliga Swedavia som äger och sköter tio svenska flygplatser att utrikesresandet med flyg minskade med hela 86 procent i september jämfört med året före.

  Men bara för att vi reser mindre utomlands betyder det inte att vi inte planerar och drömmer om att snart börja göra det igen. Fortfarande söker vi nämligen efter flygbiljetter på nätet och fantiserar om att befinna oss någon annanstans.

  Men vad drömmer vi mest om?

  Reglerna för ansiktsmask skiljer sig mellan städer, länder, typ av lokaler etc. Men på flyget är de obligatoriska över hela världen. Foto: Getty Images

  För att ta reda på det har jag kollat vad vi svenskar söker på när vi går in på Flygresor.se som är Sveriges största flygsöksajt med drygt 50 procent av marknaden. Flygresor tillhör samma koncern som bland andra nätresebyråerna Supersaver Travel, Travelstart och Seat 24 och har noterat samma mönster i svenskarnas minskade lust att resa som Swedavia. Först ett jätteras (våren), sedan en liten återhämtningen (sommaren) och därefter ett nytt ras (hösten).

  Jag kollade på vad vi sökt på för destinationer från första augusti fram till idag med utresa någon gång från imorgon fram till sista mars nästa år.

  Och då såg jag att överlägset flest sökningar på flyg till utlandet har vi gjort med Bangkok som destination. Till den thailändska huvudstaden har vi senaste två månaderna gjort 107 000 sökningar. På andra plats kommer Málaga med 65 000 sökningar, på tredje Istanbul med 63 000 och på fjärde Alicante med 59 000 sökningar.

  Eftersom Flygresor är en flygsökmotor som skickar resenärerna vidare till olika resebyråer och flygbolag där bokningarna sedan sker, säger statistiken inget om hur många av de här som verkligen gjorde slag i saken och bokade en biljett.

  Troligt är att de flesta inte bokade, utan nöjde sig med att checka priser – och drömma.

  "Jag fann då att priset generellt sett är tio procent lägre än ifjol."

  Biljettpriserna ja! Har de stigit? I våras sa ju flera flygreseexperter att de skulle bli skitdyra i höst eftersom flygbolagen måste ta ut mer av varje resenär för att kompensera för förlusterna.

  Men hur ligger det då till? Jag började att kolla vad medelpriset på samtliga flygbiljetter med avresa fram till sista mars ligger på . Och jag fann då förvånande nog att priset generellt sett är tio procent lägre än ifjol. Sedan kollade jag vad en biljett till Bangkok – destinationen som toppar drömlistan – skulle kosta idag jämfört med om jag bokat och rest året före. Jag kollade medelpriset oavsett vilken svensk avreseflygplats man valt. Tog även med Kastrup i Köpenhamn, eftersom de flesta från södra Sverige flyger därifrån.

  Svaret blev att medelpriset för de flesta avgångar ligger på mellan 5 500 och 6 500 kronor för en tur och returbiljett, vilket är ungefär samma som förra året. Mestadels är det aningen dyrare, typ plus fem till tio procent, jämfört med ifjol. Men med ett undantag: under årets julhelg – ända från lucia fram till annandag jul – är det istället fem–tio procent billigare att flyga till Thailand jämfört med 2019.

  Inga stora svängningar med andra ord. Mer business as usual.

  Men om man kollar på tvåan på drömlistan – Málaga – blir det genast mycket intressantare. Då ser man att priset för de tur och retur-biljetter som vi sökt på senaste två månaderna, med tänkt utresa någon gång från nionde oktober fram till sista mars, kostar 30 och 50 procent mindre än förra året.

  Och så kollade jag Palma de Mallorca som ligger tia på vår tio-i-topp-drömlista med 21 000 sökningar.

  Ön har ju klarat sig relativt lindrigt från coronaviruset och är ju generellt ett populärt resmål. Där kanske priserna är skyhöga, tänkte jag, eftersom alla vill dit och det går färre flyg än vanligt. Med tanke på lagen om utbud och efterfrågan borde resorna vara svindyra.

  De flesta flygbolag har slutat servera mat ombord av smittskyddsskäl, åtminstone inom Europa. Istället för att äta får du fördriva tiden med annat. Foto: Getty Images

  Svaret? Jo, de som i augusti letade efter en resa till den spanska turistön fick betala lite mer – några få procent – än förra året.

  Men nu har priserna sjunkit rejält. Bokar du idag för att resa någon gång under hösten eller vintern kan du hitta en tur och retur-biljett för i snitt 1 500 kronor, vilket är upp till 50 procent billigare än i fjol.

  Dock kräver det att du flyger via en annan europeisk flygplats vilket gör att flygtiden blir ganska lång. Direktflyg är det ont om, och de som finns är dyrare, vilket förstås är en effekt av pandemin.

  Om någon tycker att det är märkligt att det förekommer destinationer som Pristina, Teheran och Bagdad på drömlistan så beror det ju på att ett stort men ofta bortglömt resande inte handlar om att ligga på stranden och dricka paraplydrinkar, utan om att besöka släkten i det gamla hemlandet.

  Drömlistan

  1

  Bangkok

  106 887*

  2

  Málaga

  64 539

  3

  Istanbul

  62 449

  4

  Alicante

  58 514

  5

  Gran Canaria

  38 107

  6

  Dubai

  37 899

  7

  Teheran

  31 257

  8

  Phuket

  26 231

  9

  Beirut

  26 128

  10

  Palma de Mallorca

  21 293

  11

  Lissabon

  21 213

  12

  Amsterdam

  18 013

  13

  Berlin

  17 761

  14

  Faro

  16 838

  15

  Antalya

  16 520

  16

  Pristina, Kosovo

  15 697

  17

  Kairo

  14 244

  18

  Krabi

  13 754

  19

  Prag

  13 251

  20

  London

  12 380

  21

  Aten

  12 227

  22

  Stockholm

  11 598

  23

  Bagdad

  11 146

  24

  Denpasar, Bali

  11 036

  25

  Malé, Maldiverna

  10 886

  * Antal sökningar på flygbiljetter gjorda på Flygresor.se mellan 1 augusti och 8 oktober med tänkt avresa 9 oktober till 31 mars.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!