• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 vingårdar i Sverige som du kan bo på

  Upplev Toscana – i Sverige. Antalet vingårdar i Sverige har exploderat de senaste åren, idag finns över hundra stycken. Vi har listat sex av dem där du kan checka in och bo bland vinrankorna!

  6 vingårdar i Sverige som du kan bo på
  Spa, vin och stillhet hos Ästad vingård i Halland. Foto: Kristian Sahlberg.

  Spa och vin

  Ästad Vingård, Halland

  Ästad Vingård är mycket mer än bara en vingård. Förutom att den ligger vackert i Hallands sjungande bokskogar så finns här ett spa och två restauranger. Gå på vinprovning på dagen, och bada kallbad eller i uppvärmd utomhuspool på kvällen. Kanske med ett glas mousserande? De mousserande vinerna tillhör gårdens specialitet. Bo kan du göra i allt från sviter med privat spa-avdelning till enklare timmerstugor.

  Ästad vingård

  Ekologisk vinodling hos Ästad vingård. Foto: Kristian Sahlberg.

  Ästad vingård i Sverige som man kan bo på

  På Ästad vingård kan du bo i sviter med egen spa-avdelning. Foto: Kristian Sahlberg.

  Glampa bland vinrankorna

  Arilds vingård, Skåne

  På Kullahalvön i Skåne stormtrivs vindruvorna vilket resulterat i många vingårdar på liten yta. Den största och äldsta av dem är Arilds vingård. Här görs alla varianter av vin, till och med söta viner och grappa. Under sommarhalvåret kan du även övernatta på gården, välj om du vill bo i det traditionella hotellet eller glampa (= campa glamouröst) i inredda tält ute bland vinrankorna.

  Arilds vingård

  Glamping är en glamourös variant av camping och hos Arilds vingård kan du prova just det.

  Prova isvin

  Blaxsta Vingård, Södermanland

  Gröna vinrankor bredvid sörmländska torp är minst sagt en ovanlig syn – men inte hos Blaxsta vingård. Vingården är den första kommersiella svenska vingård där endast svenskodlade druvor användes och är det något du inte får missa är det deras isvin. Checka in i lyxiga hotellrum med chans till bubbelbad och bastu på rummet. Kanske i kombination med vinprovning eller matlagningskurs?

  Blaxsta vingård i Sverige

  Avnjut middagen i Blaxsta vingårds restaurang, Kung Blacke. Foto: Matilda Melander.

  Blaxsta vingård i Sverige

  Lyxa med ett rum med bubbelbad och bastu.

  Sov i vinfabriken

  Gute Vingård, Gotland

  På det gotländska Sudret breder Gute Vingårds rankor ut sig. Här kan du checka in i självaste vinfabriken. Byggnaden är ett gammalt mejeri som gjorts om till enklare vandrarhem på övervåningen och fabrik för vin och sprit på nedervåningen. Själva vinodlingen ligger en bit bort på Näsudden men boka in ett studiebesök där och passa på att ta en sväng förbi Hablingbo Crêperi. Även Magazin1 med restaurang finns runt knuten där du kan avnjuta vingårdens drycker.

  Gute vingård på Gotland

  Bo som en äkta vinmakare inuti det gamla mejeriet på Gotland.

  Sveriges Champagne?

  Särtshöga Vingård, Östergötland

  Särtshöga vingård är antagligen det närmsta du kan komma franska Champagne. Vingården som ligger nära Vättern producerar mousserande viner enligt champagnemetoden. Är du på jakt efter något alkoholfritt görs även lyxigare äppelmust. Här kan du gå på gårdsrestaurang, smakprovning, och rundtur bland vinrankorna. Boende finns i vackert renoverade rum från 1700-talet.

  Särtshöga vingård i Sverige

  Mousserande viner hos Särtshöga vingård i Östergötland.

  Särtshöga vingård i Sverige

  Nyrenoverade rum från 1700-talet hos Särtshöga vingård.

  Charmig gårdsmiljö

  Flädie mat & vingård, Skåne

  Ute på lundaslätten ligger Flädie mat & vingård. En charmig gårdsmiljö där du bor med utsikt över vinrankor och kyrktorn. Ta ett dopp i poolen, en promenad bland vinraderna eller boka in en egen vinprovning. Till kvällen kan du njuta av en trerättersmeny producerad av lokala råvaror där hjorten kommer från området och stor inspiration hämtas från skogen – kanske hittar du björkskott eller maskrosor på tallriken!

  Flädie vingård

  Norr om Malmö hittar du den här charmiga vingården.

  Trerättersmeny med egen dryck från Flädie mat & vingård.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!