Annons
Annons
Deckarförfattaren Marie Bengts delar med sig av sina favoritböcker om tåg. Foto: Unsplash @jack_anstey.

Deckarförfattaren Marie Bengts delar med sig av sina favoritböcker om tåg. Foto: Unsplash @jack_anstey.

Restips

Så lindrar du tågreseabstinensen – 6 tips på böcker om tåg

Lider du av reseabstinens? Det gör också deckarförfattaren Marie Bengts. Framförallt saknar hon tågresorna. Så här gjorde hon för att stilla sin längtan.

Text: Per J Andersson • 2021-02-26 Uppdaterad 2021-09-15

Marie Bengts har skrivit två pusseldeckare som utspelar sig på femtiotalet, En sax i hjärtat och Döden klär i domino. Böcker fulla av tidsmarkörer, vilket innebär att hon måste göra grundlig research innan hon börjar skriva. Inte minst gäller det klädmodet under tidsperioden då böckerna utspelas. Nu är hon snart klar med den tredje boken i serien, Inferno i snö, som släpps i oktober.

På sina semestrar brukar hon praktiskt taget alltid åka tåg. Förra sommaren hade hon bokat en resa på Inlandsbanan, men resan ställdes in på grund av för låg bokningsgrad.

– Nu lider jag av tågabstinens. Vad gör man då? Jo, man försöker bota den med böcker och filmer, säger hon och tillägger att Vagabonds listor med klassiska tågresor också fungerar lindrande på reselängtan.

Litteruren vimlar av spännande böcker som utspelar sig på tåg, flera av dem är dessutom filmatiserade. Sin höjdpunkt upplevde tågdeckaren i England under järnvägsresandets gyllene period, anser Marie och syftar på decennierna mellan de båda världskrigen.

Så lindrar du tågreseabstinensen – 6 tips på böcker om tåg
Marie är en van tågresenär. Foto: Privat

Tågkupén – den ultimata deckar-scenografin

På ett tåg förs människor med olika ursprung och från olika samhällsklasser samman för att tillbringa lång tid tillsammans. Det inbjuder till oväntade möten med främmande människor. Vänskap och till och med kärlek kan uppstå. Men böckerna i tågmiljöer har framförallt siktat på en annan sorts plötslig händelse: mord.

– Tågkupén bjuder på ett så bra upplägg med främlingarna som möts och berättar sina historier, säger Marie och exemplifierar med den bok hon anser är juvelen i kronan när det gäller spänningsromaner på tåg, Mordet på Orientexpressen av genrens okrönta mästare Agatha Christie.

– Tågresan är trygg och avkopplande. Man kan sitta med bok eller prata med medresenärer. Samtidigt bär resan på ett hot, säger Marie som minns hur hon under sina tågluffar i ungdomen fick höra flera ruskiga historier. Som den om kompisen som råkade ut för att rånare sprutade in en sövande gas i sovkupén, skar upp hennes sovsäck och tog värdesakerna hon hade vid fotändan och därefter tog penningpåsen hon hade runt halsen, allt detta utan att hon vaknade.

Så lindrar du tågreseabstinensen – 6 tips på böcker om tåg
Många draman som kan utspela sig på ett tåg genom vildmarken. Foto: Unsplash @markp.
Så lindrar du tågreseabstinensen – 6 tips på böcker om tåg
Hemma har Marie ibland sömnproblem, men på tåg somnar hon direkt. Ett tag testade hon en app som lät som ett tåg, men det funkade inte. Äkta vara ska det vara. Foto: Privat

Läser tågdeckare och tipsar om dem på Instagram

Under coronaåret har Marie Bengts läst många klassiska deckare som utspelar sig på tåg och tipsat om böckerna på sitt konto @mariebengtswriter på Instagram. De allra flesta av berättelserna utspelar sig på 1930-talet.

– Jag är förtjust i att göra en tidsflykt. Att drömma mig tillbaka. Jag tänker på de tåg som fanns då, på tjusiga Pullmanvagnar och på att få klä upp sig och sitta i restaurangvagnen vid bord med vitt linne. Designen på de här gamla tågen var så vacker.

Dags att kliva ombord för att få uppleva nostalgiska tågmiljöer – och dessutom ond bråd död.

Så lindrar du tågreseabstinensen – 6 tips på böcker om tåg
Har ägnat coronaåret åt att läsa och tipsa om klassiska tågdeckare. Foto: Marie Bengts.

6 bästa tågdeckarna enligt Marie Bengts

1. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie (1934). Älskar den för miljön ombord på det här kulttåget. Och för intrigen som är så snillrik. Jag har inte själv åkt sträckan men varit i Istanbul där resan i boken börjar och sniffat runt på miljöer från boken som hotell Pera Palace och Sirkeçi-stationen.

2. 4.50 från Paddington av Agatha Christie (1957). Här har tåget huvudrollen. En väninna till Miss Marple bevittnar hon hur en kvinna stryps på tåget som åker parallellt med hennes. Boken är full av detaljer om tidballer och tågkartor och utspelar sig på tåg på väg från London mot sydvästra England.

3. Mystery in White av J Jefferson Farjeon (1938). På julafton blir ett tåg insnöat utanför byn Hemmersby. Några av passagerarna tar sig till ett hus där brasan brinner och det är framdukat för five o’ clock tea, men ingen är där. Förstås begås ett mord. Det är England strax före andra världskriget och jag frossar i tidsandan.

4. Death in the Tunnel av Miles Burton (1936). En person hittas död i en stängd kupé. Mordet har begåtts medan tåget stannade i en tunnel. En riktig pusseldeckare, en gåta, med kluriga lösningar.

5. Ingen returbiljett av Maria Lang (1968). Plötsligt upptäcker man att en resenär i kupén är död. Hur kunde det gå till? Det hela utspelar sig på snabbtåget Mälardalen som avgått från Stockholm på sin sista resa innan linjen ska lägga ner. Ombord finns en osorterad skara passagerare, men av dem kommer aldrig fram, ska aldrig mer åka tåg.

6. Kvinnan på tåget av Paula Hawkins (2015). Nutida spänningsroman om en alkoholiserad kvinna, som under delar av berättelsen är rejält packad. Ombord på pendeltåget in mot London ser hon något chockerande i ett av husen som passeras. Men såg den berusade kvinnan rätt? Kan man lita på en alkoholiserad kvinnas minnesbild?

Redaktionen tipsar: böcker, filmer och serier som väcker reslust

8 nya lyxiga tågresor i världen

9 indiska tågresor du måste göra innan du dör

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter


Text: Per J Andersson • 2021-02-26
RestipsBoktipsInför resanListorTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top