• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Öluffa i Kap Verde – från Santo Antão till Sal

  Sugen på en öluff av det mer äventyrliga slaget? En båtluff i öriket Kap Verde på Afrikas västkust kräver viss planering – å andra sidan får du uppleva allt från frodiga vandringsöar till kulturstäder och milslånga stränder!

  Öluffa i Kap Verde – från Santo Antão till Sal
  Kap Verde bjuder på allt från frodiga paradis till kulturstäder och sandstränder i oändlighet. Foto: Gettyimages / INA FASSBENDER.

  Santo Antão

  Smaragdgrönt vandringsparadis

  Santo Antão ligger isolerat längst ut i nordväst av öriket, och till skillnad från de andra öarna är den helt grön. Här vandrar du i frodiga berg uppe bland molntussar, förbi papayaträd, färska fikon och skogar av fluffiga sockerrör. Paúldalen är ett måste, men ett tips är att även vandra längs med Atlantens rand från Cruzinha till Ponta do Sol. Ta ett dopp på den svarta stranden Praia d'Aranhas och en kall läsk i den pastellfärgade byn uppe bland bergen, Fontainhas. Avsluta med färsk fisk på någon av restaurangerna som kantar den korta strandpromenaden i Ponta do Sol.

  Tips på boende – Santo Antão:

  Casa das Ilhas är ett personligt och enkelt boende som ligger inbäddat en bit upp i den prunkande dalgången Paúl. Finns på Airbnb.

  Resa till Santo Antão:

  Färja från Porto Grande i Mindelo på São Vicente till Porto Novo på Santo Antão tar 40 min. Färjan går två gånger per dag och biljett köps i hamnen.

  En vandring i Paúldalen på Santo Antão kantas av sockerrörsodlingar, papaya och fikon. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Ta ett dopp på stranden Praia d'Aranhas med svärtad sand. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Den pastellfärgade byn uppe bland bergen, Fontainhas. Foto: Sofia Zetterqvist.

  São Vicente

  Kulturell touch

  Mindelo är både São Vicentes största stad och Kap Verdes kulturella centrum. Gatorna kantas av färgglada husfasader i kolonialstil, livfulla barer och kaféer. Här bor många konstnärer och musiker, och ett tips är att besöka ön under någon av stadens festivaler eller karnevaler – det finns en anledning till att Mindelo kallas Kap Verdes Rio de Janeiro. Landskapet på São Vicente är torrt och det räcker ganska bra med en dag utanför huvudstaden. Är du däremot på jakt efter riktigt bra stränder för vind- och vågsurfning har du kommit rätt, Sandy Beach ska enligt kitesurfing-proffsen vara en av världens bästa.

  Tips på boende – São Vicente:

  Passa på att bo som en kulturell kapverdian! En del konstnärer hyr ut sina lägenheter i Mindelo, sök på "studio apartment" på Airbnb.

  Resa till São Vicente:

  Om du kommer från Santo Antão, ta färjan till Porto Grande i Mindelo på São Vicente. Till São Vicente kan du även flyga både inrikes och via Lissabon från Sverige med TAP Air Portugal.

  Staden Mindelo är huvudstaden på ön São Vicente och en riktig kulturstad. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Trots att São Vicente inte är den typiska stranddestinationen finns det ett par pärlor, som stranden Lahinha i Mindelo. Foto: Sofia Zetterqvist.

  São Nicolau

  Kap Verdes hemligaste ö?

  São Nicolau är en av de mindre besökta öarna i Kap Verde trots att den egentligen bjuder på lite av varje. Vandra i prunkande grönt landskap i naturparken Monte Gordo, med chans att se det ovanliga och mytomspunna drakblodsträdet. Tarrafal är inte öns huvudstad men den största och livfullaste. Här finns stränder att bada från, den svarta sanden på Praia da Luz sägs ha läkande effekter – kanske värt en kroppsinpackning? Missa inte Carbeirinho, ett landskap som formats av hav och vind till ett böljande månlandskap med en stor kalkstensgrotta. Har du tur kan du se delfiner i viken intill.

  Tips på boende –São Nicolau:

  Edifico Magico är ett lägenhetshotell med toppbetyg. Här lagar du din egen mat med utsikt över havet. Boendet ligger på stranden i Tarrafal.

  Resa till São Nicolau:

  Från São Vicente ta färja till Porto Tarrafal på São Nicolau. Tar 3 tim och 40 min och går ungefär två gånger per vecka.

  Är man omringad av havet finns tillgång till färsk fisk och skaldjur. Foto: Gettyimages.

  Håll utkik efter lekande delfiner på São Nicolau. Foto: Gettyimages.

  Boa Vista

  Fem mil sandstrand

  Den platta ön Boa Vista består av totalt drygt fem mil vaniljsockersand. Här finns många stränder att välja mellan, och stranden Praia de Santa Monica anses till och med vara Kap Verdes allra vackraste. Förutom att sola och bada kan du surfa, vindsurfa, snorkla i korallrev och dyka bland både skeppsvrak och snälla hajar. På Boa Vista lägger karettsköldpaddan varje år sina ägg, och i viken in till öns huvudstad Sal Rei har knölvalar skapat sig ett eget BB. Varje år kommer de hit för att para sig och föda sina kalvar.

  Tips på boende – Boa Vista:

  Hotel Dunas är ett trestjärnigt hotell vid stranden men ändå i centrum av Sal Rei. Se till att boka ett rum med balkong och utsikt mot havet. 

  Resa till Boa Vista:

  Från São Nicolau, ta färja via Sal till Porto de Sal Rei på Boa Vista. Turen går en gång per vecka, men var extra uppmärksam på eventuella ändringar då det är en ny linje.

  Missa inte ett besök på de lokala marknaderna för frukt och grönt. Foto: Gettyimages.

  Sal

  Ridtur på stranden

  Santa Maria på ön Sal är Kap Verdes största turistmagnet. Hit går de flesta charterresor, och är du starkt emot hotellkomplex och menyer på svenska gör du antagligen bäst i att undvika ett längre stopp på just Sal. Är du däremot sugen på att lära dig surfa, dyka eller ta en galopp i vattenbrynet så är Santa Maria på Sal en ganska bra utgångspunkt. Utbudet av aktiviteter är stort och sandstranden både finmalen och flera kilometer lång. Solnedgångarna är magnifika och restaurangerna på stranden många. Är du sugen på att leva som en kunglighet för en natt eller två är priserna på lyxhotell relativt bra.

  Tips på boende – Sal:

  Hilton Cabo Verde Sal Resort är ett av de mest populära femstjärniga hotellen på Sal. Hotellet ligger precis vid stranden med gångavstånd från staden Santa Maria.

  Resa till Sal:

  Från Boa Vista, ta färjan från Porto de Sal Rei till Palmeira Terminal på Sal. Båtresan tar cirka tre timmar.

  Surfa, dyk eller ta en galopp i vattenbrynet i Santa Maria på ön Sal. Foto: Gettyimages / INA FASSBENDER.

  Illustration: Kim Appelbom

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!