• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Prova livet på landet – bo på en svensk bondgård

  Genom föreningen Bo på lantgård kan du hitta över hundra svenska gårdar som det går att bo på. De flesta har djur och flera erbjuder chans att få vara med och hjälpa till på gården. Vi har listat fem gårdar där du bor mitt i den svenska lantgårdsidyllen!

  Prova livet på landet – bo på en svensk bondgård
  Föreningen Bo på lantgård har samlat över hundra svenska gårdar som du kan bo på. Foto: Gettyimages & Bo på lantgård.

  1. Getter & ost vid Kalixälven

  Kalix, Norrbotten

  Checka in bland ostar och getter med ustik över Kalixälven! I Norrbotten ligger Kalix Ost- och Getgård som, förutom ett helt gäng med getter, även huserar två hästar, höns, katt, kanin och vallhunden Sippa. I närhet till gården finns ett mejeri där gårdens egen ost tillverkas, och blir du vandringssugen finns flera leder i de omkringliggande bergen. Den modige tar ett dopp i älven – och den riktigt modige beger sig upp i byns äventyrspark med höghöjdsbanor.

  Visste du att geten antagligen var människans första husdjur – för 10000 år sedan? Foto: Bo på lantgård.

  Bo med utsikt från matbordet över Kalixälven. Foto: Gettyimages.

  2. Intill Kolmårdens djurpark

  Kolmården, Östergötland

  Planerar du ett besök till Kolmårdens djurpark? Då är ett tips att samtidigt lära känna de svenska gårdsdjuren på den KRAV-märkta Djupviks Gård – bara en kvart från Kolmårdens djurpark. Här finns dikor, häst, hund, katt och kaniner. Gården ligger intill Bråviken med en långgrund strand och badbrygga. För den frusne finns bastu att låna! Och för den rastlöse flera vandrings- och cykelleder i skogarna runt om gården.

  Svensk bondgårdsidyll en kvart från Kolmårdens djurpark. Foto: Bo på lantgård.

  På Bråvikens solsida. Foto: Bo på lantgård.

  Vackra omgivningar för den som vill ladda med lantligt lugn. Foto: Bo på lantgård.

  3. På ö bland småblomster

  Tjörn, Bohuslän

  Bo på en prunkande blomstergård precis vid havet! På Moas blomstergård bor du i en egen stuga på södra delen av ön Tjörn. Här kan du grilla på uteplatsen med utsikt över gården, eller ta ett bad i den vedeldade bastun. På gården finns även en tandemcykel från 1948 att låna för utflykter på ön – ta dig ut till vackra ekskogar, kala klippor och gulliga fiskeläger.

  Blomsterprakt på ön Tjörn. Foto: Bo på lantgård.

  Pittoreskt bad i Skärhamn på Tjörn. Foto: Gettyimages.

  Se solen gå ned i hamnen. Foto: Bo på lantgård.

  4. Med tillhörande egen kanin

  Rännelanda, Dalsland

  Följ med på ridtur i skogen, åk traktor och klappa kalvar – hos Lycke lantgård får du komma en svensk bondgård nära på riktigt. Du bor i en stuga femhundra meter från själva bondgården, med egen trädgård utrustad med både gunga och grill. Möjlighet finns att låna en helt egen kanin under vistelsen – har du tur finns det dessutom kaninungar!

  Här kan du bo – tillsammans med "din" kanin. Foto: Bo på lantgård.

  5. Charmigt gårdshus på Österlen

  Karlaby, Skåne

  På gården Folkesro bor familjen Hallett med sina getter, får, höns, kaniner och katter. I deras vitkalkade hus på gården tar de emot en familj i taget. Här har du chans att vara med och hjälpa till att ta hand om djuren – eller prova att köra traktor! Familjen bedriver ekologisk grönsaksodling så möjlighet finns att äta nyskördade grönsaker till middag och hämta frukostäggen direkt hos hönsen. Vandra i vackra bokskogar eller längs med Österlens oändliga stränder.

  Checka in hos familjen Hallett och deras djur. Foto: Bo på lantgård.

  Charmigt kök i gårdshuset. Foto: Bo på lantgård.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!