Annons
Annons
18 frågor och svar om att tågluffa i Europa. Foto: Gettyimages.

18 frågor och svar om att tågluffa i Europa. Foto: Gettyimages.

Europa

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa

Hur reserverar jag en sittplats? Vad händer om jag missar tåget? Och vad bör jag packa i tågluffarväskan? Vi lät vår egen tågexpert tillika redaktör Per J Andersson svara på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp om att tågluffa. Här får du 18 frågor och svar!

Text: Per J Andersson • 2021-04-11 Uppdaterad 2023-06-13

1. Kan jag tågluffa i Sverige?

Nja, bor du i Sverige gäller Interrailkortet bara för en ut- och en inresa. Vill du tågluffa i Sverige introducerade SJ år 2020 ett 15-dagars respektive ett 30-dagars sommartågluffarkort som gäller på deras egna tåg plus på Tåg i Bergslagen (men inte på MTRX, Snälltåget och regionaltågbolagen). Finns tyvärr inte för höst, vinter och vår. Vi håller tummarna för att kortet blir fortsatt aktuellt samt att de inför ett kort för andra tider på året. Norrtåg, som kör tåg från Sundsvall i söder till Storlien i väst och Kiruna i norr, har också ett sommartågluffarkort.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Bor du i Sverige gäller Interrailkortet bara för en ut- och inresa. Foto: Gettyimages.

2. Måste jag reservera sittplats?

I Tyskland, Österrike, Schweiz och i östra Europa kan du resa utan reservation på nästan alla tåg, även med Deutsche Bahns snabbtåg (ICE). På snabbtågen i andra länder i Europa råder däremot nästan alltid reservationsplikt. I många länder kostar platsbiljetten bara 30 kr, men för att få åka med de franska snabbtågen (TGV) måste tågluffaren betala tillägg på mellan 100 och 600 kr per resa. På de flesta av Europas regionaltåg, även de franska, kan du däremot resa utan platsreservation.

3. Hur reserverar jag sittplats?

SJ slutade boka utlandsbiljetter 2014. Men det finns flera andra sätt att reservera plats. Ladda ner appen Railplanner för att kolla vilka tåg i Europa som kräver reservation. Har du registrerat ditt Interrailkort i appen kan du därefter boka plats på tåg i nio olika länder. Du kan förstås också reservera plats på de olika tåg­bolagens egna sajter, till exempel Deutsche Bahn, österrikiska ÖBB, franska SNCF och Trenitalia.

Eller så köper du sitt- eller sovplatsbiljett i biljettluckan på stationen strax före tågets avgång. Funkar bra i storstäderna. Sittplatser brukar inte vara några problem. Men nattågen kan vara fullbokade långt i förväg i framförallt juli–augusti. Du kan också få hjälp med platsbokningarna av en svensk resebyrå, mot en avgift. Kontakta Trainplanet.comRailtic, All Aboard, Centralens Resebutik i Kalmar eller Alingsås Resebutik. Det är några av de svenska resebyråer som är bäst på att boka europeiska tåg.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Reservera plats om du vill vara helt säker på att komma med tåget. Foto: Eurail.

4. Var köper jag Interrailkort?

SJ har slutat sälja Interrail. Beställ från svenska Interrail.se och Europa runt eller all-europeiska Interrail.eu. Om du väljer det nya mobil-passet slipper du krångel med att vänta på att biljetterna ska postas hem till dig och får istället allt samlat i mobiletelefonen. Läs mer om det nya mobil-passet hos Interrail.

5. Kan jag äta på stationen?

Självklart. Större stationer har kaféer, matserveringar och livsmedelsaffärer. Vill du äta med stil ska du pröva: Järnvägsrestaurangen med anor från 1932 på Östra station i Stockholm, 120 år gamla Le Train Bleu på Gare de Lyon i Paris, 1e Klas på Centraal Station i Amsterdam, Midi Station Brasserie i Bryssel, To Treno Sto Rouf (inrymd i en stillastående restaurangvagn) i Aten, Orient Express på Sirkeci-stationen i Istanbul och Crystal på schweiziska Jungfraujoch (3 454 m ö h) – Europas högst belägna järnvägsstation/krog.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Den 120 år gamla restaurangen Le Train Bleu på tågstationen i Paris. Foto: Le Train Bleu.

6. Finns nattågen kvar?

Jodå, och där de finns spar de på din reskassa i och med att du slipper betala för en hotellnatt. Snälltåget kör nattåg från Sverige till Hamburg och Berlin under sommarhalvåret, i påsk och jul- och nyårshelgerna och en del andra helger på året. Sedan hösten 2022 kör också SJ nattåg till Hamburg – dessutom året runt.Vidare till Amsterdam, Paris eller London kommer du inte utsträckt i en sovkupé. Däremot har österrikiska ÖBB nattåg (oebb.at eller nightjet.com) från Hamburg till Basel, Zürich, München, Innsbruck och Wien. Och från Wien finns nattåg vidare till Venedig, Milano, Livorno och Rom. Trenitalia har nattåg hela vägen från Milano till Palermo på Sicilien. Och från Madrid finns Renfes fina Trenhotel Lusitania till Lissabon.

Andra kvarvarande nattåg i Europa med olika tågbolag är till exempel München–Zagreb, Warszawa–Prag, Kraków–Wien, Belgrad–Thessaloniki, Paris–Briançon (nära italienska gränsen), Paris–Toulouse (nära spanska gränsen), Paris–Venedig och London–Skottland (med flera slutdestinationer).

7. Vad händer om jag missar ett tåg?

Har du Interrailkort gör det ju inget. Det är bara att hoppa på nästa. Men du förlorar förstås din platsreservation. Reser du på vanlig färdbiljett funkar den som en flygbiljett. Har du bokat hela resvägen med alla delsträckor från en och samma resebyrå eller bokningssajt har de inblandade tågbolagen ett transportansvar. Det betyder att om du reser exempelvis Malmö–Paris med tre olika tågbolag, men råkar ut för försening och därför missar nästa tåg, så är de skyldiga att ordna så att du tar dig till din slutdestination. 

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Fördelen med interrailkort: om du missar ett tåg kan du bara hoppa på nästa! Foto: Gettyimages.

8. Kan jag tågluffa med barnen?

Jajamensan! Interrailkortet är dessutom kostnadsfritt upp till och med 11 år. En familjetågluff blir därför prisvärd. Reser du med vanliga färdbiljetter varierar barnrabatterna från land till land. På de flesta av Europas tågbolag reser barn yngre än 4–6 år gratis. Upp till 12–17 år betalar man barnpris som ofta är 50 procent av vuxenpris. Några länder sticker ut med generösare regler för barn, som Danmark, Tyskland och Sverige. På sajten The Man in Seat 61 finns en komplett lista över barnrabatter på tåg i Europa.

9. Vad ska jag ta med mig?

Bestick, muggar och tallrikar. Alla tåg har inte restaurangvagn. Ta med campinghusgeråd för att kunna inta ostar, korvar, frukt, grönsaker och bröd som du köper med dig som färdkost. En schweizisk armékniv är inte heller så dumt att packa ner.

Powerbank. Eluttag för laddning av mobil och andra apparater finns på många tåg. Men inte alla! Ett extra portabelt batteri (powerbank) är bra att ha med sig.

En bok. Finns ingen bättre plats än tågkupén för att äntligen börja läsa de där romanerna du inte hunnit med hemma. Välj gärna en eller flera på temat tåg, till exempel Agatha Christies Mordet på Orientexpressen och Anita Nairs Kvinnor på ett tåg. 

Skoj för barnen. Att åka långdistanståg med barn är lite som att umgås i en sommarstuga medan det regnar utanför. Glöm därför inte att packa portabla bordsspel, kortlek, pysselböcker, ritgrejer, sagoböcker etc.

Läs även: vår lista på tågluffarböcker!

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Få platser passar så bra för läsning som på ett tåg. Foto: Gettyimages.

10. Finns det restaurang ombord?

Många tågbolag har övergått från restaurangvagnar till ambulerande kioskvagnar som serverar vid din sittplats. Länder där du har störst chans att stöta på tåg med klassisk restaurangvagn med bordsservering med kypare, tygdukar och linneservetter är Tyskland, Österrike, Schweiz, liksom i flera av länderna i östra Europa. Några av Europas bästa ombordrestauranger hittar du på tjeckiska Ceské dráhy, schweiziska SBB, Deutsche Bahn och Great Western Railways tåg från London till Devon.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Lunch i restaurangvagnen på ett tyskt ICE-snabbtåg. Foto: Eurail.

11. Måste jag boka alla hotell i förväg?

Före internet gick tågluffare runt mellan hotell och vandrarhem och frågade efter lediga rum. Idag bokar alla i förväg på nätet. Men boka inte mer än ett par nätter i förväg! Att tågluffa betyder flexibilitet och möjlighet att ändra sina planer. Behåll den friheten! Lås inte fast dig vid en förutbestämd rutt. Med en bokningsapp i mobilen – exempelvis Booking, Hotels, Expedia eller Trivago – kan du ombord på tåget boka logi på din nästa destination.

12. Och om jag vill öluffa?

Vill du ta tåget till öluffen i Grekland ska du lägga till Interrail Greek Islands Pass som ger dig fem grekiska färjeresor inom en månad. Finns också en variant som ger sex resor, och då inkluderar färjorna mellan Grekland och Italien. Smidigaste vägen till Grekland är via Italien och färjan Brindisi–Patras.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Lägg till Interrails Greklands-pass för att kombinera tågluff med öluff. Foto: Gettyimages.

13. Ryggsäck eller rullväska?

Järnvägsstationer har inte alltid hissar och rulltrappor. Snäva byten kräver att du joggar nedför perrongtrapporna, genom en gångtunnel och uppför flera trappor till nästa perrong. Visst kan du tågluffa med rullväska, men resan blir lite smidigare med en ryggsäck (helst med avlastarbälte).

14. Får jag rabatt på färjor?

Ja! Det vanliga Interrailkortet för tågåkande ger dig rabatterade färjeresor mellan Italien och Grekland, Italien och Kroatien, på Blue Star Ferries i grekiska övärlden, från spanska fastlandet till Mallorca (och de andra öarna i Balearerna), mellan Frankrike, Storbritannien och Irland och mellan Sverige och Finland. Läs mer hos Interrail.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Interrailkortet ger även rabatt på flera Europeiska färjelinjer. Foto: Eurail.

15. Kan husdjur tågluffa?

Absolut! Men reglerna varierar. Hos vissa tågoperatörer måste små husdjur sitta i bur, hos andra är husdjur förbjudna under rusningstid, hos ytterligare andra finns krav på munkorg för hundar. En del tågbolag kräver att du köper biljett till husdjuren, andra låter dem åka med gratis. Katter och hundar ska vara identitetsmärkta med en läslig tatuering eller vara försedda med mikrochip för att kunna få pass och rabiesvaccination och därmed kunna korsa en nationsgräns.

Lyssningstips: Vagabonds poddavsnitt om att resa med hund.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Visst går det att tågluffa med hund – men se till att kolla upp reglerna i förväg. Foto: Gettyimages.

16. Är Interrail billigare än t/r-biljetter?

Idag kan du köpa Interrail för allt från 4 till 90 dagars tågresande. Dessutom finns så kallade One Country Pass för 3–8 dagar. Det innebär att även om du bara ska till en plats i Europa och sedan hem igen lönar det sig oftast att köpa ett tidsanpassat tågluffarkort istället för en t/r-biljett. Centralens Resebutik i Kalmar uppskattar att det oftast blir billigast med Interrail om du ska resa motsvarande från Mälardalen till mellersta Tyskland eller längre.

17. Hur länge har tågluffarkortet funnits?

Internationella Järnvägsunionen lanserade Interrail sommaren 1972. Då gällde det i 21 länder och bara för dig som ännu inte fyllt 21 år. Idag finns det för alla åldrar och gäller i 33 länder (inklusive hela Turkiet). På ett enda kort kan du ta dig till inte mindre än 40 000 destinationer. Men ett gott råd: Försök inte klämma in så många platser som möjligt. Stanna lite längre på några ställen och njut av kontrasten mot att vara på väg.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Storbritannien var först i Europa med att erbjuda persontågtrafik. Här Glenfinnanviadukten i Skottland. Foto: Gettyimages.

18. Kan jag som sitter i rullstol tågluffa?

Ja! Du med nedsatt rörlighet har samma rätt till gratis hjälp som flygresenärer, enligt en EU-förordning. Det handlar om rätt till assistans för att stiga på och av tåget, medan du befinner dig ombord och på stationen före och efter resan. För att få hjälp måste du kontakta tågbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 48 timmar före resan och tala om vilken hjälp du behöver. Men enligt förordningen, som är tvingande för tågbolagen, kan du aldrig nekas ombord­stigning på grund av din funktionsvariation.

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa
Den med nedsatt rörlighet ska erbjudas den hjälp som behövs för att kunna tågluffa. Foto: Gettyimages.

Läs mer om tågresor världen runt!

Artikelförfattaren har skrivit boken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront 2019). På Adlibris kan du skaffa den till sommarbokreapris!


Text: Per J Andersson • 2021-04-11
EuropaRestipsInför resanTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top