• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens 10 mest instagrammade skogar

  De är tropiska, täta, mossiga – och hem till ovanliga djurarter och sagofigurer. Här är tio av världens mest Instagramvänliga skogar att besöka!

  Världens 10 mest instagrammade skogar
  Vilka skogar är mest delade på Instagram? Vi ger dig topp tio! Foto: Gettyimages.

   10. Cocoradalen

  Colombia

  Döpt efter en prinsessa hittar du Cocoradalen, eller Valle del Cocora som den heter på spanska, i bergskedjan Anderna i Colombia. Dalen ingår i nationalparken Los Nevados och är särskilt känd för sina många Quindio-palmer. En palm med ett säreget – och väldigt instagramvänligt – utseende. En vanlig utgångspunkt för turer i dalen är staden Salento. 

  Den för Cocoradalen så typiska Quindio-palmen. Foto: Gettyimages.

  9. Borealskogen

  Kanada

  I Sverige kallar vi det stora barrskogsområdet som växer på norra halvklotet för tajga. Den delen av tajgan som går genom Kanada brukar på engelska kallas för Boreal Forest – egentligen alltså samma typ av skog som i norra Sverige. Den kanadensiska borealskogen växer bland annat i nationalparken Banff i Albarta och här finns många fotogeniska platser. Den kanske allra mest instagrammade är nedanstående klarturkosa och spegelblanka sjöutsikt!

  Kanada. Instagramvänligare än så här blir det knappast va? Foto: Gettyimages.

  8. Jiuzhaigou

  Kina

  Jiuzhaigou, eller "Nio-fortsklyftan" som området kallas på svenska, är ett naturreservat i Sichuanprovinsen i Kina. Området är känt för sina många vattenfall och färgglada sjöar. Det räcker med att se en bild för att förstå varför Instagrammare vallfärdar hit. Jiuzhaigou är även klassat som ett världsarv av Unesco.

  Kulörta landskap i Jiuzhaigou, Kina. Foto: Gettyimages.

  7. Mossiga skogen

  Malaysia

  Den trivs bara på hög höjd! Den så kallade mossiga skogen, eller Mossy Forest som den kallas på engelska, är en skog som enbart växer i de högsta områdena i Cameron Highlands och andra bergskedjor i Malaysia. De låga molnen som bildas på så hög höjd bidrar till att skogen är konstant återfuktad vilket skapar en unik biotop för mossan. Använd Boh Tea Sungai Palas i Cameron Highlands som utgångspunkt och bege dig in till fots i mossvärlden!

  Mossigt – men ack så hippt. Foto: Gettyimages.

  6. Regnskogen Daintree

  Australien

  Gammal som gatan – Daintree i Australien är med sina 135 miljoner år världens äldsta tropiska regnskog. Här finns helt klart Instagram-möjligheter, regnskogen rymmer jordens största urval av växter och djur – varav 13 inte finns någon annanstans i världen. Promenera bland krokodiler, kängurus och skäldpaddor eller bada på Coconut Beach. Nationalparken, som är klassat som ett världsarv av Unesco, rymmer även Australiens största vattenfall Wallaman Falls.

  135 miljoner år av skogsexistens i Australien. Foto: Gettyimages.

  5. Bambuskogen Arashiyma

  Japan

  I Kyoto, Japan, står den berömda bambuskogen Arashiyma. Skogen med sina harmoniskt perfekta rader av bambuträd ter sig nästan odlad på bild, men faktum är att skogen växer där på helt naturlig väg. Här kan du vandra i bambuvärlden och besöka något av alla tempel som finns i området. 

  Som i en annan värld – men ändå verklig. Bambuskogen i Japan. Foto: Gettyimages.

  4. Sherwoodskogen

  England

  Trodde du att Sherwoodskogen bara var ett uppdiktat tillhåll för Robin Hood? I England står originalet i all sin prakt. Med vackra urgamla ekar att fota – den äldsta, den så kallade Major Oak, så gammal som tusen år. Missa inte blåklocksmattorna som bildas på marken framåt vårkanten, eller den årliga Robin Hood-festivalen. Mot Sherwoodskogen, helt enkelt!

  Sherwoodskogen finns på riktigt i England. Foto: Gettyimages.

  Flera hundra år gamla ekar – den äldsta så gammal som tusen år. Foto: Gettyimages.

  3. Amazonas regnskog

  Sydamerika

  Världens största regnskog är antagligen även världens mest kända: Amazonas. En skog som inte bara fått iklä sig rollen som tropiskt resmål utan som även agerat symbol för västvärldens ohållbara leverne. Men även om vi tittar bortom skogsbränder och skövling en stund så är det helt klart en plats värdig tredjeplatsen. Amazonas regnskog sträcker sig över nio sydamerikanska länder och över tio procent av världens alla djurarter lever här – från jaguarer, till myrslokar till sengångare. 

  Amazonas – världens största regnskog och världens tredje mest instagrammade skog. Foto: Gettyimages.

  2. Olympic National Forest

  USA

  Naturskönt i Washington, USA, ligger nationalskogen Olympic National Forest. Här finns regnskog, salta fjordar, varma källor och höga berg. Vandra, cykla eller fiska i skogen som alltså knep en andraplats. På området finns flera stugor att hyra och restauranger att besöka. 

  Vackra vykortsvyer i Olympic National Forest. Foto: Bjul | Shutterstock.

  Olympic National Forest. Foto: Gettyimages.

  1. Sequoia National Forest

  USA

  Att USA toppar listan är kanske inte helt förvånande med tanke på att undersökningen genomförts på Instagram. Men det känns inte heller särskilt orättvist – för har man någon gång vandrat bland de enorma Mammutträden, även kallade Redwood, i den kaliforniska nationalparken Sequoia så förstår man varför platsen är så populär. Det äldsta mammutträd man hittat är 3266 år, det högsta 94,9 meter och det med störst volym: 1 500 m³.

  Mammutträden även kallade Redwood. Foto: Gettyimages.

  Så stort att man kan köra – igenom det. Foto: Gettyimages.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!