• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elsa Billgren släpper bok om Gotland – här är hennes ö-favoriter

  Loppisar, gårdsbutiker och kalkstensbad. Gotland är en favorit för många svenskar – för Elsa Billgren, programledare och bloggare, blev det gotländska sommarhuset på många sätt livsavgörande. Nyligen släpptes boken "Elsas husdröm: En sommar, en sorg och tusen loppisar". Vi bad Elsa Billgren dela med sig av fem Gotlands-favoriter!

  Elsa Billgren släpper bok om Gotland – här är hennes ö-favoriter
  I boken Elsas husdröm: En sommar, en sorg och tusen loppisar får du följa med till sommarhuset på Gotland. Foto: Mira Wickman.

  1. Loppisfavoriten

  Fint o Fult, Bunge

  – En butik som har både gammalt och nytt och som även är en underbar plats att besöka är Fint o Fult uppe i Bunge. Den är verkligen ett av guldkornen på ön. Monica som driver butiken har det där ögat för vackra saker, och gör så att man som besökare kan se föremålen i ett sammanhang redan på loppisen. Själv älskar jag att gå och rota i lador fulla av saker, men för den som är lite ovan vid loppisar kan det kännas svårt. Då är Monicas sätt att ställa upp sakerna på jättebra, säger Elsa Billgren.

  Fint o Fult i Bunge är en av Elsa Billgrens favoritloppisar. Foto: Mira Wickman.

  2. Godaste grönsakerna

  Kravboden vid Bageri Bosarve, När

  – Min favorit är den lilla kravboden som tillhör Bageri Bosarve i När. Den ligger lite längre ned på samma gata som caféet. En liten kravbod som har allt man vill äta på sommaren: tomater, zucchini och enorma salladshuvud. Allt smakar dessutom helt fantastiskt.

  Gör som Elsa Billgren och bjud vännerna på gotländsk aperitivo. Foto: Mira Wickman.

  3. Blommigaste buketten

  Stora Tollby Gård, Fole

  – Vid Stora Tollby Gård i Fole har de självplockning av blommor. Där finns underbara mängder av blommor som man alltså plockar själv. Enorma solrosor som på sensommaren brukar kosta tre kronor styck. Jag brukar köpa jättefång och ställa på ladugårdsbordet. En annan favorit jag fått på senare tid är luktärtor. Också underbara att ställa i en vas.

  Gotland är som gjort för vackra blombuketter. Foto: Mira Wickman.

  4. Ljuvligaste löprundan

  Linnéstigen, När

  – Det finns mängder av vackra platser på Gotland att springa på. En runda som är vacker är längs med Linnéstigen som ligger i När. Linnéstigen är ett promenadstråk med tre olika längder och som bland annat tar en längs med en å. Ibland kan det komma frigående kossor och springa förbi, säger Elsa.

  5. Bästa badet

  Vid Kalkladan, Bungenäs

  – Favoritstranden är ju egentligen sådant man helst inte avslöjar här på ön, skrattar Elsa. Men den vackraste stranden på Gotland är enligt mig stranden uppe vid Kalkladan i Bungenäs. Bungenäs är även ett bra utlyktstips där man kan äta mat inne i kalkladan och fika hos Nyströms. Stranden är en stenstrand med hav som är lagunblått, solsängar i träden som vajar av vinden och frigående lamm som strosar förbi.

  Kalkladan på Bungenäs är ett populärt tillhåll om somrarna. Foto: Sofia Zetterqvist.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!