• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 blomsterbönder i Sverige du kan besöka

  Den nya boken Blomsterbönder är en blomstrande inspirationsguide till alla som vill upptäcka Sverige på ett lite annorlunda sätt. Journalist Lisa Ising och fotograf Lena Koller ger sig ut på en roadtrip från Smygehuk i söder till Västerbotten i norr och träffar 25 färgstarka entreprenörer som tagit snittblommor till en ny nivå.

  5 blomsterbönder i Sverige du kan besöka
  I nya boken Blomsterbönder får du tips på 25 svenska trädgårdar att besöka. Här Landet Oss, Skåne. Foto: Lena Koller.

  Varför en bok om blomsterbönder? 

  – Av ren och skär nyfikenhet! Jag är ju trädgårdsskribent och min pappa var biolog, så jag har fått lära mig om blommor sedan jag var 3 år. Blommor och kärlek hör ihop för mig. Så nyfiket undrade jag hur det var att vara blomsterbonde. Vilka finns egentligen och hur fungerar det? Kan man besöka dem och vad erbjuder de? 

  Vad är egentligen blomsterbönder?

  – Är precis som det låter och ordet har faktiskt varit en bubblare och var nyligen med som veckans ord i Kulturnyheterna. Jag tror det kommer att komma in i akademins ordlista inom en snar framtid. 

  Ni gav er ut på en 500 mil lång roadtrip genom Sverige och besökte 25 ställen. Vad har alla dessa blomsterbönder gemensamt?

  – Deras stora miljöengagemang! Det här är ju alternativ, snittblomsodling odlat med kärlek och respekt för miljö och människor. Så hållbart och småskaligt är en röd tråd hos alla. Sedan är de ju alla skitcoola och inspirerande entreprenörer!

  Vad skiljer blomsterbönderna åt?

  – Vi besökte blomsterbönder i stan, på absoluta vischan i Västergötland, i Bohusläns skärgård och i Dalarna och Hälsinglands underbara bergslandskap. Miljöerna skiljer sig åt men också inriktning och koncept. Vissa har hållit på i många år medan andra är helt nystartade med hemmabyggen där man tar vad man har. Det är kul att se i ett land där saker ofta är stort och uppstyrt.

  500 mil genom Sverige i jakt på Sveriges blomsterbönder. Här i Närke. Foto: Lena Koller.

  En av favoriterna ur boken är Järna Blomsterbonde numera i Småland. Foto: Lena Koller.

  5 blomsterbönder i Sverige 

  1. Blomsterfarmen, Halland

  Blomsterfarmen i Halland, strax utanför Kungsbacka, ligger på en ekologisk gård och bjuder in till självplock via evenemang på sociala medier då blommorna är plockmogna. Dessa dagar uppstår en härlig folkfest och här finns omkring ett hundratal blomsorter. Som att få gå loss i en jätteblomsteraffär! Priset bestäms sedan utifrån bukettens "midjemått".

  En av blomsterfavoriterna, Eva Nyström från Blomsterfarmen i Halland. Foto: Lena Koller.

  Självplock är ett populärt nöje hos de flesta blomsterbönder. Foto: Lena Koller.

  2. Gökboets Odlingar, Småland

  Gökboet i Simnatorp ligger i en underbar skogsmiljö i Småland, intill Vetlanda. Ägaren Emma Fritz är duktig på koncept och ett besök här är som att stiga in i en film med en charmig loge omvandlad till lantbutik med loppisfynd, snittblommor och den gula 70-tals husvagnen på gården. Här finns både självplock och grönsaker!

  Nära Vetlanda i Småland har Emma Fritz skapat en blomsteroas i Gökboets Odlingar. Foto: Lena Koller.

  Hos Gökboet har logen omvandlats till lantbutik och loppis. Foto: Lena Koller.

  3. Bära trädgård/Liste Gård, Gotland

  Liste Gård, 30 minuter öster om Visby på Gotland, är ett trädgårdsföretag och vandrarhem beläget på en 1700-talsgård, vilket gör att man både kan bo och plocka blommor och fika på det charmiga caféet. Den vita kalkstensgården, de betande fåren och blomstrande fälten för tankarna till italien. 

  På Gotland hittar du blomsteroasen och vandrarhemmet Liste Gård. Foto: Lena Koller.

  4. Linlandets Blomsterfarm, Hälsingland

  Linlandets Blomsterfarm i Hög, nära Hudiksvall, ligger i en storslagen hälsingemiljö omgiven av hälsingegårdar och faluröda granngårdar. Här växer dahlior, eterneller och tulpaner. Sväng förbi för en färdig bukett, självplock eller varför inte Linlandets ätbara blomsterströssel?

  Anna-Karin Timan från Linlandets Blomsterfarm i Hälsingland. Foto: Lena Koller.

  Omgiven av hälsingegårdar och faluröda stugor. Foto: Lena Koller.

  5. Velobloom, Södermanland

  Velobloom utanför Nyköping i Södermanland ligger i en sagolik herrgårdsmiljö och drivs av Paulina Alesand som har magi i händerna. Paulina är lite av landets tonsättare och delar med sig av sin kunskap såväl på gården som på sociala medier, youtube och sin egen blogg. Vad sägs om att teckna en prenumeration på blommor? 

  Trädgårdsmagi i sörmländsk herrgårdsmiljö. Foto: Lena Koller.

  Extratipset

  Blomsterbönder finns fram till slutet av september som utställning på Fredriksdal i Helsingborg. I den vackra köksträdgården visas bilderna i storformat! Passa på att njuta av en härlig lunch i trädgårdscaféet.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!