Utforska den trivsamma lilla huvudstaden Ljubljana på rundresan med tåg. Foto: GettyImages

Artiklar

Följ med Vagabond på tågresa till Slovenien och Tyskland

Följ med på en resa till magiska Slovenien, vackert beläget mellan Alperna och Adriatiska havet. Längs vägen utforskar vi spännande städer som München, Ljubljana och Berlin. Njut av tågresan och se världen susa förbi utanför fönstret.

Text: Johanna Petersson • 2019-11-29

4–13 OKTOBER 2020

Följ med Vagabond på en tågresa till det lilla vänliga landet Slovenien som, enligt National Geographic, är det bästa landet för hållbar turism. År 2016 utsågs huvudstaden Ljubljana till världens grönaste huvudstad. Vi reser vidare med tåg till Bayerns huvudstad München, och därefter till Tysklands huvudstad Berlin. Dessutom ingår en hotellnatt i Hamburg som inledning på resan, som arrangeras i samarbete med Grand Tours.

Boka redan idag!

grandtours.se eller ring tel 08-24 15 25

 

Program

Dag 1. Tåg till Hamburg 

I resans pris ingår tåganslutning till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg för övernattning på hotell.

Dag 2. Tåg från Hamburg till Villach

Den fortsatta färden till Slovenien går den klassiska järnvägsrutten via München i Tyskland till Villach i Österrike och är en hänförande och intressant del av resan. I München byter vi tåg för den avslutande sträckan till Villach.

Vår tågresa avslutas i södra Österrike, i staden Villach, belägen några kilometer från gränsen till Slovenien. Villach är en betydande knutpunkt då järnvägarna från Tyskland, Wien, Italien och Slovenien möts här. Staden var under 700-talet en del av hertigdömet Bayern och ingick därefter i biskopssätena Bressanone och senare Bamberg. År 1759 köpte kejsarinnan Maria Teresa staden som sedan dess är en del av Österrike.

Ankomst till Villach tidig kväll. Transfer med buss till Ljubljana i Slovenien, restid ca 2 timmar. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

Dag 3. Välkommen till Slovenien

Det lilla vänliga landet Slovenien är beläget i hjärtat av Europa, mellan Alperna och Adriatiska havet och med Italien, Österrike, Ungern och Kroatien som grannar. Slovenien är enligt National Geographic det bästa landet för hållbar turism och en god förebild när det gäller skydd för miljö, natur- och kulturarv. År 2016 utsåg dessutom Europeiska Unionen Ljubljana till världens grönaste huvudstad.

Slovenien är en ung nation, självständig från forna Jugoslavien år 1991. I landet bor drygt två miljoner på en yta som bara är något större än Västergötland. Mer än hälften av landets yta består av gröna skogar, floder och vackra alplandskap, och Slovenien är det land i Europa som bäst skyddar sin natur.

Vår bas är Ljubljana och därifrån gör vi utflykter till några av de vack­raste platserna i detta magiska lilla land. Genom den lummiga huvud­staden slingrar sig floden Ljubljanica, vilket ger Ljubljana en behaglig prägel. I Slovenien ingår två vackra utflykter, men det blir även gott om tid att på egen hand utforska den överraskande trivsamma lilla huvudstaden Ljubljana.

Följ med Vagabond på tågresa till Slovenien och Tyskland
Sloveniens huvudstad Ljubljana. Foto: GettyImages

Dag 4. Ljublana sightseeing

Under en promenad utforskar vi Ljubljana, Sloveniens huvudstad, känd under romartiden som Emona. Vi besöker några av Ljubljanas främsta sevärdheter: Slottet, som bjuder på en storslagen utsikt över staden, Prešeren-torget och Prešeren-monumentet (båda tillägnade den största slovenska poeten), den franciskanska kyrkan av den heliga treenigheten, Tromostovje (tre broar), katedralen i St. Nicholas, Biskops­palatset, rådhuset, Gamla torget och kongresscentret (uppkallad efter den trilaterala kongressen av den heliga alliansen 1821, mellan den österrikiska kejsaren, den ryska tsaren och den napolitanska kungen). Eftermiddag och kväll är fri för egna strövtåg i den bilfria innerstaden.

Dag 5. Bled och Bohinj

Heldagstur till Gorenjska, Sloveniens alpina region. Vårt första stopp är sjön Bled, symbolen för Sloveniens skönhet och en världsberömd, vykortsvacker plats. Vi besöker slottet och dess museum, byggd på en hög klippa ovanför sjön. Från toppen har vi en storslagen utsikt över alplandskapet. Med båt tar vi oss ut till den berömda ön mitt i sjön och den idylliska barockkyrkan, det mest besökta pilgrimsmålet i Slovenien.

Vi fortsätter till Bohinj-dalen med den magnifika sjön Bohinj vars romantiska kyrka tillägnats Johannes Döparen. Från Triglav, Sloveniens högsta berg, är utsikten magnifik.

Dag 6. Ljubljana till München

Under förmiddagen lämnar vi Ljubljana med tåg, för resa genom Österrike till München. Från centralstationen är det en kort promenad till vårt hotell, där vi tar in för två nätter.

Följ med Vagabond på tågresa till Slovenien och Tyskland
Njut av gemytliga München. Foto: sborisov/GettyImages

Dag 7. München

Bayerns huvudstad vid foten av Alperna lockar med kultur och gemyt. Från hotellet är det bara tio minuters promenad längs gågata till stadens bilfria historiska stadskärna med Marienplatz och Viktualienmarkt. Staden var vid förra sekelskiftet en av Europas livaktigaste intellektuella miljöer, dit diktare och konstnärer reste. Bayern var det land där sym­bolistpoeternas hjälte, den galne kung Ludvig II (död 1886) regerat, dyrkat Wagner och beskyddat konstnärer.

Dag 8. München till Berlin

På förmiddagen tar vi tåget som går direkt till Berlin. Vi ankommer Berlin Hauptbahnhof och vårt hotell, Intercity Haubtbahnhof, som är beläget mitt i centrum. Kvällen är fri för egna promenader i denna intressanta huvudstad.

Dag 9. Berlin 

Under dagen skall vi utforska Tysklands huvudstad Berlin, landets största och mest folkrika stad. Berlin är också en av Europas mest besökta och omtyckta städer, med en närvarande historia och ett rikt kulturliv. Just kontrasten mellan de historiska byggnaderna och dagens arkitektur, mellan det traditionella och moderna, är typiskt för staden. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor till Domkyrkan, Checkpoint Charlie och Bundeskanzleramt. 
Vi ser även till paradgatan Unter den Linden med sina mäktiga palats och en kvarlämning av Berlinmuren vid floden Spree.

Dag 10. Hemåt…

Tidig avresa från Berlin mot Hamburg och därifrån vidare till Köpenhamn, dit vi ankommer under eftermiddagen. Fortsatt resa till hemorten i Sverige.

Följ med Vagabond på tågresa till Slovenien och Tyskland

Resefakta 

Tågresan utgår från Köpenhamn med inkluderad tåganslutning från Sverige – ange önskad avreseort.

Pris från 21 895 kronor

Ingår i resans pris:

• Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r

• Tågresor med platsbiljetter genom Tyskland, Österrike och Slovenien

• Del i dubbelrum i Hamburg, 1 natt

• Del i dubbelrum i Ljubljana, 4 nätter

• Del i dubbelrum i München, 2 nätter

• Del i dubbelrum i Berlin, 2 nätter

• Frukost varje morgon

• Ljubljana, guidad utflykt 

• Bledsjön och Julianska alperna, guidad utflykt

• München, guidad promenad

• Lokala auktoriserade guider

• Turistskatt

• Grand Tours färdledare under hela resan

Tillval per person:

• Enkelrum under hela resan på förfrågan 7 400 kr

Viktigt om våra tågresor

Tågresorna är inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong, trappor och förekommande promenader mellan station och transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresorna.

Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och ryggsäck eller mjuk bag) än ett stort.

Tågbyten medför normalt även byte av plattform, ibland med längre promenader och nivåskillnad. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

Boka redan idag!

grandtours.se eller ring tel 08-24 15 25


Text: Johanna Petersson • 2019-11-29
Artiklar

Scroll to Top