Annons
Annons
Foto: Ryan Lackey/Flickr

Foto: Ryan Lackey/Flickr

Nyhet

Mikronation vill satsa på turism

Havsplattformen och mikronationen Sealand utanför Storbritanniens östra kust vill öka sin turism. Havsplattformen har i nuläget bara en invånare, men har trots det ändå en egen valuta, flagga och nationalsång.

Text: Sara Widman • 2013-10-18 Uppdaterad 2013-10-18

Plattformen är från början ett gammalt militärfort som användes som skydd mot tyska bombflyg under andra världskriget.

Åren efter kriget användes tornet för piratradiosändningar av bland andra majoren Paddy Roy Bates. Han såg dock större potential i plattformen och utnämndes den 1967 till en egen nation och gav sig själv titeln som statschef. Den lilla nationen fick namnet Principality of Sealand.

1978 skedde det en statskupp på Sealand som den tyska advokaten Alexander Achenbach, som kallade sig själv för Sealands premiärminister, låg bakom. De kidnappade Bates son, men allt gick inte riktigt som det skulle och det slutade med att Achenbach själv blev tillfångatagen.

Efter ett besök av en diplomat från Tyskland blev dock Achenbach frisläppt och idag drivs en exilregering från Tyskland av Achenbacks efterträdare.

Du kan idag köpa dig till att bli en sealändsk medborgare och en adelstitel. Sealand vill satsa på turism, men hittills säljer man endast muggar och t-shirts på sin hemsida och frimärken och mynt till samlare.


Text: Sara Widman • 2013-10-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top