Annons
Annons
Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Nyhet

2000 svenskar drabbade av skräckorkan i Filippinerna

På torsdagskvällen drog den tropiska orkanen Haiyan in över Filippinerna och den beskrivs som en av de värsta någonsin. Omkring 2000 svenskar är just nu strandsatta i landet.

Text: Sara Widman • 2013-11-08 Uppdaterad 2013-11-08

Orkanen klassas som en kategori 5 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan och har en vindstyrka på 105 meter per sekund. Över en miljon människor i Filippinerna har hittills evakuerats och skolor, affärer och arbetsplatser har stängts ner. 450 inrikes- och utrikes flyg har ställts in.

En del platser i landet är helt utan ström och kommunikationer är så gott som omöjliga. Risken för jordskred och översvämningar är stor och hittills har tre personer rapporterats döda. Men eftersom kontakten till många av de mest drabbade områdena är brutna kan siffran vara högre.

Enligt svenska utrikesdepartementet befinner sig 2000 svenskar på Filippinerna och 1000 av dem är i de drabbade områdena. UD råder svenskarna i landet att hålla sig uppdaterade via lokala medier och följa de filippinska myndigheternas instruktioner

 – Vi har inga uppgifter om skadade svenskar. Vi uppmanar de svenskar som befinner sig i området att hålla sig uppdaterade och höra av sig till anhöriga, säger Erik Wirkensjö på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.


Text: Sara Widman • 2013-11-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top