Annons
Annons
Foto: Thikstock

Foto: Thikstock

Nyhet

20 svenskar saknas efter katastrofen i Filippinerna

Skräckorkanen Haiyan drabbade sex öar i de östra och centrala delarna av Filippinerna och har lämnat efter sig stor förödelse. 10 000 döda i en och samma stad och ett 20-tal svenskar saknas.

Text: Sara Widman • 2013-11-11 Uppdaterad 2013-11-11

De filippinska öarna Samar och Leyte är de som drabbats värst av den tropiska orkanen som drog in över landet på fredagen. Staden Tacloban på ön Leytes sägs vara näst intill jämnad till marken och dödssiffran har stigit till 10 000 människor. Men siffrorna är än så länge osäkra och filippinska myndigheter befarar att de kommer stiga.

1000 svenskar ska befinna sig i de drabbade områdena i Filippinerna och i nuläget är det ett 20-tal som ännu inte hörts av. UD uppmanar svenskarna i landet att så fort som möjligt kontakta sina anhöriga. De kan ocksÙ� höra av sig till svenska ambassaden i Bangkok eller konsulaten i Manila och Cebu i Filippinerna.

Över fyra miljoner människor är mer eller mindre drabbade i centrala Filippinerna och många är i akut behov av mat, vatten och tak över huvudet. Hjälporganisationerna har ännu inte lyckats nå alla öar, däribland kustsamhället Guiuan dit tyfonen kom först.

På måndagsmorgonen hade stormen passerat Vietnam och dragit in över södra Kina. Den klassas nu inte längre som en tropisk storm utan istället ett tropiskt lågtryck. I Vietnam drog den in ungefär 16 mil sydost om huvudstaden Hanoi och hittills har fem människor rapporterats döda. I Kina har 600 hus förstörts och minst sex personer uppges ha omkommit.


Text: Sara Widman • 2013-11-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top