• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • EU svartlistar fler flygbolag

  EU utökar sin lista över flygbolag som inte uppfyller europeiska säkerhetskrav. Ännu ett land totalförbjuds att flyga inom EU.

  EU svartlistar fler flygbolag
  295 flygbolag är förbjudna att starta och landa inom EU. Foto: Thinkstock

  Den stora nyheten i och med denna uppdatering är att samtliga samtliga flygbolag i Nepal placerats på EU:s svarta lista. Sammanlagt omfattar listan nu 295 flygbolag från 21 länder. Ytterligare 10 flygbolag får flyga inom EU, men under strikta begränsningar.

  Att flygbolagen hamnat på svarta listan innebär att de inte följer de säkerhetsregler som fastställts av International Civil Aviation Organization (ICAO) – regler som bland annat säger att länderna ska ha fungerande luftfartsmyndigheter som utfärdar nationella regler och kontrollerar att de följs.

  Asiatiska och afrikanska bolag dominerar den svarta listan fullständigt. Flygbolag från länder som Afghanistan, Angola, Kongo och Ekvatorialguinea, får inte starta eller landa i EU trots att de godkänts i hemländerna.

  När det gäller flygbolag som är hemmahörande i exempelvis Filippinerna och Indonesien kan det vara en god idé att ta en titt på svarta listan innan man bokar biljetter. Vissa är godkända, andra inte.

  EU-kommissionens ordförande Siim Kallas säger att det är glädjande att en del länder gör framsteg på flygsäkerhetsområdet, särskilt Filippinerna, Sudan och Zambia.

  – Detta är länder som – tillsammans med ett antal andra länder där säkerheten stegvis förbättras – för närvarande står kvar på listan, men jag är övertygad om att de kan vänta sig positiva beslut om saker och ting fortsätter att utvecklas i rätt riktning.

   

  Läs hela listan här.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!