• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Egypten är säkert för turister”

  Genom att hålla omvärlden uppdaterad med livekameror på turistorter ska turisterna övertygas om att läget är lugnt i Egypten, berättar landets Skandinavienchef för turism i en intervju med Vagabond.

  ”Egypten är säkert för turister”
  Hurghada, Egypten. Foto: Thinkstock

  Dr Mohamed Elsherbeiny, Egyptens Skandinavienchef för turism, i förrgår blev det känt att Egyptens regering avgår, och ett val väntas hållas 2014, tror du att det kan påverka säkerhetsläget för turister?
  – Eftersom turismnäringen utgör en sådan stor del av landets inkomst så prioriteras en välmående turismnäring och därför prioriteras även turisters säkerhet.

  Hur ser du på hotet från Ansar Beyt al-Maqdis som ombad alla turister att lämna landet den 20 februari?
  – Turistministeriet meddelade idag i ett officiellt uttalande att de ansvariga för attacken på turistbussen i Taba i Sinai som resulterade i flera skadade och fyra döda, kommer att eftersökas och åtalas. Hotets äkthet samt dess källa är ifrågasättas och vi anser inte att det är trovärdigt.

  De senaste årens oroligheter har medfört en minskning av turister. Hur påverkar turistminskningen Egyptens ekonomi?
  – Självklart så har det påverkat branschen och landet väldigt mycket, ca fyra millioner egyptier livnär sig på turismen. Förutom lön så får hotellpersonal ett tillskott på 12 procent som kommer från gästernas serviceavgifter när de bokar hotell. Eftersom bokningarna har minskat har detta medfört nedslag och minskade inkomster för arbetarna.

  Vad innebär en fortsatt nedgång för befolkningen?
  – En fortsatt minskning kommer att medföra att tusentals personer mister sina jobb men jag tror inte det kommer att ske. Vi kan redan se att turismen är på väg tillbaka, till exempel så har flera stora reseaktörer återupptagit sina verksamheter.

  Hur ska Egypten bli attraktivt för turister igen?
  – Genom att hålla turister uppdaterade och välinformerade. Ett projekt som vi redan har är "Egypt now" där resenärer kan gå in och kolla på livekameror över Hurghada och Sharm El Sheikh. Projektet kommer att utökas med 15 kameror och snart sända live även från Luxor. Utöver det kommer vi att samarbeta med olika företag med olika kampanjer.

  Turistministeriet vill satsa på hållbar turism och också fördubbla antalet turister till 2022. Hur ska det gå till?
  – Vi arbetar dels med att utveckla nya turistområden på nedre delen av Röda havskusten. Vi kommer att samarbeta med investerare och bygga nya hotellanläggningar och andra anläggningar som riktar sig till turister.

  Två stora fokus kommer att vara på dykning och golf som enligt Mohamed Elsherbeiny är väldigt uppskattade aktiviteter som lockar många turister. I samband med de nya initiativen har Egyptens turistministerium börjat med en miljömärkning av hotell. Märkningen "The Green Star" står för att hotellen hanterar avfall på ett hållbart sätt och arbetar för att minska förbrukningen av vatten, energi och kemikalier. Drygt 40 hotell har hittills får märkningen.

  – Eftersom Egypten förlitar sig på rena stränder och vatten så är det viktigt för oss med ekologiskt och miljömässigt hållbara hotell.

  Vad är Egyptens fördelar i turismbranschen?
  – Egypten har verkligen allt du kan önska, vi har stränderna, kultursevärdheterna och bra shopping. Under de senaste åren har Egypten också satsat allt mer på spaturism och välmående för kropp och själ.

  UD avråder resor från hela Egypten förutom till Röda havskusten–därmed blir pyramiderna utan åtkomst. Hur påverkar det turismen?
  – Läget förändras, för några dagar sen ändrade Finland på sina rekommendationer och avråder inte längre turister att åka till Kairo och bland annat Storbritannien och Frankrike har också lämnat klartecken till sina medborgare angående Kairo.

  Är det verkligen säkert att resa till Egypten?
  – Frågar du mig är det säkert och regeringen gör sitt bästa för att säkerställa turisters säkerhet, turism är viktigt för Egypten. Vi får inte heller glömma att ungefär 9,5 miljoner turister besökte landet förra året. Men jag hänvisar alla resenärer till sitt lands specifika reserekommendationer.

  Turistorter vid Röda havskusten: 

  Hurghada , Marsa Alam, Salaga, El Gouna, Makadi Bay och Soma bay.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!