Annons
Annons
Den 27 april anordnas triathlonloppet Spetsathlon på den grekiska ön Spetses. Foto: Thinkstock

Den 27 april anordnas triathlonloppet Spetsathlon på den grekiska ön Spetses. Foto: Thinkstock

Grekland

Heja på triathleter på grekiska Spetses

Maratons moderland vill även i fortsättningen locka uthålliga resenärer. På ön Spetses anordnas triathlontävlingen Spetsathlon i slutet av april.

Text: • 2014-04-16 Uppdaterad 2021-06-23

År 490 före Kristus ska enligt myten det första maratonloppet ha sprungits mellan staden Marathon och Aten.

En betydligt yngre grekisk historia är Spetsathlon. Den 27 april arrangeras triathlontävlingen på ön Spetses för andra året i rad. Dagen före anordnas dessutom ett 25 kilometer långt cyklingslopp runt ön.

Triathlonloppet är uppdelat i två olika distanser: Spetses Triathlon Endurance där de tävlande simmar 1 500 meter, cyklar 50 kilometer och avslutar med 10 kilometer löpning, samt Spetses Triathlon Sprint där deltagarna genomför halva sträckorna. Bakom evenemanget står det grekiska triathlonförbundet, HTF.

Triathlon är en av de nya grenarna i Paralympics i Rio de Janeiro 2016 och flera paralympier förväntas delta i Spetsathlon som trÙ?ning inför mästerskapet. 

Spetses är en semesterfavorit bland grekerna och arrangörerna tror att evenemanget kommer att locka många utländska besökare. Ön ligger strax utanför hamnen i Kosta, omkring två och en halv timmes bilfärd söder om Aten. Båtfärden till den bilfria ön tar omkring 15 minuter. 

Är man inte intresserad av att själv springa och cykla kan man i stället ta en tur runt ön i en av de många hästdroskorna.

Den som är mer lockad av maraton kan springa den klassiska sträckan från Marathon till Aten som arrangeras den 9 november i år. På Athens Marathons hemsida kan man anmäla sig till maratonloppet eller till något av de kortare loppen som arrangeras i samband med tävlingen. 

Mer läsning:

Barfotaliv på grekiska Paxi
Greklands 10 bästa öar
Bo på bondgård på Kreta
Därför älskar jag Naxos

Heja på triathleter på grekiska Spetses
Bilar är förbjudna på Spetses. Vill man ta sig runt ön utan att behöva springa och cykla så får man åka moped, buss eller hästdroska. Foto: Thinkstock

Text: • 2014-04-16
GreklandNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top